Jakab: a fináléban bármi lehet!

MOLNÁR ALEXAMOLNÁR ALEXA
Vágólapra másolva!
2004.07.15. 22:25
Címkék
Pénteken kezdődik Budapesten az ifjúsági és serdülő Európa-bajnokság, amelyet a Körcsarnokban és szomszédjában, a SYMA-csarnokban rendeznek.
A kiemelkedő eseményt természetesen izgatottan várják a honi esélyesek, köztük a legnagyobb favorit, a BVSC-s Jakab János is, aki az európai ranglistán az előkelő második helyet birtokolja.
– Három hete kőkeményen készülök, edzőtáborozom. De nem csak az utóbbi időben foglalkoztatott nagyon a közelgő Európa-bajnokság, mert év közben is sokszor eszembe jutott, edzések alatt többször elképzeltem szituációkat.
– Mennyire tartja fontosnak a pszichológiai foglalkozásokat, amelyeken részt vesz?
– Nagyon sokat segítenek, hiszen a legfontosabb, hogy fejben egyben legyek. Technikailag szinte azonos tudást képvisel a mezőny, így sokszor csak azon múlik egy mérkőzés, hogy ki mennyire tud koncentrálni. Édesanyám is sokat beszélget velem erről, s különböző pszichológiai témájú könyveket is olvasunk.

Jakabtól sokat remél a szakvezetés (Fotó: Meggyesi Bálint)
Jakabtól sokat remél a szakvezetés (Fotó: Meggyesi Bálint)
Jakabtól sokat remél a szakvezetés (Fotó: Meggyesi Bálint)
– Van valaki, aki mégis zavarba tudja önt hozni az asztalnál? Kit kerülne el szívesen?
– Konkrétan nincs senki, akivel ha összekerülök, kiborulnék. Mivel a mezőny kiegyensúlyozott, úgy gondolom, hogy hat-nyolc olyan játékos van, akivel szinte megegyezik a tudásunk, velük szemben csak az dönthet, ki kel fel aznap jobb lábbal. Komolyabb ellenfélnek tekintem a portugál Apoloniát, az európai ranglista első helyezettjét, bár őt éppen elvertem januárban, az Európa Top tizenkettőn. Ezen kívül a két lengyel, Perek és Chmiel és a spanyol Duran az, akit elkerülnék.
– A idei sikerei sejtetnek valami jót az Eb-re vonatkozóan?
– A Top tizenkettőről ezüstéremmel tértem haza, de az még januárban volt, s miután elég ingadozóan játszottam az év során, nem lehet jelnek venni. Inkább a június elején Lengyelországban rendezett ifjúsági Pro Touron elért eredmények lehetnek fontosak, ott a legjobb nyolc közé jutottam, párosban pedig Molnár Krisztiánnal harmadikok lettünk.
– Milyen célt tűzött ki maga elé a kontinensbajnokságra?
– Nem gondolkodom eredményekben. Számomra az a lényeg, hogy a kemény munka, amivel készülök, meghozza a gyümölcsét. Nem szeretnék kiborulni, mert ha idő előtt elvérzem, akkor biztos kikészülök. Csapatban egy érem reális, de nem lesz könnyű, mert sok jó együttes van. Egyéniben is szeretnék eljutni a fináléig, s akkor ott még bármi lehet. Párosban Krisztiánnal már hat éve együtt dolgozunk, változó eredményességgel. Tavaly az ifi Eb-n bronzérmesek lettünk, remélem ezt meg tudjuk ismételni, mert az elmondható, hogy az Európa-bajnokságokon jól szoktunk szerepelni. ---- Huszonkét éve hazánk asztalitenisz Európa-bajnokságot rendezett, s 1982 óta most első alkalommal ad otthont kiemelt címversenynek, a 47. ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságot a Körcsarnokban és a közvetlen mellette elhelyezkedő SYMA-csarnokban rendezik július 16. és 25. között. Az utánpótlás Eb az európai asztalitenisz- élet létszámában és szervezésében is a legnagyobb eseménye, a 15 és 18 éven aluliak korosztályában kilenc napon át zajlanak a küzdelmek, először a csapat-, majd azt követően az egyéni versenyekkel. A kontinensviadal egyben az ifjúsági világbajnokság kvalifikációs eseménye is, mert az 1–4. helyezett csapatok kijutnak Európából a vb-re. Az utánpótlás Európa-bajnokságokon amúgy hazánk eddig 55 arany-, 46 ezüst- és 132 bronzérmet szerzett, s minden esély megvan rá, hogy ezeket a számokat idén tovább növeljék válogatott fiataljaink, hiszen például Jakab János az európai ranglista második helyéről várja a versenyt, míg a tavalyi serdülő európa-bajnok Li Bin idén elsőéves ifiként a szintén előkelő ötödik rangsorolt a kontinenslistán. ---- Ifjúságiak. Fiúk: Jakab János, Kaiser János, Molnár Krisztián, Szarka Levente, Zombori Dávid (csapat és egyéni), Erdélyi Szabolcs (egyéni). Edző: Vígh Zsolt Ifjúságiak. Lányok: Juhász Mariann, Li Bin, Major Ágnes, Pergel Szandra, Viski Tímea (csapat és egyéni), Varga Tímea (egyéni). Edző: Nagy Balázs Serdülők. Fiúk: Kriston Dániel, Nagy Krisztián, Sebestyén Péter, Vajda Attila. Edző: Tokaji Sándor
Serdülők. Lányok: Barassó Barbara, Szentkeressy Adrienn, Szvitacs Alexa, Végh Zsuzsanna. Edző: Téglás Péter

A magyar válogatottak csoportbeosztása
Ifjúságiak. Fiúk. D-csoport: Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia. Ifjúságiak. Lányok. A-csoport: Németország, Hollandia, Magyarország, Ukrajna. Serdülők. Fiúk. C-csoport: Oroszország, Törökország, Magyarország, Szlovákia. Serdülők. Lányok. B-csoport: Magyarország, Lengyelország, Ukrajna, Anglia.

Az Eb programja
július 16–20. csapatversenyek, július 19–20. elődöntők, döntő, július 21. szünnap, július 22–25. egyéni versenyek, július 24–25. elődöntők, döntők.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik