Gokart: korosztálya legjobbjai között versenyez Molnár Martin (13)

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.14. 17:02
Címkék
Az Energy Corse 13 éves gokartosa, Molnár Martin az Utánpótlássportnak nyilatkozott az első benzingőzös emlékeiről, arról, hogy milyen a korosztálya legjobbjaival versenyezni, illetve a Forma-1-es céljairól.

Annak ellenére, hogy a társaihoz képest későn, 8 évesen kezdett gokartozni, a mindössze 13 esztendős Molnár Martin remek eredményeket tudhat magáénak. A családjában korábban is jelen volt a sebesség szeretete – édesapja, Molnár Zoltán az autóversenyzésben és a szerelésben egyaránt jártas –, így nem volt meglepő, hogy végül a fiatal is a kormány mögött kötött ki.Molnár Martin remek eredményeket tudhat magáénak. A családjában korábban is jelen volt a sebesség szeretete – édesapja, Molnár Zoltán az autóversenyzésben és a szerelésben egyaránt jártas –, így nem volt meglepő, hogy végül a fiatal is a kormány mögött kötött ki.

Molnár Martin hétről hétre korosztálya legjobbjaival veszi fel a versenyt Forrás: MOTAM
Molnár Martin hétről hétre korosztálya legjobbjaival veszi fel a versenyt Forrás: MOTAM

Molnár Martin hétről hétre korosztálya legjobbjaival veszi fel a versenyt  •  Forrás: MOTAM

„Emlékszem, legelőször a Balatonon próbáltam ki a vezetést egy bérgokartban, ám akkor még olyan fiatal és kicsi voltam, hogy apa ölében kellett állnom közben – emlékszik vissza Martin a kezdetekre. – Valamivel később, amikor már én is belenőttem, újra kormányt ragadtam – ekkor döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Hamar versenygokartban kötöttem ki, onnantól kezdve pedig már nem volt megállás; magával ragadott ez a sportág. A szívemhez legközelebb az első futamgyőzelmem áll: esős időben tudtam az élen zárni, a 16. helyről nyertem meg a futamot.”

A fiatal számára rengeteget jelent édesapja támogatása, aki szakszerű támogatással látja el az ifjú pilótát.

„A kezdeti egy-másfél évet leszámítva saját csapattal indítjuk Martint a versenyeken. A telemetriát együtt elemezzük, mint ahogy a karburációs beállításokat, a setupot és az áttételeket is – technikai kérdésekben is rengeteget tanult az utóbbi évek során” – mondja Molnár Zoltán.

Az említett segítségnek, elsősorban pedig a tehetségének köszönhetően Martin számos komoly eredménnyel rendelkezik, bajnoki címek, külföldön szerzett érmek és kupák bizonyítják: van keresnivalója a versenypályákon. Jelenleg a korosztályának legjobbjaival méreti meg magát hétről hétre – a sebességére nem lehet panasz, amit a múlt hét végén megnyert időmérője is bizonyított a korosztályos gokart Eb portugáliai futamán.

„Olyan pilóták nevelkedtek korábban ezekben a WSK- és FIA-sorozatokban, mint például Lewis Hamilton, Max Verstappen vagy Charles Leclerc – meséli Martin, aki az idei OK Junior kategóriából jövőre átnyergel az OK-ba. – Nagyon magas színvonalú versenyekről van szó, amelyekben mindig öröm rajthoz állni. A távolabbi céljaim között a formaautózás szerepel; akár a Fomra-1-ig is eljuthatok, persze azért rengeteget kell dolgozni. Mindent meg fogok tenni, hogy beteljesítsem ezt.”

További korosztályos hírekAUTÓSPORTBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik