Röplabda: miért lépett vissza a Hercules a gyermekbajnoki finálétól?

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.02. 18:47
Címkék
A Hercules leány-röplabdacsapata nélkül rendezik meg szombattól hétfőig az országos gyermekbajnokság hatos döntőjét, noha a klub csapata kvalifikált a fináléra. A visszalépés okait keresve komoly ellentétre bukkantunk az egyesület vezetői és a szezon közben távozó edző között.

Lakner Gábor Az országos gyermek-röplabdabajnokság (OGYB) szombaton kezdődő hatos leánydöntőjében hiába keressük a Hercules együttesét, noha a csapat a pályán kiharcolta a fináléba jutást. A kialakult helyzetről más véleményen van Máté Imre, a Hercules Fiai Honvéd Sportegyesület elnöke, valamint Péter Krisztina, az egyesület volt edzője és szakosztályvezetője. Az elnök sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, mi pedig természetesen megkérdeztük a másik felet is a kialakult helyzetről.Lakner Gábor Az országos gyermek-röplabdabajnokság (OGYB) szombaton kezdődő hatos leánydöntőjében hiába keressük a Hercules együttesét, noha a csapat a pályán kiharcolta a fináléba jutást. A kialakult helyzetről más véleményen van Máté Imre, a Hercules Fiai Honvéd Sportegyesület elnöke, valamint Péter Krisztina, az egyesület volt edzője és szakosztályvezetője. Az elnök sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, mi pedig természetesen megkérdeztük a másik felet is a kialakult helyzetről.

röpi
röpi

Hol marad a játék?

A történet dióhéjban összefoglalva annyi, hogy Péter Krisztina még szezon közben bejelentette, hogy az idény végén távozik az egyesületből, és a BVSC-Zugló újonnan megalakult röplabda-szakosztályában folytatja. Ráadásként az általa edzett sportolók szülei úgy döntöttek, követik trénerüket, ez összesen negyvenhét fiatalt érintett. Innen kezdve nem egyeznek az álláspontok, de az biztos, hogy a kenyértörés nem volt békés.

Az érdekellentét nyilvánvaló: az elnök nehezményezi és etikátlannak tartja a távozást, valamint úgy véli, a szülők egy részét megtévesztették; az edző pedig arra hivatkozik, hogy nem volt más választása, mint a váltás. A klub azt is állítja, költségvetési hiánnyal, kötelezettségekkel távozott az edző, aki cáfolja mindezt.

A történetben szerepet kap a Hercules által indított fegyelmi eljárás, amelyet az országos és a fővárosi szövetségben kezdeményezett a klub. A sajtóközlemény szerint a Hercules „minden korosztály esetében a végsőkig elment a szezon lezárása érdekében”, de „nem nevezett, azaz nem nevezhetett az OGYB-re sem.”

Igazságot tenni nem tisztünk, de az leszögezhető: a történet legnagyobb vesztesei a gyerekek, akik nem játszhatnak a hatos döntőben, bár kiharcolták a szereplés jogát. A szülők Máté Imre elmondása alapján nem vállalták a szereplést addigi edzőjük nélkül, így a klub kényszerhelyzetbe került, ezért nem lép pályára az OGYB-fináléban. A másik fél állítja, ellehetetlenítették a részvételt, hiszen ismeretlen edzővel kellett volna utazniuk a gyerekeknek Békéscsabára, három napra.

Péter Krisztina megkeresésünkre annyit mondott, sárdobálásba nem kíván belemenni, és a BVSC-ben megkezdett munkájára kíván koncentrálni. A kialakult helyzet miatt azonban jogászok segítségét kérte, ahogyan a Hercules is.

„Nehéz döntés volt a visszalépés, de a szülőkkel együtt nem kívántunk tovább együtt dolgozni az egyesület vezetőivel. Nem véletlenül álltunk fel, és döntöttünk úgy, hogy más közeget keresünk, ahol továbbfejlődhetünk. Nem tudtunk azonosulni a képviselt iránnyal” – mondta honlapunknak Péter Krisztina.

„Cáfolom, hogy ellehetetlenítettük volna Krisztina munkáját, ha kért segítséget, bármiben támogattuk, ezért ért minket hidegzuhanyként a bejelentése. Önállóan dolgozhatott, a maga ura volt, ez ütött most vissza. Sajnos, a szülők a mi tevékenységünket csak az ő szűrőjén keresztül látták” – fogalmazott Máté Imre.

Amint azt jeleztük, összesen 47 fiatal távozott a Herculesből, az ügy tehát nem csupán az eredetileg OGYB-döntős leánycsapatot, hanem összesen öt korosztályt érint. Az egyesület a nevelési költségtérítésből mintegy másfél millió forintos bevételre tehet szert, de ez sovány vigasz. A Hercules mindenesetre nem adja fel, és a klub állítása szerint frissen toborzott harminc-negyven versenyzővel, új szakmai stábbal folytatja a röplabdát.

Talán nem is kavart volna akkora vihart a klubváltás, ha nem most lenne napirenden a röplabda besorolása a taótámogatott sportágak közé. A klubok, úgy fest, éles harcot vívnak a gyerekekért, akinek a révén a közeljövőben komoly forráshoz lehet jutni. Arra azonban nem árt figyelni, hogy a gyerekek ne kárvallottjai, hanem nyertesei legyenek mindennek.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

OGYB-döntő Békéscsabán
Az országos gyermekbajnokság hatos döntőjét szombattól hétfőig rendezik meg a Viharsarokban. A fiúk között a Kecskemét, MAFC-Felsőváros, a Malév, a Pénzügyőr, a Sümeg és a címvédő Szolnok, míg a lányok mezőnyében a házigazda Békéscsaba, a Felsőváros, a Gödöllő, az UTE, a címvédő Nyíregyháza, valamint a Hercules helyét pótselejtezőn elnyerő Vasas Óbuda lép pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik