Illés Fanni: Embernek maradni, még ha veszítesz is – ez a legfontosabb egy paralimpián

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.09.12. 14:26
Arannyal felérő ezüstöt hozott Illés Fanni számára immár édesanyaként a párizsi olimpia SB4-es kategóriájának 100 méteres mellúszó döntője. Arról mesélt, hogy nem cserélné el a tokiói aranya utáni lelkiállapotát a mostanival, mert ezúttal boldogabb ezüstérmesként jött haza, mint akkor győztesként. Edzője és kisfiuk, Mór édesapja, Szabó Álmos most először merte kimondani, hogy egyáltalán nem volt biztos abban, hogy Fanni képes lesz kijönni a szülés utáni depresszió okozta mély gödörből, miközben többi tanítványa nem érezhette, hogy mekkora rajta a nyomás.

Egészen ritka pillanatok szemtanúi lehettek az MTVA Kunigunda utcai székházának dolgozói, amikor párizsi hazaérkezük másnapján a kerekesszékes úszóklasszis, Illés Fanni, párja és edzője, Szabó Álmos, valamint kisfiuk, Mór mellett két másik paralimpiai úszóbajnokunk, Konkoly Zsófia és Pap Bianka is megjelent az épület bejáratánál. Mint kiderült, a két utóbbi úszóbajnoknő egészen új szerepben bukkant fel az ifjú szülőkkel tervezett interjú kísérőiként: felkészült bébiszitterként vették át a kétéves Mór felügyeletét, s amíg ők, hárman a felnőttméretű Tévémacit, Mekk Eleket és a többi mesehőst nézték meg az aulában, addig a szülők a legőszintébben válaszoltak Csisztu Zsuzsa kérdéseire a Nemzeti Sportrádióban készült interjúban. 

A beszélgetésben kitértek arra, hogy Fanni mindig is szembement a konvenciókkal, s gyermekvállalásával már akkor is üzent, immár sokadik alkalommal azoknak a kétkedőknek, akik sosem hittek benne. 

„Igazából csak Álmos, az anyukám, Mór és én tudom, hogy honnan jöttünk mi fel erre a paralimpiára, micsoda mélységekből. Nagyjából másfél-két hónapja érzem csak magam igazán jól, csak akkor kezdett el menni újra az úszás” – vallotta meg őszintén a szülés utáni depressziójának legijesztőbb fázisait Illés Fanni, aki azt is elmondta, hogy pszichológusa segített őt ráébreszteni arra, hogy ezzel a szindrómával néz szembe mindennap, s amíg ezt nem ismerte fel, nem is tudott előrelépni. 

Balról jobbra: Szabó Álmos, Illés Fanni és Csisztu Zsuzsa

„Ilyen nehézséggel én még nem nagyon találkoztam, pedig ebben a sportágban élem az életem. Nem engedelmeskedett Fanni teste, de a feje sem. Hatalmas küzdelmet jelentett nekem is, hogy azt éreztem: Fanni a múltban ragadt, csak a tokiói formájára tudott gondolni, s arra, hogy sosem lesz többet olyan, azt keresete önmagában és csak visszafelé nézett. Egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy ez megváltozik, s azt próbáltam vele megértetni, hogy amíg visszafelé néz, nem fog előre haladni. Aztán egyszer csak átkattant benne valami. Na, onnantól tudtunk újra haladni és valóban teljes erővel készülni Párizsra” – mesélte Szabó Álmos, a Vasas szakosztályvezetője. 

Kitértek a beszélgetés során arra is, hogy miként lett a szinte egyértelműnek tűnő győzelemből mégis második hely, mindössze négyszázad híján: „Én ezzel a tiszta szívvel álltam oda, hogy nekem már tényleg megvan minden, vesztenivalóm nincsen, én már paralimpiai bajnokként fogok meghalni, a Mór itt marad, ha ezt most elrontom, akkor is. És az életünk Álmossal megy tovább” – mesélte Illés Fanni a versenyt megelőző érzéseirőlOlyan őszintén tudott örülni olasz vetélytársa jobb benyúlásának és aranyérmének, hogy az is példaértékű. „Én tudom, hogy Giulia (Ghiretti – a szerk.) hányszor volt eddig miattam ezüstérmes, és most tényleg kijárt neki az az arany. Embernek kell maradni, még ha veszítesz is – ez a legfontosabb egy paralimpián” – fogalmazott Illés Fanni.

Szabó Álmos arról is beszélt, hogy egy jóbarátja segítsége nélkül meg sem tudták volna oldani, hogy a külföldi edzőtáborokba Fanni édesanyja és a kicsi Mór is velük mehessen, ami alapvető akadálya lett volna a közös sikernek. „A Jóisten küldte a segítséget, és persze az úszószövetségnek is hálásak vagyunk, mert megpróbáltak Párizsban is mindent megadni, hogy zavartalanul készülhessünk a versenyre. Nyilván nekem a többi tanítványomra is figyelnem kellett, s Pap Bianka sem kezdett jól, ő is mélyről indult és innen nyert egy bronzot, egy aranyat és egy ezüstöt, utóbbit ráadásul a kínai riválisa valószínűtlen formajavulása mellett. Szóval azt hiszem, sok mindent megéltünk, kissé fáradt vagyok” – fogalmazott a szakember, aki arról is beszélt, hogyan palástolta az érzelmeit, amikor a legnagyobb volt a  nyomás...

A teljes interjút megnézhetik az alábbi videós formában, vagy meghallgathatják a Soundcloudon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik