Labdarúgás: kőkemény riválisaink lehetnek az U21-es Eb-n

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.23. 08:41
Címkék
Németország, Hollandia, Románia. Ezzel a hármassal kell megküzdenie a Gera Zoltán vezette U21-es válogatottnak a magyar-szlovén közös rendezésű, korosztályos Európa-bajnokság jövő márciusi csoportkörében. Sokan féltik a mieinket, pedig még az is kérdéses, hogy a riválisok fiatal klasszisai közül kik azok, aki egyáltalán ott lesznek a kontinenstornán.

Tényleg halálcsoportba került az U21-es magyar labdarúgó-válogatott? Az európai szövetség (UEFA) szavazásra bocsátotta a kérdést: a szurkolók 33 százaléka szerint valóban a magyar, német, román, holland négyes tűnik a legbitangabbnak, a legtöbben viszont (a voksolók 53 százaléka) amondók, hogy a portugál, horvát, angol, svájci kvartett még az A jelűnél is erősebb. A lényeg végül is nem ez, hanem hogy a majdnem két éven át nyeretlen magyar csapat – 2018 márciusától az idén novemberig, az oroszok elleni 2–0-s győzelemig tartott a szomorú sorozat –, miképpen juthat tovább a klasszis válogatottakkal szemben. Azok ellenében, amelyek – szemben a mieink házigazdaként automatikusan részt vevő együttesével – a legutóbbi Európa-bajnokság óta folyamatosan tétmérkőzéseket játszottak.

A magyarok egyébként korábban még sosem vehettek részt alanyi jogon U21-es Európa-bajnokságon (kiharcolni is csak négyszer sikerült az indulási jogot, legutóbb még 1996-ban). Noha a 2019 nyarától a szövetségi edzői posztot betöltő Gera Zoltánt és stábját nem sürgette az idő, a szakemberek nyugodtan kísérletezhettek, azért a teher nélküli periódusnak hátulütői is lehetnek: például az, hogy a még mindig épülő csapatnak teljesen kész, összeszokott német vagy holland válogatottal kell felvennie a versenyt.

A magyar fiatalok novemberben legyőzték az Eb-résztvevő oroszokat. Kérdés, mire mennek a német, holland, román trió ellen? Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
A magyar fiatalok novemberben legyőzték az Eb-résztvevő oroszokat. Kérdés, mire mennek a német, holland, román trió ellen? Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A magyar fiatalok novemberben legyőzték az Eb-résztvevő oroszokat. Kérdés, mire mennek a német, holland, román trió ellen?  •  Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Tekintve, hogy a felnőtt-világbajnokság selejtezőjének első három fordulóját ugyanabban az időszakban rendezik, mint az U21-es Eb-csoportkört – amelynek továbbjutói majd májusban folytatják –, okkal feltételezhetjük, hogy a korosztály legerősebb válogatottjai tartalékos kerettel vesznek részt a kontinensviadalon. Noha hivatalosan még az 1998-as születésű játékosok is pályára léphetnek a tornán, a realitás talaján maradva aligha képzelhető el, hogy a francia Kylian Mbappé (22), a portugál Joao Félix (21), az angol Trent Alexander-Arnold (22) vagy a spanyol Ansu Fati (18) az U21-es Eb-keret tagja lesz. Ami pedig a magyar csapatot illeti: hiába van Szoboszlai Dominikünk (20) vagy Szalai Attilánk (22), rájuk nyilván a felnőttek vb-selejtezőin lesz szükség még akkor is, ha a lengyelek után a kevésbé félelmetesnek tűnő San Marinóval és Andorrával mérkőzik az A-válogatott.

Ami számunkra hátrány, az az utánpótlás-nevelésből az elmúlt években jelesre vizsgázó nemzeteknek előny. Nevezetesen, hogy két vagy akár három hasonló játékerejű kezdőtizenegyet is képesek kiállítani bármelyik korosztályban.

Ne legyen kétségünk afelől, hogy az U21-es német válogatott gerincét is Bundesliga-rutinnal felvértezett fiatalok alkotják majd. A 2003-as születésű Florian Wirtz (17) például a Bayer Leverkusen új Havertze. Támadó középpályás létére könnyen az Eb legnagyobb sztárjainak egyike lehet. De kiemelhetjük a Wolfsburg első számú jobbhátvédjét, Ridle Bakut (22), aki már Joachim Löw együttesében is debütált, de márciusban alighanem a mieink ellen is ott lesz a pályán. Ezzel együtt Stefan Kuntz szövetségi edző a sorsolás utáni első reakciójában rögtön leszögezte: a hollandokat tartja a csoport favoritjának.

Nem tudni, hogy csak az ilyenkor szokásos udvariasság beszélt-e belőle, mindenesetre tény: a hollandok nagyon vágytak már az U21-es Eb-részvételre (legutóbb 2013-ban voltak ott a tornán). Erwin van de Looi fiai 46 (!) gólt szereztek a selejtezők tíz meccsén, a mezőnyből messze a legtöbbet, vagyis nem minden alap nélküli a német szövetségi edző aggodalma. A hollandoknak olyan kiváló támadóik vannak, mint az RB Leipzigben focizó Justin Kluivert (21) vagy a hazai ligában jeleskedő két csatárreménység, Myron Boadu (19) és Cody Gakpo (21). A legveszélyesebb gólvágó mégis a középpályán futballozó, Ajax nevelésű Dani de Wit (22), aki eddigi tizenkét U21-es válogatott mérkőzésén tízszer talált a hálóba.

Végül ne feledkezzünk el a korábbi klasszis csatár, Adrian Mutu vezette románokról, akik két éve az Eb legnagyobb meglepetését szolgáltatták azzal, hogy egészen az elődöntőig meneteltek; ott éppen a németek parancsoltak megálljt nekik emlékezetes, 4–2-vel zárult mérkőzésen. Azóta persze alaposan átalakult ez az együttes is, de a jelenlegi csapatkapitány, Ianis Hagi (22) – Gheorghe Hagi fia – például pontosan tisztában van vele, milyen a németek ellen játszani a korosztályos Eb-n. Hamarosan a mieink is megtudják.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik