Vívás: Csonka Dorottya még nehezen hiszi el, hogy kadétvilágbajnok

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 18:51
null
A 17 éves kardozó, Csonka Dorottya a pályafutása eddigi legszebb sikerét érte el a Rijádban szerzett kadét-világbajnoki címével.

Mint arról beszámoltunk, a rijádi korosztályos vívó-világbajnokságon a Vasas kardozója, Csonka Dorottya lehengerlő teljesítménnyel aranyérmet nyert a kadétok között. Kósa Miklós tanítványa a világbajnokságot megelőző nápolyi kadét Európa-bajnokságon egyéni ezüstérmet érdemelt ki, így természetesen a dobogóra esélyesek között tarthattuk őt számon Szaúd-Arábiában. A 17 éves kitűnőség végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

„Nehéz még elhinni, hogy világbajnok vagyok, de már kezdem feldolgozni a történteket – mondja Dorottya. – Az aranyérem hatalmas boldogsággal tölt el, mert már régóta szerettem volna elérni egy nagyobb eredményt.

Úgyhogy a versenynapon csak arra koncentráltam, hogy a lehető legjobbamat nyújtsam, mert tudtam, amit Miki bácsi szokott mondani, hogy a jó vívás úgyis jó eredménnyel párosul. Igyekeztem minden nehezebb szituációt megoldani és egyesével lépegetni előre.”

Kósa Miklós büszke lehet kadétvilágbajnok tanítványára, Csonka Dorottyára Fotó: Bizzi Team

Dorottya a vébé előtt azt emelte ki, hogy a legfontosabb feladata a higgadtság megőrzése lesz Rijádban. Erre szüksége is volt, mert a negyeddöntőben 12:9-es hátrányból kellett fordítania az orosz Maria Tretjakova ellen.

„12:9-nél sóhajtottam egy nagyot, és arra gondoltam, nem fordulhat elő, hogy ma sem szerzünk érmet ( Dorottya a magyar küldöttség első medáliáját szerezte a vb nyolcadik versenynapján – a szerk.). Tudtam, hogy szükség van kis időhúzásra, így igazgattam a zoknimat, amíg összeszedtem a gondolataimat, majd úgy álltam vissza, mintha most kezdődne az asszó. Minden erőmet mozgosítottam és sikerült fordítanom.”

Aztán a sokra hivatott kardforgató az elődöntőben azt az olasz Vittoria Moccit győzte le (15:10), akitől a nápolyi Eb-fináléban kikapott, az aranyért pedig egy másik itáliai vetélytársát, Francesca Romana Lentinit múlta felül (15:10).

„Már a nápolyi Eb-döntő után is azt éreztem, hogy Mocci legyőzhető lett volna. Örülök, hogy most sikerült be is bizonyítanom. A félidőben láttam rajta, hogy kicsit hisztizni kezd, mert nem tud velem mit csinálni. Aztán mikor nyertem, nem is akartam ünnepelni, mert már csak az járt a fejemben, hogy jön a döntő.

és Miki bácsi is azt mondta, csak vívjak úgy, ahogyan eddig, és minden rendben lesz. Világbajnok lettem, ami remek visszajelzés, hogy jó úton járok. Önbizalommal telve, értékes tapasztalatokat gyűjtve léphetek fel a juniorok közé úgy, hogy már tudom, hogyan kell világversenyt nyerni.”

Lentini csalódottsága és Csonka Dorottya öröme a világbajnoki döntő után Fotó: Bizzi Team

Dorottyának eddig az évadig csupán egyéniben hiányzott a kiemelkedő siker, tavaly ugyanis tagja volt az előbb Európa-, majd világbajnoki címet szerzett junior kardcsapatnak,

„A juniormezőny azért jóval erősebb a kadétnál, már csak azért is, mert az három évjáratot foglal magába. De miután már az előző évadban is több juniorversenyen sikerült jól vívnom, kadétvilágbajnokként bizakodó vagyok a jövőt illetően.”

(Kiemelt képünkön: Csonka Dorottya Fotó: Bizzi Team)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik