Úszás: világprogram a gyerekek támogatására

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.10. 16:31
null
A nyári párizsi olimpia idején hirdették meg, ám amennyire kiválónak tetszett a helyszín és az időzítés egyaránt, annyira el is sikkadt, vagy legalább is háttérbe szorult a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) minden korábbinál nagyobb szabású világprogramja, amely elsősorban a gyermekek támogatásának jegyében indult útjára.

A francia főváros hatalmas attrakciója, az ötkarikás játékok jelentette kavalkád nem igazán tette alkalmassá annak a gigaprojektnek a megismerését és széleskörű népszerűsítését, amely pedig éppen a jövő nemzedéke érdekében született meg és rajtolt el július végén. A Discover Waternek elkeresztelt program – amint azt Huszain al-Muszallam, a World Aquatics elnöke hangsúlyozta – annak megvalósítását tűzte célul, hogy

világszerte a lehető legtöbb gyerek sajátítsa el a szükséges tudást, szerezze meg azokat a képességeket, amelyek révén biztonságosan űzhetik és élvezhetik a különféle vízi sportokat. 

A WA első embere a világprogramot hivatalosan elindító beszédében, amelyet stílusosan a főleg francia iskolásokat kiszolgáló uszodában, a Piscine Municipale Gerard Durant nevű közintézményben tartott, kiemelte, hogy

a nemzeti szövetségekkel közösen megvalósítandó világméretű kezdeményezésük különösen a hat és tizenkét év közötti gyermekeket célozza meg,

,

de oktatási eszközei és tanulságai minden korosztály számára hasznosak lehetnek.

– fogalmazott, mondandóját azzal kiegészítve, hogy büszke a Discover Water program elindítására, és meggyőződése, hogy a vízi sportoknak örömöt kell szerezniük az embereknek, gazdagítaniuk életüket.

Az elvi alapvetést a tettek követték, s már jócskán a megvalósulás útján jár a program, amelyre részben ráépült a WA úgynevezett Support Programja, vagyis a világméretű támogatási rendszer, amelynek számszerűsített adatait honlapján hozta nyilvánosságra a nemzetközi szövetség. A friss összegzésből kitűnik, hogy a WA valamennyi vízi sportágban tetemes anyagi segítséget nyújtott és nyújt az összes kontinentális szövetségének, tagországainak egyaránt. A részletes statisztika szerint

hatszáznál is jóval több projektet hajtott végre a World Aquatics öt kontinens 169 országában, a versenyeztetést, az edzőképzést, az oktatási programokat támogatva. A Support Program csaknem négyszázezer sportolót érintett, s a WA mintegy négy és fél millió dollárral járult hozzá az elképzelések sikeres megvalósulásához 2024-ben.

A szövetség a nagy egészen belül 1,087 millió dollárt irányzott elő az idei afrikai projektekre, Amerikára 970 ezer, Ázsiára 806 ezer, Óceániára pedig 396 ezer jutott, míg – hogy végül „hazatérjünk” - Európa ez évi csaknem másfélszáz projektjére 1, 235 millió eurót különített el a World Aquatics.

A két nagy program olykor „találkozott” is, vagy ha úgy tetszik, időnként át is fedte egymást, amire ékes bizonyíték a WA elnököt egyik magyarországi látogatására elkísérő világnagyságok sajátos „gyereksegélyező”, azaz ifjú úszópalántákat gyámolító akciója. A világszövetség honlapjának beszámolóját ékesítő fotók egyike – amelyet honfitársunk, Derencsényi István készített - például azt a pillanatot örökíti meg, amikor Adam Peaty, a britek mellúszó klasszisa magyar gyerekeknek tanítja a helyes úszómozdulatokat a világkupa-sorozat budapesti állomásán.

(Kiemelt képünkön: Adam Peaty Budapesten okított magyar úszópalántákat Forrás: Derencsényi István/World Aquatics)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik