Labdarúgás: közel állt a triplázáshoz a Puskás Akadémia

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.12.16. 09:00
Címkék
A három legidősebb utánpótlás-korosztály kiemelt csoportjaiban szereplő csapatok december elején lejátszották az utolsó őszi mérkőzéseiket is, így kialakult a labdarúgó-bajnokságok tavaszi rájátszásának mezőnye.

Tavaly újult meg az U16-os, az U17-es és az U19-es korosztály bajnokságainak lebonyolítási rendszere oly módon, hogy a kiemelt csoportok őszi szezonjának nyolc-nyolc legjobb együttese tavasszal az A-csoportban feszülhet egymásnak, míg a további négy gárda a B-jelűbe kerül az úgynevezett alapcsoport legeredményesebbjeihez csatlakozva.

Nehezen bírtak a Puskás Akadémia U17-es csapatával az ellenfelek Forrás: flickr.com/puskasakademia
Nehezen bírtak a Puskás Akadémia U17-es csapatával az ellenfelek Forrás: flickr.com/puskasakademia

Nehezen bírtak a Puskás Akadémia U17-es csapatával az ellenfelek  •  Forrás: flickr.com/puskasakademia

A múlt évihez képest a háromból két bajnokságban új őszi elsőt köszönthetünk, és nemcsak az éllovasok változtak, a rájátszás mezőnye is több helyen mutat eltérést. A csapatok a tavaszi idényt az alapszakaszban megszerzett helyezésüknek megfelelően plusz pontokról indítják.

Az U16-osok között a Ferencváros és a Vasas Kubala Akadémia ismét a dobogón végzett, az elsőként befutó viszont a tavaly ősszel csak ötödik Puskás Akadémia lett. A felcsútiak magabiztosan végeztek az első szakasz élén, a legkevesebb gólt kapták és – holtversenyben – a legtöbbet szerezték. Még az is belefért nekik, hogy az utolsó hat meccsük közül négyen is pontokat hullajtottak. A kapura legveszélyesebb U16-os játékos az utánpótlás-válogatott Bagi Ádám volt, akinek a nevéhez az FTC találatainak több mint egyharmada (12) fűződik.

Az U17-esek mezőnyében is a Puskás Akadémia csapata jutott az első helyen a tavaszi rájátszásba, s ezzel megismételte a tavalyi teljesítményét. Az együttes a klub fiatalabb korosztályú alakulatához képest fordított utat járt be: a Kiss Márton által irányított gárda az utolsó hat összecsapásán ötször is győztesen hagyta el a pályát, így – a remek hajrának köszönhetően – előnyös pozícióból várhatja a folytatást. Tizenegy találatával az MTK Budapest csatára, Barkóczi Benedek zsebelte be a csoport őszi gólkirályi címét: ráadásul ő nemcsak a klubjában, hanem a korosztály nemzeti csapatának őszi tétmeccsein is eredményesen szerepelt.

Az MTK Budapest telel az élen az U19-es mezőnyben Forrás: sandorkaroly.hu
Az MTK Budapest telel az élen az U19-es mezőnyben Forrás: sandorkaroly.hu

Az MTK Budapest telel az élen az U19-es mezőnyben  •  Forrás: sandorkaroly.hu

A legidősebbek bajnoksága, az U19-es sorozat hozta a legszorosabb versenyt, s azt a címvédő – és sikerének köszönhetően az ősszel az UEFA Ifjúsági Ligában (másképpen: ifi BL) is fellépő – MTK Budapest csapata nyerte meg. Ugyanakkor jól mutatja, mennyire kiélezett volt a küzdelem, hogy még a tabella hatodik helyét elfoglaló Vasas Kubala Akadémia is csupán három ponttal maradt el a címvédőtől. A korosztály őszi gólkirálya az Illés Akadémia-Haladás támadója, Doncsecz Levente lett (13).

„Örülök, hogy az A-csoportban folytathatjuk tavasszal. A csapatnak és nekem is az ősz második fele sikerült jobban. Remélem, hogy ez a formánk a bajnokság végéig kitart majd” – összegzett a szombathelyi fiatal.

A Puskás Akadémia egyébként kis híján az U19-esek között is megszerezte az első helyet, ám a Mol Fehérvár elleni, utolsó fordulóbeli döntetlen azt jelentette, hogy a felcsútiak maradnak a második helyen.

„Ha az eredményeinket nézzük, egyértelműen remek szezonról beszélhetünk, de érdemes mélyebben is elemezni ezt az idényt – mondja Horváth Péter, a Puskás szakmai és képzési vezetője. – Az előző kiírásban a vírus miatt akadtak olyan alapszakaszmeccseink, amelyek átcsúsztak tavaszra, most viszont az összes találkozónkat lejátszhattuk ősszel, ami pozitívum. Az U19-es korosztályból többen az NB III-as gárdában is lehetőséget kapnak, de a korábbi évekhez képest igyekeztünk ezeket a játékosingázásokat állandósítani, ezáltal a két keret összetételét stabilizálni. Ez jót tett a fiataloknak, színvonalas meccseket játszottak a kiemelt csoportban. A legidősebbekhez hasonlóan az U17-es és az U16-os csapatunk is komoly játékerőt képvisel, kiváló egységet alkotnak a srácok, így nem volt meglepetés a szereplésük. A sikerek mögött persze nagyon sok munka van mind a játékosok, mind a szakemberek részéről. Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy a középpontban a futballisták fejlesztésének, képzésének kell állnia, az eredményeket a tizenévesek esetében nem szabad hajszolni. Azt szeretnénk, hogy a fiataljaink bátran játsszanak, a mérkőzéseken merjék alkalmazni az edzéseken tanultakat. Ha így lesz, jó úton haladnak a felnőttfutball felé.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik