Vívás: vb-bronzérmes a junior női kardcsapat

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.20. 16:13
null
A junior női kardválogatott bronzérmet szerzett a korosztály rijádi világbajnokságán.

Emlékezetes és felettébb fordulatos nap után szerzett bronzérmet a junior női kardválogatott a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezett korosztályos vívó-világbajnokság záró napján.

Balról: Spiesz Anna, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Domonkos Emese Forrás: FIE

A Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna

összeállítású kvartett az elődöntőig gond nélkül eljutott a dél-koreaiak és a mexikóiak legyőzése után, és sokáig úgy tűnt, hogy a négyest a franciák sem tudják megakadályozni a fináléba kerülésben. Az elődöntőben a Gulácsi Ferenc által irányított válogatott előnye igen jelentős is volt, hiszen amikor az első számú magyar kardforgató, Spiesz Anna pástra lépett, akkor 40:29 állt az eredményjelzőn. Ekkor már senki nem gondolta, hogy az egységünk elveszítheti az összecsapást, és bár a francia Toscane Tori eléggé belelendült, 44:40-nél egy tusra voltak a magyar lányok a döntőtől. De azt az egy tust nem sikerült összehoznia Spiesznek – aki tőle szokatlan módon blokkolt le, hiszen az egyik erényeként emlegetik a szakemberek az éles szituációk kezelését –, Tori pedig megfordította a mérkőzést, és 45:44-gyel a franciák mentek a fináléba.

Ezek után az üzbégek elleni bronzmeccsen különleges lelki állapotban vívtak a lányok, de igyekeztek mindent megtenni az éremért, és amikor a végén megint Spiesz következett Gulisztan Perdibajevával szemben, akkor 40:34-re vezetett a válogatott. Aztán valami megint nem ment a hajrában, és az üzbégek nemcsak kiegyenlítettek, hanem 43:40-nél két tusra kerültek a dobogótól. Hogy Spieszben mi játszódott le, azt később biztosan elmondja, de mérhetetlen küzdeni tudásáról tanúbizonyságot téve nem engedte másodszor is elúszni a meccset, és végül az utolsó tus döntött:

Magyarország 45:44-es sikerrel világbajnoki bronzérmet szerzett.

Spiesz Anna végül megszerezte a bronzérmet érő győztes tust Perdibajeva ellen Forrás: FIE

A vb-re címvédőként érkező, az idén már Európa-bajnokságot nyert junior női kardcsapat edzője, Gulácsi Ferenc így nyilatkozott a hazai szövetségi portál helyszíni tudósítójának:

„Őszintén megvallom, át sem futott az agyamon, hogy nem nyerjük meg azt a bizonyos elődöntőt, aranyban gondolkoztam… Ilyesmi azonban előfordul a vívásban. Az edzőkkel azon voltunk, hogy miként kapjuk össze a történtek után a lányokat, és nagyon örülök, hogy ez, ha nehezen is, de sikerült. A bronzérem nagyon szép eredmény, új korosztály lett idén Európa-bajnok és vébé-bronzérmes. Mindannyian juniorok jövőre is, lesznek még ennél is szebb sikereink!”

A kardozó junior férfiak közben Tóth Bertalan, Vigh Benedek, Péch Kornél, Dallos Benedek felállásban a nyolcadik helyen végeztek. A csapat a papíron is esélyesebb amerikaiaktól kapott ki a negyeddöntőben, majd a dél-koreaiakkal és az üzbégekkel sem bírt.

Kadét- és junior-világbajnokság, Rijád. 
Junior férfi kardcsapat, 36 induló. A legjobb 16 közé jutásért:
 Magyarország-Szaúd-Arábia 45:21 (Tóth +9, Vigh +9, Dallos +6).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:41 (Vigh +7, Dallos +1, Tóth -4).
Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 33:45 (Péch +1, Tóth -3, Dallos -3, Vigh -7).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Korea 44:45 (Tóth +7, Dallos 0, Péch -8).
A 7. helyért: Magyarország-Üzbegisztán 39:45 (Dallos +4, Péch -4, Tóth -6).
Végeredmény: 1. , 2. , 3. Olaszország, …8. Magyarország (Dallos Benedek, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek).
Junior női kardcsapat, 30 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Korea 45:27 (Spiesz +9, Domonkos +9, Kovács 0).
Negyeddöntő: Magyarország-Mexikó 45:20 (Spiesz +15, Domonkos +11, Kovács -1).
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 44:45 (Domonkos +2, Spiesz -1, Kovács -2).
A 3. helyért: Magyarország-Üzbegisztán 45:44 (Kónya +2, Domonkos +1, Spiesz -2).
Végeredmény: 1. , 2. , 3. Magyarország (Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Sárközi Gergely, Kónya Balázs, Nemcsik Zsolt, Kósa Miklós).
(Jegyzőkönyv forrása: hunfencing.hu)

(Kiemelt képünkön: a bronzérmes női kardcsapat Forrás: FIE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik