Jégkorong: nyitva a kapu a fiatalok előtt a felnőttválogatottban

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.03. 09:03
null
A 16 éves Szongoth Domán és a 18 éves Horváth Alex személyében két utánpótláskorú játékos debütált a felnőtt jégkorong-válogatottban a pozsonyi olimpiai selejtezőtornán. Majoross Gergely szövetségi kapitány bizakodva tekint az utánpótlásra, úgy látja, egyre több reményteli fiatal tűnik fel az alsóbb korosztályokban.

Fiatalításba fogott Majoross Gergely szövetségi kapitány a felnőtt jégkorong-válogatott élén. A nyár végi, szlovákiai olimpiai selejtezőtornán három újoncot is avatott: Horváth Alex (18), Horváth Bence (20) és Szongoth Domán (16) is először szerepelt a nagycsapatban. Rajtuk kívül a 18 éves Nemes Márton is újra meghívót kapott; ő lassan egy éve állandó tagja a nemzeti együttesnek, tavasszal például részese volt divízió I/A-csoportos vb-n győztes, az elitbe feljutó gárdának is.

És a fiatalok a selejtezőtornán igazolták is a teljesítményükkel, hogy helyük van a nagyválogatottban. Ez mindenképpen örömteli, és valamelyest

– mondta a felnőttválogatottat május óta irányító Majoross Gergely az Utánpótlássportnak.

A nagyválogatott először 2008-ban, Szapporóban került fel az A-csoportba, majd az idén már negyedszer harcolta ki a feljutást. Ugyanakkor bennmaradni még soha nem tudott a csapat a legjobbak között, adódik tehát a kérdés: mire van szükség ahhoz – különösen az utánpótlás-nevelést illetően –, hogy a hazai jégkorongsport hosszabb távon is megragadjon a topszinten?

Ez mindenképpen pozitív tendencia, de a cél persze az, hogy idővel felnőttszinten is a topbajnokságok valamelyikében szerepeljenek. Ám a juniorból a felnőttkorba történő átmenet hatalmas lépcsőfok; akkora, amit a fiatalok nem biztos, hogy azonnal képesek ugrani. Természetesen igyekszünk a játékosoknak segíteni, tanácsokkal ellátni őket, hogy megfelelően tudják építeni a karrierjüket.

és válik igazi meghatározóvá nemzetközi szinten. A hosszú távú céljaink közül az egyik legfontosabb, hogy minél hamarabb kineveljünk ilyen játékost. Ez a sportág elismertsége és népszerűsége miatt is kulcsfontosságú lenne.”

(Kiemelt képen: Szongoth Domán Forrás: MJSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik