Kézilabda: megkezdődtek az utánpótlás-bajnokságok

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.15. 08:57
null
Hosszú az évad, a keretek nyári átalakulása miatt pedig lehetetlen jósolni, egy viszont biztos: elkezdődött a versenyfutás a korosztályos kézilabda-bajnokságokban.

Véget ért a várakozás, a nyári korosztályos kézilabda-világversenyek után visszatértek az utánpótlás-bajnokságok. A legelején érdemes visszatekinteni a legutóbbi évadra, ugyanis izgalmas négyes döntők után alakult ki a végeredmény.

Az U20-as férfi bajnokságban a Keleti csoportban a PLER-Budapest és a Ferencváros, a Nyugatiban pedig a Balatonfüred Kézilabda Akadémia és a Veszprém Handball Academy jutott be a Final Fourba. Végül az utóbbi két együttes találkozott a döntőben, és a veszprémiek ünnepelhettek aranyérmet;

várhatóan ezek a csapatok az új évadban is harcban lesznek a Final Four-helyekért, az akadémiák általában jól teljesítenek, és a PLER is ott van évről évre a legjobbak között.

Főleg, hogy az U18-as, tavasszal korosztályos bajnoki címet ünneplő gárdájukból többen felléptek az U20-asok közé. A fővárosiak két győzelemmel indítottak, de a már említett klubok is győzelmekkel kezdtek, kivéve a balatonfüredi akadémistákat, akik kezdésképp a NEKA-val ikszeltek.

Ahogyan említettük, az U18-as fiúknál a PLER a címvédő, ennek megfelelően két győzelemmel startolt, a legutóbbi négyes döntősök közül csak egyedüliként: az ezüstérmes NEKA, a harmadik Balatonfüred és a negyedik Szeged is vesztett már meccset a 2024/2025-ös kiírásban.  

A női szakágban megváltozott a versenykiírás, a tavaly még U19-es és U17-es bajnokságokból U20-as és U18-as lett. A legidősebbek között júniusban a fővárosi Szent István SE diadalmaskodott a DVSC elleni, körömrágós fináléban; a SZISE az új idénynek is nagy tervekkel vág neki, megvédené a címét, ennek megfelelően jól kezdte az évadot, két magabiztos győzelemmel. Az emlegetett DVSC egyszer már kikapott, ahogyan a bronzérmes NEKA is, míg a negyedik Ferencváros eddig egy meccsen lépett pályára, azt megnyerte.

Az U18-as lányok bajnokságában a legutóbb az U17-esek versenyét megnyerő NEKA két vereséggel indított, az akkor második DVSC viszont két sikerrel; a bronzérmes Ferencváros ebben a korosztályban is egy (győztes) összecsapáson van túl, és úgy tűnik, az előző idény meglepetéscsapata, a Kozármisleny is át tudja menteni a jó formáját az új évadra, az együttes négy ponttal áll az élen két fordulót követően.

Jósolni viszont nem lehet, főleg két kör után, ugyanis a csapatok az előző évadhoz képest jelentősen átalakultak, a fiatalok nagyobbik része korosztályt lépett, sokan NB I/B-ben is lehetőséget kapnak, így az erőviszonyokat a folytatásban sem lesz egyszerű kiszámítani.

(Kiemelt képünkön: a PLER U20-as csapatának tagjai Forrás: PLER)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik