Sakk: Dudin Gleb a 16., kazah és indiai arany az U20-as vb-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.15. 08:57
null
Dudin Gleb a 16., Bodrogi Bendegúz a 24., Sulyok Eszter a 43. lett az indiai U20-as sakkvilágbajnokságon.

Az indiai Gudzsarátban pénteken véget ért U20-as sakkvilágbajnokságon 42 ország megközelítőleg 230 juniorkorú játékosa mérte össze a tudását. A 11 fordulós, svájci rendszerű vb-n három sakkozó képviselte a magyar színeket,

közülük a legjobban a végül 16. helyen záró Dudin Gleb szerepelt.

Dudin Gleb a 16. helyen zárt az U20-as vb-n Forrás: FIDE

Az értékszáma alapján előzetesen a negyedik helyen rangsorolt orosz származású, tavalytól már magyar zászló alatt versenyző fiatal 7 ponttal fejezte be a világviadalt. Mérlege hat győzelem, két döntetlen és három vereség volt. A torna során játszott öt indiai, egy-egy kazah, ír, izlandi, szlovák és Fülöp-szigeteki kihívóval is, egyik vereségét pedig a legmagasabban jegyzett ellenfelétől, a hozzá hasonlóan nemzetközi nagymestertől, a kolumbiai Jose Gabriel Cardoso Cardosótól szenvedte el.

Ugyanitt a „rajtlistán” 40. Bodrogi Bendegúz a 24. helyen zárt, miután a 11 fordulót négy győzelemmel, öt döntetlennel, valamint két vereséggel abszolválta, és 6,5 pontot gyűjtött.

Az U20-as női mezőnyben Sulyok Eszter igyekezett helytállni. A vébén nyolc indiaival is megküzdött, végül négy győzelemmel, két döntetlennel és négy vereséggel 6 pontot kiérdemelve a 43. lett.

A korosztály nyílt világbajnokságát a kazah Nogerbek Kazybek nyerte 8,5 ponttal, a női viadalon az előzetesen is az egyik legnagyobb esélyesnek ítélt indiai Divya Deshmukh győzött 10 ponttal.

Nogerbek Kazybek és Divya Deshmukh az U20-as vb-trófeával Fotó: Nandhini Saripalli

Tavaly Mexikóváros adott otthont az U20-as vb-nek, akkor Dudin Gleb sokáig közel állt az éremhez, még a kilencedik körben is a második pozíció volt az övé, de végül a kilencedikként zárt. Két évvel ezelőtt Kozák Ádám az utolsó forduló előtt még vezette a szardíniai U20-as vb-t, aztán a torna zárókörében elszenvedte első vereségét, majd ezüstérmes lett. Előtte 2012-ben Rapport Richárd érdemelt ki magyar színekben U20-as vb-ezüstöt.

Az U20-as sakkvilágbajnokság részletes eredményei ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: 42 ország fiatal sakkozója játszott az indiai U20-as vb-n Forrás: FIDE)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik