Judo: jól szerepeltek a fiatalok az izraeli GS-versenyen

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.21. 16:45
Címkék
A felnőtt férfi cselgáncsválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor értékeli az utánpótláskorú srácok tel-avivi olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen nyújtott teljesítményét. Az öt fiatal srác közül csak Gőz Roland (90 kg) nyert mérkőzést.

Gőz Roland egyedüli magyar utánpótláskorúként nyert mérkőzést Tel-Avivban Forrás: IJF
Gőz Roland egyedüli magyar utánpótláskorúként nyert mérkőzést Tel-Avivban Forrás: IJF

Gőz Roland volt az egyetlen olyan utánpótláskorú magyar, aki mérkőzést nyert Tel-Avivban • Forrás: IJF

Gőz Roland egyedüli magyar utánpótláskorúként nyert mérkőzést Tel-Avivban Forrás: IJF
Gőz Roland egyedüli magyar utánpótláskorúként nyert mérkőzést Tel-Avivban Forrás: IJF

Gőz Roland volt az egyetlen olyan utánpótláskorú magyar, aki mérkőzést nyert Tel-Avivban  •  Forrás: IJF

Öt utánpótláskorú magyar dzsúdós szerepelt a Tel-Avivban szombaton véget ért olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadalon. Noha a srácok közül mérkőzést csak a 90 kilós Gőz Roland nyert (22 éves), összességében kitettek magukért a fiatalok. Remekül küzdöttek, ésezt a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor is megerősítette honlapunknak. A mester online követte az ifjak teljesítményét, lévén, hogy ezúttal magánjellegű okok miatt Magyarországon kellett maradnia.

Roland nem akármilyen skalpot szerzett:az üzbégek Grand Prix- és Grand Slam-győztesét, a világranglistán 17. Davlat Bobonovot utasította maga mögé az első körben – aranypontban dobott vazarival jutott tovább. A nyolcaddöntőben aztán az általa, külső gánccsal indított akciót követően kapott ki a későbbi ötödik szlovák Milan Randltól (IJF−49.), aki kiválóan kontrázott (a szlovák a bronzcsatában a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián ellen szenvedett vereséget).

Így nyert az MTK Budapest sportolója Bobonov ellen:

„Azt üzentem Rolandnak a Bobonov elleni meccs előtt, hogy nem kell félnie tőle, mert ha úgy dolgozik, mint a Tatán nemrégiben véget ért nemzetközi edzőtáborban, akkor legyőzheti. Az összetartáson olyan magas szintű dzsúdót mutatott be, amely után optimista lehetett. Mindent úgy csinált, ahogyan azt kell, ügyes srác. A szlovák sráccal szemben normális esetben elvártam volna a sikert, de látva, mennyire jól küzdött szombaton a rivális, ez nem lett volna jogos. Egyáltalán nem volt szégyen kikapni tőle. Roland persze nagyon szomorú, hiszen ígéretes lehetőség kapujában állt. Mindent összevetve elégedett vagyok vele”− értékel a Pánczél Gábor, aki az MTK Budapest vezetőedzőjeként napi szinten foglalkozik az U23-as Európa-bajnok Gőzzel.

Az ötszörös utánpótlás Eb-aranyérmes, 19 esztendős Sipőcz Richárd (+100 kg) a világranglista 34. helyezettjeként vágott neki az izraeli megméretésnek. Annak reményében, hogy egy lépéssel közelebb kerül a tokiói olimpiai kvótához. Az első körben nagy riválisával, a nála két évvel idősebb grúz Gela Zaalasvilivel került szembe. Jól ismerik egymást, legutóbb novemberben, a poreci U23-as Eb döntőjében találkoztak, akkor a győri fiú nyert. Ezúttal megfordult a kocka, Gela ünnepelhetett. Sőt, hatalmas menetelés után a dobogó legfelső fokáig küzdötte magát Izraelben.

„Richárd vazarival vezetett, megtarthatta volna az előnyét. Nagyon úgy fest, hogy a szerencse elkerüli őt: a tavaly novemberi felnőtt Eb-n és most is a későbbi győztestől kapott ki. A versenyek fogynak, és ezzel együtt a kvalifikációs lehetőségei is. Egyelőre azonban nincs miért aggódni, hat megméretés maradt hátra, amelyeken nagyjából két érmet vagy három ötödik helyet kell szereznie ahhoz, hogy kijusson az olimpiára”− így Pánczél.

A szövetségi kapitány a junior Európa-bajnoki bronzérmes Szegedi Dániel (66 kg), az U23-as Eb-harmadik Tóth Benedek (81 kg) és az U23-as Eb-második Vég Zsombor (100 kg) teljesítményével is elégedett. Annak ellenére is, hogy mindhárman az első fordulót követően búcsúztak. Elmondta, jól küzdöttek, ezzel együtt fontos tapasztalatokkal gazdagodtak.

GRAND SLAM-VERSENY, TEL-AVIV
A fiatalok mérkőzései
66 kg
A 32 közé:
Giorgi Bazandarasvili (grúz)−Szegedi Dániel 10–0
81 kg
A 32 közé:Tóth Benedek erőnyerő
A 16 közé:
Antonio Esposito (olasz)−Tóth Benedek, aranyponttal 7–0
90 kg
A 32 közé: Gőz Roland erőnyerő
A 16 közé:Gőz Roland–Davlat Bobonov (üzbég), aranyponttal 7–0
Nyolcaddöntő:Milan Randl (szlovák)−Gőz Roland10–0
100 kg
A 32 közé: Vég Zsombor erőnyerő
A 16 közé:Jevgenijs Borodavko (lett)−Vég Zsombor 10–0
+100 kg
A 16 közé:Gela Zaalisvili (grúz)−Sipőcz Richárd 10–0

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik