Labdarúgás: fiataldömping a felnőttek között

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.25. 17:52
Címkék
Még húsz évesek sincsenek, de könnyen lehet, hogy nemsokára bemutatkozhatnak a felnőtt labdarúgó-válogatottban. Szoboszlai Dominik (17), Kleisz Márk (18) és Tóth Bence (19) június 5-én az oroszok elleni felkészülési mérkőzés reggelén pályafutása nagy napjára ébredhet. Ez persze egyelőre közel sem biztos, hiszen csak a bő keretbe kerültek be, de azért mi végigvettük, mit is tettek le az asztalra ezért.

Majer Dániel Könnyen lehet, hogy igazi fiataldömpinget láthatunk június 5-én, a magyar válogatott oroszok elleni felkészülési mérkőzésén. Az együttes andorraiak elleni vb-selejtezőjét megelőző hazai találkozóján ugyanis akár három 20 év alatti futballista is szerepet kaphat. Szoboszlai Dominikról, az U17-es válogatott csapatkapitányáról már korábban, a keretbe behívott légiósok kihirdetésekor kiderült, hogy a szövetségi kapitány számít rá. Ateljes keret kihirdetésekor aztán újabb 20 év alatti játékosokat hívott be Bernd Storck, név szerint a Vasasban futballozó Kleisz Márkot (18) és a Puskás Akadémiával az elmúlt hétvégén bajnoki címet nyerő Tóth Bencét (19).Majer Dániel Könnyen lehet, hogy igazi fiataldömpinget láthatunk június 5-én, a magyar válogatott oroszok elleni felkészülési mérkőzésén. Az együttes andorraiak elleni vb-selejtezőjét megelőző hazai találkozóján ugyanis akár három 20 év alatti futballista is szerepet kaphat. Szoboszlai Dominikról, az U17-es válogatott csapatkapitányáról már korábban, a keretbe behívott légiósok kihirdetésekor kiderült, hogy a szövetségi kapitány számít rá. Ateljes keret kihirdetésekor aztán újabb 20 év alatti játékosokat hívott be Bernd Storck, név szerint a Vasasban futballozó Kleisz Márkot (18) és a Puskás Akadémiával az elmúlt hétvégén bajnoki címet nyerő Tóth Bencét (19).

Szoboszlai az elmúlt 99 év legfiatalabb magyar válogatott játékosa lehet Forrás: goal.com
Szoboszlai az elmúlt 99 év legfiatalabb magyar válogatott játékosa lehet Forrás: goal.com

Szoboszlai az elmúlt 99 év legfiatalabb magyar válogatott játékosa lehet  •  Forrás: goal.com

Amennyiben a Szoboszlai pályára lép az oroszok ellen, az elmúlt 99 év legfiatalabb válogatott játékosa lesz, az örökranglistán pedig az 5. helyre iratkozik fel.De nem a Red Bull Salzburg játékosa lehet az egyedüli fiatal. Ahogy Szoboszlainak, Kleisznek és Tóthnak is ez lehet az első válogatottsága. Azért kaphattak lehetőséget egyáltalán a keretbe kerülésre, mert Storck az NB I-es klubok szezon közben tanúsított együttműködőkészségét viszonozva néhány, az európai kupaporondon érintett játékost nem hívta be. Ezen kívül a jövőt is igyekszik szem előtt tartani a kapitány, mert ahogy az mlsz.hu-nak elmondta: „Azok a fiatalok, akik a legjobban teljesítenek a tréningeken, akár az oroszok ellen pályára is léphetnek, és ha a jövőben is keményen dolgoznak, akár a válogatott alapembereivé is válthatnak.”

Kleisz Márk az U19-es válogatott összes tétmeccsét végigjátszotta a szezonban Forrás: magyaridok.hu
Kleisz Márk az U19-es válogatott összes tétmeccsét végigjátszotta a szezonban Forrás: magyaridok.hu

Kleisz Márk az U19-es válogatott összes tétmeccsét végigjátszotta a szezonban  •  Forrás: magyaridok.hu

Szoboszlai Dominikot az U17-es válogatottban nyújtott produkciója és Eb-szereplése kapcsán alighanem már a fél ország ismeri már. A korosztályos együttes szabadrúgásgurujának és egyik legjobbjának tartott játékos a Főnix Gold FC-ben kezdte, majd ebben a szezonban az utóbbi évek egyik legjobb utánpótlás-nevelő együttesébe, a Red Bull Salzburgba szerződött. Ha játékengedélye időben megérkezik, könnyen előfordulhatott volna, hogy az UEFA Ifjúsági Liga döntőjében is pályára lép, vagy legalábbis beválogatják a keretbe, így azonban nélküle nyerte meg először klubja az U19-es korosztály Bajnokok Ligájának is beillő megméretést.

Szoboszlai esetében nagyjából csak idő kérdése volt, hogy mikor kap először meghívót a felnőttek közé. Tavaly ősszel, az U17-esek első Európa-bajnoki selejtezőkörét követően maga Storck találkozott vele, hogy közölje: az U19-esek selejtezőjén is számít rá, érezhető tehát a kiemelt figyelem, amit a felnőttek szövetségi kapitánya, egyben az MLSZ sportigazgatója tanúsít. Mindehhez persze szükség volt arra, hogy Szoboszlai meghálálja a bizalmat, amit meg is tett, az Eb-re 11 év után először kijutó U17-esek gyakorlatilag neki köszönhetik, hogy nem véreztek el az elitkörben.

Szoboszlai-parádé az U17-es selejtezők elitkörében:

Kleisznek nem köszönhet ennyit egyik korosztályos együttes sem, ennek ellenére a Vasasban játszó középpályás sem tétlenkedett a szezonban. Ő ugyan nem jutott ki az Eb-re az U19-esekkel, de a kétkörös selejtező-sorozat mind a hat mérkőzését végigjátszotta, az első körben az örmények ellen pedig gólt is szerzett. Korosztályos válogatottság ide vagy oda, a Vasasban már a felnőttek között szerepelt azok után, hogy a legutóbbi szezont még az U19-es bajnokságban játszotta végig. A 2016/17-es idény elején bemutatkozott az NB I-ben, mostanáig 19 bajnokin lépett pályára, 12-szer kezdett, összesen pedig 1145 percet játszott a tabella harmadik helyén álló angyalföldi együttesben. A bajnokság mellett a kupában is feltűnt, döntőhöz segítette a csapatot, mind a hat mérkőzésen pályára lépett, a Dorog ellen gólt szerzett. Tizennyolc évesen önmagában sem lefitymálandó ez az eredménysor, főleg,ha hozzátesszük, hogy Kleisz pár éve még amatőr játékosként a BLSZ I-ben rúgta a bőrt, miután eljött Újpestről, mondván, ott a tehetős szülők gyerekeit részesítik előnyben. A Vasasba a futsalnak köszönhetően került, miután a 2014/15-ös idényben 65 gólt szerzett a Vízművek NB II-es együttesében, és felkeltette az angyalföldiek akkori vezetőjének, Vancsa Miklósnak a figyelmét. A többi már kis túlzással történelem.

Tóth Bence (pirosban) nagy szerepet vállalt az U19-esek elitkörbe jutásában Forrás: vezspremuse.hu
Tóth Bence (pirosban) nagy szerepet vállalt az U19-esek elitkörbe jutásában Forrás: vezspremuse.hu

Tóth Bence (pirosban) nagy szerepet vállalt az U19-esek elitkörbe jutásában  •  Forrás: vezspremuse.hu

Az U19-es válogatott selejtezős szereplését, valamint az NB II-es bajnokságot követőknek Tóth Bence neve is ismerősen cseng. A Puskás Akadémia 19 éves középhátvédje Kleiszhez hasonlóan mind a hat selejtezős meccset végigjátszotta, az őszi fordulóban ráadásul kulcsszerepet vállalt a továbbjutásban, hiszen a svájciak ellen az ő két góljával nyert 2-1-re az együttes. Az egyik gólt bekk létére tizenegyesből szerezte, amelyből a tavaszi elitkörben is értékesíthetett volna egyet, a csehek elleni nyitómeccsen azonban 0-2-es állásnál elhibázta a büntetőt, a vége pedig 2-1-es vereség lett. A Vasas fiataljával ellentétben Tóthnak még nincs NB I-es mérkőzése, az NB II-ben is csak ebben a szezonban mutatkozott be, miután tavaly még a felcsútiak NB III-as együttesét erősítette. A bajnoki címmel és feljutással végződő idényben 22 meccsen lépett pályára és két gólt szerzett, két Magyar Kupa-találkozó mellett pedig az U19-es csapattal az UEFA Ifjúsági Ligában is részt vett. A futballt öt évesen kezdte Veszprémben, a VFC USE-ban, U15-ös korára azonban felfigyelt rá az akkor még az egyik legjobb akadémiával rendelkező Győri ETO és leszerződtette. A Puskás Akadémia a győriek csődjét követően, 2014 nyarán igazolta le, azóta ott játszik és ha marad, nemsokára már az NB I-ben is feltűnhet.

Tóth Bence óriási bombagólja és tizenegyese Svájc ellen az U19-esek selejtezőjében:

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik