Kézilabda: Nem akartam elengedni ezt a lehetőséget – Szabó Anna

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.13. 18:16
null
A 20 éves junior Európa-bajnok balszélső, Szabó Anna a nyártól a német élcsapat Thüringert erősíti majd; a fiatal az Utánpótlássportnak nyilatkozott a szerződés és a várakozásai kapcsán.

Óriási lehetőség előtt áll a Moyra-Budaörs NB I-es kézilabdacsapatának tagja, Szabó Anna: néhány nappal ezelőtt jelentették be a klub honlapján, hogy a 20 éves játékost leigazolta a német bajnokságban jelenleg harmadik helyen álló Thüringer csapata, amely az Európa-ligában is szerepel.

A balszélső életében – aki csatlakozik az új együtteséhez – gyors egymásutánban érkeznek a mérföldkövek, hiszen mindössze másfél évvel ezelőtt debütált a hazai felnőttélvonalban, még a NEKA kéziseként.

„Az első NB I-es mérkőzésem idején nem gondoltam volna, hogy ezek a lehetőségek ilyen hamar eljönnek majd a pályafutásomban – emlékszik vissza Szabó. – A balatonbogláriakkal a 2021-2022-es évadban jutottunk fel a másodosztályból az elsőbe, 18 éves voltam akkor, az egész csapat fiatal volt – az járt a fejemben, hogy ha már kiharcoltuk ezt a szintlépést, akkor éljünk is vele. Benn akartunk maradni, ami végül nem sikerült (végül a NEKA mégis elindulhatott az NB I-ben a jelenlegi évadban, ugyanis a Siófok nem kapta meg az élvonalbeli licencet – a szerk.),ennek ellenére többünk iránt már szeptemberben elkezdtek érdeklődni más csapatok. Ez nagyon jól esett, akkoriban viszont még külföld szóba sem jött;

Én végül a Budaörs ajánlatát fogadtam el. Éreztem, hogy számítanak rám, ez pedig a legfontosabb, hiszen a pályán töltött időnek nem igazán szabad visszaesnie ebben a periódusban, az a fejlődés rovására mehet.”

A fiatallal az évad elejétől számoltak a budaörsi együttesnél, attól függetlenül, hogy kellett neki pár meccs, mire meg tudta mutatni a valódi tudását.

„Nem voltam könnyű helyzetben, mivel az alapozás kezdetekor még tartott a nyári junior Eb (amit meg is nyert a válogatottal – a szerk.), így én később csatlakoztam az új csapatomhoz. Szerencsére a legjobb barátnőm, Vártok Tamara itt játszik, aki rengeteget segített a beilleszkedésben, de a többiek is egytől egyig jól fogadtak,

de a poszttársamnak, Tóth Melindának is sokat köszönhetek. Megszoktam az új környezetet, az évad elején viszont hullámvölgybe kerültem, ennek ellenére bízott bennem a stáb. Az áttörés épp a NEKA ellen jött el, hat gólt szereztem, örülök, hogy viszonylag hamar sikerült belendülnöm.”

Szabó Anna itt még budaörsi mezben ünnepel, a következő évadban viszont már Németországban bizonyíthat Forrás: Moyra- Budaörs

Ebben a korban nem jellemző, hogy külföldi csapat jelentkezzen be egy kézilabdázóért, így feltettük a kérdést: mivel keltette fel a németek figyelmét?

„A telefonos egyeztetések során kiderült, hogy a Thüringer vezetőedzője, Herbert Müller a junior Eb óta követi a pályafutásomat. Többször is beszéltünk, éreztette, hogy számítana rám a jövőben, a felvázolt terv pedig nagyon tetszett, így azt gondoltam,

Az már csak plusz, hogy nem egyedüli magyar játékosként érkezek majd, hiszen Kuczora Csenge is a nyártól erősíti majd a csapatot, így egymásnak is tudunk majd segíteni. Túl sokat egyébként még nem gondolok a következő évadra, igyekszem maximálisan a Budaörsre koncentrálni; ha valaki azonban felhozza, például gratulál a szerződéshez, mindig elfog egy kis izgalom. Messze még a váltás, de nagyon örülök, hogy kipróbálhatom magamat külföldön is. Sokat kell még tanulnom, így konkrét célt nem is határoztam meg magam előtt; a legfőbb, hogy minden nap picit jobb legyek, mint az eggyel korábbin.”

(Kiemelt képünk forrása: Moyra-Budaörs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik