Kovács Antal lesz Bor Barna bemelegítőpartnere

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.10.13. 22:21
Címkék
A Stadion Hotelt már a hét közepén ellepték a dzsúdósok, csütörtöktől a Papp László Arénát is megszállják a világ legjobb 20 évnél fiatalabb cselgáncsozói - több mint 60 ország legalább 600 versenyzője lép tatamira.
Bor Barna (balra) korosztályos Eb-arannyal hangolt a világbajnokságra (Fotó: Farkas József)
Bor Barna (balra) korosztályos Eb-arannyal hangolt a világbajnokságra (Fotó: Farkas József)
Bor Barna (balra) korosztályos Eb-arannyal hangolt a világbajnokságra (Fotó: Farkas József)
Bor Barna (balra) korosztályos Eb-arannyal hangolt a világbajnokságra (Fotó: Farkas József)
Bor Barna (balra) korosztályos Eb-arannyal hangolt a világbajnokságra (Fotó: Farkas József)
Bor Barna (balra) korosztályos Eb-arannyal hangolt a világbajnokságra (Fotó: Farkas József)
A Budapesten debütáló lebonyolítási rend szerint a viadal első két napján a selejtezőkre és a vigaszág mérkőzéseire kerül sor, az elődöntőket, a vigaszági döntőket, illetve az érmekért zajló mérkőzéseket pedig szombat és vasárnap délután rendezik meg (korábban minden súlycsoport csatározásai egy nap alatt véget értek). Mindez kedvező lehet a sportcsarnokba látogató nézőknek és az eseményt közvetítő televíziós társaságoknak, a dzsúdósok viszont nem lelkesednek érte. A nemzetközi szövetség néhány hónapja jelentette be ezt a változtatást, s nem állt el tőle azután sem, hogy az athéni olimpián több mint ötven ország szakvezetője írta alá a tiltakozó nyilatkozatot. A versenyzőknek csupán egyszer, a küzdelmek kezdetének reggelén kell mérlegelniük, két nappal később, a végjátékra így egyeseknek alaposan meglódulhat a testsúlyuk.
A mieink igyekeznek nem foglalkozni ezzel a kérdéssel, a két évvel ezelőtti parádés szereplés után (a magyar csapat a dél-koreai vb-n egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett) hazai pályán is szeretnének érme(ke)t nyerni. Erre három potenciális jelölt is van: Baczkó Brigitta, Mészáros Anett és Bor Barna - egy hónapja, a boszniai korosztályos Európa-bajnokságon mindhármuk tiszteletére eljátszották a Himnuszt.
"Nagyon nehéz egy hónapon belül kétszer is csúcsformában versenyezni, ha ezt a mestereink meg tudják oldani, akkor igazán kitűnő edzők. Két éve, a győri ifjúsági Európa-bajnokságon is mindhárman érmesek voltunk, igaz, ez sokkal rangosabb esemény lesz, de a hazai közönség most is rengeteget segíthet" - vélekedett Baczkó Brigitta, aki már felnőtt Világkupa-viadalokon is tudott érmeket szerezni.
"Én is biztos vagyok benne, hogy a közönség nagyon sok erőt ad majd nekünk, szükség is lesz a támogatásukra. Nagyon örülök, hogy Magyarország rendezhet egy ilyen nagy versenyt" - fűzte hozzá Mészáros Anett.
"Nehéz lesz két napon is kiemelkedően teljesíteni, pedig akinek nagy céljai vannak, annak ez kötelező. Más lesz ez a budapesti verseny, mint két éve Dél-Koreában volt, akkor csak kis csapattal utaztunk, most pedig teljes a válogatott, egy nagyon erős magyar válogatott" - mondta Bor Barna, akinek klubtársa, az olimpiai és világbajnok Kovács Antal lesz a bemelegítőpartnere.
Ami a sokat emlegetett közönséget illeti: a dzsúdóversenyre átalakított arénában csaknem 6000 ülőhely van, ezek fele már "foglalt", érdemes lesz tehát időben a helyszínre érkezni. ---- JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA

Október 14., csütörtök
10.00 - selejtezők: férfi 90 (címvédő: Takeszava Tosihiro, japán; magyar induló: Dravecz Zsolt, KSI), 100 (cv: Anai Takamasza, japán; mi: Szőke Andor, UTE), +100 (cv: Jong Van Csoj, dél-koreai; mi: Bor Barna, Paksi Atomerőmű SE), női 48 (cv: Carmen Bogdan, román; mi: Csernoviczki Éva, Tatabánya-Hermann DSE), 52 (cv: Szato Aiko, japán; mi: Tóth Lilla, UTE), 57 (cv: Szabó Brigitta, magyar; mi: Baczkó Bernadett, UTE) és 63 kg (cv: Ueno Josi, japán; mi: Gubek Zsófia, UTE)
Október 15., péntek
10.00 - selejtezők: férfi 60 (cv: Szanjar Zokirov, üzbég; mi: Burján László, UTE), 66 (cv: Dzianisz Kuncevics, fehérorosz; mi: Horváth Gergely, Győri Vitál), 73 (cv: Leandro Guilheiro, brazil; mi: Szemán Gergely, KSI), 81 (cv: Leonardo Eduardo, brazil; mi: Madarász Tamás, Debrecen), női 70 (cv: Oka Aszuka, japán; mi: Mészáros Anett, UTE), 78 (cv: Torijabe Majumi, japán; mi: Cserháti Eszter, UTE) és +78 kg (cv: Ahlem Azzabi, tunéziai; mi: -)
Október 16., szombat
14.00 - vigaszág döntők, elődöntők (férfi 90, 100, +100, női 48, 52, 57 és 63 kg). 15.30 - megnyitó. 16.30 - döntők, bronzmérkőzések
Október 17., vasárnap. 14.00 - vigaszág döntők, elődöntők (férfi 60, 66, 73, 81, női 70, 78 és +78 kg). 16.30 - döntők, bronzmérkőzések
Internet: www.ijf.org

A junior-világbajnokságok magyar érmesei
2002, Dzsedzsu (Dél-Korea): 1. Szabó Brigitta (57 kg), 2. Rajcsányi Gergő (90), 3. Ónody Beáta (52)
2000, Nabeul (Tunézia): 3. Nagy Viktória (52), 3. Hadfi Dániel (90), 3. Szilágyi László (+100)
1998, Cali (Kolumbia): 3. Nagy Viktória (52)
1996, Porto (Portugália): 2. Till Barbara (52)
1994, Kairó (Egyiptom): 2. Szász István (95)
1992, Buenos Aires (Argentína): 2. Kovács Antal (95), 3. Nagy Zsuzsa (61), 3. Illyés Miklós (65)
1986, Róma (Olaszország): -
1983, Mayaguez (Puerto Rico): -
1976, Madrid (Spanyolország): - ---- A dzsúdósport legnagyobb alakjának tartott Jamasita Jaszuhiro a TF vendége volt, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) fejlesztési igazgatója a nemzetközi edzőképzés budapesti tagozatának elindításáról tárgyalt Nyerges Mihály dékánnal és a továbbképző intézet igazgatójával, Petrovics Lászlóval. "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szolidaritási programjának keretében a világ különböző országaiból harminchárom dzsúdóedző tanult eddig nálunk, ehhez hasonló együttműködés körvonalazódik a nemzetközi szövetséggel is. Nagy megtiszteltetés ez számunkra, hiszen Európában mindeddig csak Párizsban működött ilyen jellegű edzőképzés" - mondta Németh Endre, a TF dzsúdó tantárgyának vezető tanára. A híres vendég - az elmúlt évtizedek legeredményesebb magyar dzsúdósainak társaságában - az egyetemen tanuló edzők egyik foglalkozásán is részt vett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik