Sakk: „Kivételes lehetőség a sakkolimpián játszani” – Juhász Ágoston

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.08.03. 19:13
null
A 19 éves Juhász Ágoston a budapesti sakkolimpia legfiatalabb magyar férfijátékosa lesz.

Szeptember 10. és 23. között Budapest ad otthont a 45. sakkolimpiának, melyen a legfiatalabb hazai férfijátékos, az U25-ös válogatottat erősítő 19 éves Juhász Ágoston lesz.

Az MTK Budapest kiválósága tavaly az előkelő ötödik helyen végzett az olaszországi U18-as világbajnokságon, az idén pedig megnyerte az U20-as magyar bajnokságot. Utóbbi sikerrel kiérdemelte a részvételi jogot az U20-as vb-n, de az érettségi miatt nem utazott el Újdelhibe, elsősorban a világ ötödik legnagyobb sporteseményén, a sakkolimpián szeretne bizonyítani.

„Az U25-ös válogatottal júliusban Ajkán volt egyhetes, hasznosan telt edzőtáborunk, és augusztus végén Budapesten is lesz még összetartásunk, egyébként egyénileg készülünk – mondja Ágoston. –

Én például vasárnap Rigába utazom egy tornára. Fontos, hogy a sakkolimpia rajtjára mentálisan is jó állapotban legyünk, kipihenten érkezzünk, de még az utolsó hetekben, napokban is sok olyan dolgot tudunk csinálni, aminek hasznát vehetjük a mérkőzéseken.”

Juhász Ágoston 19 évesen játszhat a sakkolimpián Forrás: Magyar Sakk Szövetség

Az Gonda László irányította U25-ös nemzeti csapatot Juhász Ágoston mellett Karácsonyi Gellért, Krstulovic Alex, Kántor Gergely és Vanczák Tamás alkotja.

„Mindannyiunk számára kivételes lehetőség a sakkolimpián játszani – folytatja Ágoston. – Nyilván tisztában vagyunk vele, hogy nem sorolnak minket az esélyesek közé, de mindenki nagyon motivált, és

Szeretnénk előrébb végezni, mint ahányadik helyen kiemelnek minket. A csapatversenyek mindig kiélezettek és az eredmények sok apró dolgon múlnak. Az sem mindegy, hogy a végén hogyan alakul a párosítás, de az biztos, hogy nagy izgalmak elé nézünk. Mivel Magyarországon szerepelhetünk, mindenki a legjobbját akarja nyújtani.”

(Kiemelt képünkön: Juhász Ágoston Fotó: Przemek Nikiel/FIDE)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik