Birkózás: hétfőn kezdődik az U17-es Európa-bajnokság Újvidéken

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.23. 09:02
null
Huszonhét magyar birkózóval a mezőnyben hétfőn Újvidéken megkezdődik az U17-es Európa-bajnokság. A mieinktől elsősorban kötöttfogásban, illetve a lányok között remélhetünk érmeket.

Az U15-ösök és az U23-asok Európa-bajnoksága után az U17-esek kontinensviadalával folytatódik a korosztályos birkózó-világversenyek sora. A legjobb kadétkorú versenyzők hétfőtől vasárnapig Újvidéken mérik össze tudásukat az Eb-n.

A programot a kötöttfogásúak küzdelmei nyitják, és ebben a fogásban

a mieink első számú éremesélyese az a Zsitovoz Petro (55 kg) lehet,

(55 kg) lehet,

aki tavaly bronzérmet szerzett a 48 kilósok között. Ugyanakkor nem csak ő mutatott remek formát mutatott az idei válogatóversenyeken, hanem például Olasz Bende (60 kg) és Czakó Zoltán (110 kg) is; mindketten szintúgy harcban lehetnek az érmekért.

A lányok közül szintén többen érmes reményekkel vághatnak neki az Eb-nek.

Az U15-ös Európa-bajnok, U17-es Eb-bronzérmes Balázs Éda (61 kg) egyértelműen aranyesélyesként készülhet,

(61 kg) egyértelműen aranyesélyesként készülhet,

míg a tavaszi nemzetközi versenyeken ugyancsak jól teljesítő Köblő Anna (53 kg) is joggal pályázhat a dobogós helyek valamelyikére. Ugyanakkor a tavaly U17-es és U15-ös Európa-bajnoki címet szerző Ritter Sophie (57 kg) személyében egy nagy hiányzó is akad a női csapatunkban.

Forrás: UWW/MBSZ

A várakozások alapján a szabadfogásúaknak van a legkisebb sansza kiemelkedő szereplésre. Ebben a szakágban elsősorban a serdülő Eb-második Laposa Márkban (71 kg) bízhatunk, hogy az éremért, vagy pontszerző helyezésért küzdhet.

Bácsi Péter, a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója elmondta, összesen két-három érmet remél a mieinktől az Eb-n.

Az egy évvel ezelőtti, tiranai U17-es Európa-bajnokságon a magyar csapat hat éremmel (egy arany, két ezüst és három bronz) zárt.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK (SZERBIA)

Kötöttfogás:
Hétfő-kedd: 48 kg:
 Krim Áron (Csepeli BC-KIMBA), 55 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA), 65 kg: Torda Regő (Dorogi AC-KIMBA), 80 kg: Scheuring Vilmos (FTC), 110 kg: Czakó Zoltán (Kiskunfélegyháza-KIMBA).
Kedd-szerda: 45 kg: Szuromi László (ESMTK), 51 kg: Kazinczy Bálint (Egri VSI-KIMBA), 60 kg: Olasz Bende (ESMTK-KIMBA), 71 kg: Kolompár Imre (Monor-KIMBA), 92 kg: Budai András (ESMTK).

Női birkózás:
Szerda-csütörtök: 43 kg:
 nincs magyar induló. 49 kg: Németh Szonja (PBSE-KIMBA), 57 kg: Báger Barbara (Nyársapát-KIMBA), 65 kg: Pupp Viktória (DKSE-KIMBA), 73 kg: Cseh Tamara (Szentes-KIMBA).
Csütörtök-péntek: 40 kg: Szentpál Vivien (Dél-Zselic-KIMBA), 46 kg: Teleki Réka (Növényi SE-KIMBA), 53 kg: Köblő Anna (Csepel TC-KIMBA), 61 kg: Balázs Éda (DVTK-KIMBA), 69 kg: Munk Maja (Vasas-KIMBA).

Szabadfogás
Péntek-szombat: 48 kg:
 nincs magyar induló. 55 kg: Mizsei Bátor (FTC), 65 kg: Arszunkajev Ahmad (Vasas), 80 kg: Szikszai Levente (Vasas), 110 kg: Juhász György (Csepeli BC-KIMBA).
Szombat-vasárnap: 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: Németh Bálint (Bócsa-KIMBA), 60 kg: Somogyvári Milán (OSBK), 71 kg: Laposa Márk (UTE-KIMBA), 92 kg: Soliman Youssef (PEAC-KIMBA).

(Kiemelt képen: Balázs Éda Forrás: UWW/MBSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik