Labdarúgás: az idei utánpótlás-világversenyek mérlege

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.30. 12:41
Címkék
A múlt héten befejeződtek az idei korosztályos labdarúgó Európa-bajnokságok, és már csak egy nagy nemzetközi utánpótlástorna, az U17-es világbajnokság van hátra . Összegezve a tapasztalatokat elmondhatjuk, Spanyolország két korosztályban is visszaült Európa trónjára, miközben visszaestek az angolok és a németek, viszont reménykeltő sikert könyvelhettek el a hollandok és az ukránok is.

Szombaton a Spanyolország–Portugália (2–0) U19-es Eb-döntővel befejeződött az idei utolsó korosztályos labdarúgó-kontinensbajnokság. Az U17-esek versengésében Hollandia, az U21-eseknél pedig– az U19-hez hasonlóan – Spanyolország győzött, míg az U20-as vb-t Ukrajna nyerte meg. Egy nagy torna van még hátra, az U17-es világbajnokság, melyet októberben Brazíliában rendeznek meg. Az említett tornák közül Magyarország az U17-es Eb-n vett rész, amelyen a negyeddöntőben 11-esekkel kikapott Spanyolországtól, a vb-részvételért vívott playoff-meccsen viszont 1–1 után legyőzte Belgiumot, így utazhat a brazíliai tornára.

Így ünnepelték a spanyolok az U19-es Eb-győzelmüket Fotó: uefa.com
Így ünnepelték a spanyolok az U19-es Eb-győzelmüket Fotó: uefa.com

Így ünnepelték a spanyolok az U19-es Eb-győzelmüket  •  Fotó: uefa.com

Ha mérleget vonunk az idei utánpótlástornákból, az első, amit megállapíthatunk, hogy a két éve U17-es és U20-as vb-t, valamint U19-es Eb-t nyert Anglia jelentősen visszaesett. Az idén eddig megrendezett négy nagy tornából kettőre, az U19-es Eb-re és az U20-as vb-re el sem jutott, de az U17-es vb-n sem játszhat, az U17-es, az U21-es Eb-n pedig nem jutott tovább a csoportjából. Hozzá kell tenni, az angolok U21-es korosztályában számításba vehető, két talán legnagyobb klasszis, a Liverpoollal BL-t nyert Alexander-Arnold és a Chelsea-vel El-győztes, sérüléssel bajlódó Callum Hudson Odoi nem játszott a tornán. Az angolok visszaesésével párhuzamosan pedig azt is láthatjuk, hogy Spanyolország a korosztályos versengésben visszaült Európa trónjára.

Az U19-es Eb-t négy, az U21-est hat év után tudták ismét megnyerni a spanyolok. Az U19-es Eb-n 2002 óta nyolcadszor diadalmaskodtak, összesen pedig 11-edszer, ezzel a tízszeres győztes Angliát megelőzve ők a csúcstartók. Az a bravúr pedig 2011 után másodszor sikerült a spanyoloknak, hogy ugyanazon évben az U21-es és az U19-es Eb-t is megnyerték. Nem lepődnénk meg, ha az U21-es Eb legjobbjának választott, a Napoliban már alapembernek számító Fabián Ruiz vagy az U19-es Eb-döntőben két gólt szerzett, a Valencia első csapatában 19 éves korára 53 tétmeccsen szerepelt Ferrán Torres a következő tíz évben a spanyol labdarúgás meghatározó alakjává nőné ki magát. Ráadásul a spanyolok az említett két siker mellett U17-ben is négy közé jutottak, viszont az U20-as vb-re nem kvalifikálták magukat.

Az utánpótlásban is nagyhatalomnak számító, tavaly a felnőtt vb-t is megnyert Franciaország mindegyik említett tornán képviseltette magát, mindegyiknek esélyesként vágott,de egyiken sem jutott el a fináléig, igaz, az U20-as vb-t leszámítva, mindegyik tornán az elődöntő jelentette a végállomást. A lengyelországi U20-as vb-n meglepetésre már a nyolcaddöntőben búcsúzott az Egyesült Államokkal szemben. Egy francia játékos nevét, nevezetesen a PSG 17 éves középpályását, Adil Aouchichét így is érdemes megjegyezni erről a nyárról, ő kilenc találattal lett gólkirály az U17-es Eb-n, és még az őszi, brazíliai vb-n is találkozhatunk vele.

Az elmúlt évek felnőttfutballjának gyengébb eredményei után az U17-es Európa-bajnok hollandok és az U17-ben Eb-döntős, U20-ban vb-4.olaszok is reménykedhetnek abban, hogy ezek a generációk később is versenyképesek lesznek. A portugálok tavaly megnyerték az U19-es Eb-t, idén pedig ugyancsak az U19-esek között döntőt játszottak, viszont az U17-es Eb-n nem jutottak a legjobb négy közé (a csoportkörben Magyarországtól is kikaptak 1–0-ra), az U20-as vb-n pedig nem jutottak tovább a csoportjukból, de róluk is meg kell jegyezni, hogy legnagyobb sztárjuk a nyáron, a Benficától portugál rekordot jelentő 126 millió euróért az Atlético Madridba szerződött Joao Félix egyik tornán sem vett részt (ellenben tagja volt a Nemzetek Ligája négyes döntőjét megnyerő felnőttválogatottnak).

Érdemes még szót ejteni a németekről, akik akárcsak két éve, ismét döntőt vívtak az U21-es Eb-n a spanyolokkal, de ezúttal nem tudtak győzni, a többi korosztályuknak viszont nem termett babér, tekintve, hogy az U19-es Eb-re és az U20-as vb-re el sem jutottak, az U17-es Eb-n pedig Olaszország és Spanyolország mögött végeztek a csoportjukban, így nem jutottak a legjobb nyolc közé.

Szót érdemel még Ukrajna, amely ugyan egyetlen korosztályos eseményen, az U20-as vb-n vett részt a nyáron, de azt megnyerte – vagyis az ukránok reménykedhetnek, hogy az Andrij Sevcsenko, Szerhij Rebrov fémjelezte csapat után ismét lesz sikeres felnőttgenerációjuk, például a Dél-Korea elleni döntőben duplázó Vladiszlav Szuprjahával vagy a Real Madrid kapusával, Andrij Lunyinnal a soraiban.

Mi, magyarok pedig abban bízhatunk, hogy Zuigeber Ákosék az U17-es Eb után októberben a brazíliai vb-n is leteszik a névjegyüket.

A 2019-ES KOROSZTÁLYOS VILÁGVERSENYEK EDDIGI GYŐZTESEI
U17-es Eb: Hollandia
U19-es Eb: Spanyolország
U20-as vb: Ukrajna
U21-es Eb: Spanyolország

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik