Labdarúgás: vegyes érzések kavarognak az újpesti Csongvai Áronban

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.02.04. 13:20
Címkék
Vegyes érzések kavarognak az Újpest 21 éves labdarúgójában, Csongvai Áronban. A fiatal alapember a klubjában, emellett a várva várt bemutatkozás is elérkezett számára ősszel az utánpótlás-válogatottban, egyéni sikereit azonban beárnyékolja a fővárosi lilák visszafogott bajnoki teljesítménye.

A labdarúgó NB I 2021-2022-es évadának őszi szezonjában az első forduló kivételével mindegyiken szerephez jutott az Újpest 21 éves középpályása, Csongvai Áron, így kijelenthetjük: alapembere a fővárosi klubnak. A játékperceivel kapcsolatban az előző kiírásban sem kellett szégyenkeznie, a jelenlegi évadban azonban szintet lépett, két kivétellelaz összes találkozón kezdőként számítottak rá. A múlt hét végén a tabella 10. helyén álló, a kiesőzónától mindössze két pontra tanyázó Újpest az ősi rivális Ferencváros gárdáját fogadta; utóbbi éllovasként érkezett a Szusza Ferenc Stadionba, és vitte el a három pontot az 1–0-s győzelmének köszönhetően. Érthető módon a találkozón 83 percet játszó Csongvai valamelyest keserű szájízzel idézi fel a történteket.Csongvai Áron, így kijelenthetjük: alapembere a fővárosi klubnak. A játékperceivel kapcsolatban az előző kiírásban sem kellett szégyenkeznie, a jelenlegi évadban azonban szintet lépett, két kivétellelaz összes találkozón kezdőként számítottak rá. A múlt hét végén a tabella 10. helyén álló, a kiesőzónától mindössze két pontra tanyázó Újpest az ősi rivális Ferencváros gárdáját fogadta; utóbbi éllovasként érkezett a Szusza Ferenc Stadionba, és vitte el a három pontot az 1–0-s győzelmének köszönhetően. Érthető módon a találkozón 83 percet játszó Csongvai valamelyest keserű szájízzel idézi fel a történteket.

Csongvai Áron a múlt hét végi, Ferencváros elleni derbin Forrás: ujpestfc.hu
Csongvai Áron a múlt hét végi, Ferencváros elleni derbin Forrás: ujpestfc.hu

Csongvai Áron a múlt hét végi, Ferencváros elleni derbin  •  Forrás: ujpestfc.hu

„A derbi az derbi, a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül az év legfontosabb meccsei közé tartozik. Nyerni szerettünk volna, de a vereség ellenére sem éltük meg teljes csalódásként a történteket. Rendkívül nehéz felkészülésen van túl a csapat, a vírus miatt edzőmeccseket sem tudtunk játszani januárban az NB I-es folytatás előtt; ehhez képest – főleg a második félidőben – egy olyan pozitív arcot mutatott az együttes, amire lehet építeni a jövőben – mondja a tavaly újpesti színekben kupagyőzelmet ünneplő fiatal. – Összességében a Fradinak voltak nagyobb helyzetei, de nem vallottunk szégyent, egy szerencsétlen gólon múlott a döntetlen.”

A fiatal a 2019-2020-as évadban mutatkozott be az Újpest első osztályú gárdájában, amit egy szokatlanul nagy ugrás előzött meg, hiszen a klub második számú, BLSZ I-es csapatából „katapultált” az élvonalba.

„Jól ment a játék a tartalékban, aminek köszönhetően aláírhattam az első profi szerződésemet is. Ez magával hozta azt, hogy az első csapattal készülhettem, 2020 elején pedig a debütálás pillanata is elérkezett. A két bajnokság között elég nagy a különbség, így nem volt zökkenőmentes az átállás, de viszonylag sokszor bedobtak a tavaszi szezonban az NB I-ben, ami elősegítette a fejlődésemet.”

Csongvai azóta a fővárosi csapat alapemberévé vált, ráadásul az utánpótláskorú játékosokat legtöbbször egyedül képviseli a fővárosi csapat színeiben.

„Egyrészről nagyon jó érzés, hogy ennyi idősen ilyen sok játékpercet kapok az Újpestben, ezt igyekszem minden meccsen meghálálni. Másrészt viszont örülnék neki, ha minél több fiatal tudna érvényesülni a klub első csapatában is, ha ők is bejárnák ezt az utat, mint én. Ez nekem, a csapat és a magyar futball számára is hasznos lenne. Jelenleg a nemzetiségek és az életkor szempontjából is sokszínű az együttes, ami nem mindig könnyíti meg fiatalként a dolgomat, azonban a csapategységre így sem panaszkodhatok.”

Csongvai Áron ünnepli a Mol fehérvár elleni győztes gólját Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Csongvai Áron ünnepli a Mol fehérvár elleni győztes gólját Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A fiatal középpályása Mol Fehérvár elleni győztes góljának ünneplése közben  •  Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Bár a középpályásnak nem a góllövés az elsődleges feladata, nem áll messze tőle az ellenfél hálójának zörgetése; az élvonalban eddig négyszer ünnepelhetett, ráadásul mindannyiszor pontot, pontokat érő találatot. Közülük leginkább a múlt őszi, Mol Fehérvár elleni győztes gól emelkedik ki; az 1–0-s diadallal végződő összecsapás az újpestiek idénybeli első sikerét hozta a 10. fordulóban.

„Az összes gólom nagyon szép emlék, főleg, hogy általában a csapat is profitált abból, amikor eredményes tudtam lenni. Jó úton járok, hogy megugorjam a tavalyi kétgólos évadomat, a csapat sikere viszont fontosabb ettől. Nem a terveink szerint sikerült az őszi időszak, jelenleg a kiesés elől menekülünk – ezt a nyomást nem könnyű elbírni. Óriási tradícióval rendelkezik az Újpest, amelynek nem a most elfoglalt pozícióban kéne lennie, de ezt az összes játékos tudja; javítani akarunk tavasszal.”

A nehéz periódus ellenére azonban egy újabb fontos mérföldkő érkezett el Csongvai számára az ősszel: bemutatkozhatott az U21-es válogatottban.

„Nem kérdés, minden futballista álma, hogy felhúzza a címeres mezt. Már a 2021-es – részben hazai rendezésű – Európa-bajnokság bő keretébe is bekerültem, ám a szűkbe sajnos nem fértem be. Ezután óriási örömként ért, hogy szerepelhettem több Eb-selejtezőn is; büszke vagyok rá, hogy az Újpestet képviselhetem a nemzeti csapatban!”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik