Szabadtüdős merülés: sztárparádé Gyurta Dániellel és Korok Fatimával – videó

Vágólapra másolva!
2023.11.03. 09:03
null
Korok Fatima is részt vesz a III. nOxyCupon (Fotó: Tumbász Hédi)
Huszonkét ország 71 szabadtüdős merülője indul a szombaton és vasárnap sorra kerülő III. nOxyCup nyílt magyar apneabajnokságon a Duna Arénában.

A környező nemzetek képviselői mellett érkezik versenyző Japánból, Kolumbiából és Szaúd-Arábiából is – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A 14 ezer euró összdíjazású versenyen, amely egyben országos bajnokság is, a nők között Budapestre látogat a lengyel Magdalena Solich-Talanda, aki vezeti a világranglistát, és tavaly Budapesten világcsúcsot döntött uszonyos kategóriában, 275 métert úszott 50 méteres medencében. Honfitársa, Mateusz Malina a férfiak világcsúcstartója, uszony nélküli versenyszámban 250 métert képes úszni egyetlen levegővel a 25 méteres medencében.

A szabadtüdős merülés Magyarországon elsősorban a háromszoros világbajnok mélytengeri merülő, Korok Fatima révén ismert, a nOxyCup ennek a medencés változata.

Az apnea bekerült a Világjátékok programjába, a sportág népszerűsítésére pedig megnyitóval és díjátadó ceremóniával egybekötött bemutatót is rendeznek a szombati versenynap végén. A vendégek, így két olimpiai bajnok, Gyurta Dániel és Burján Csaba, profi szabadtüdős merülők, köztük a háromszoros világbajnok és világcsúcstartó Korok Fatima irányítása mellett betekintést kapnak a levegő-visszatartás különleges világába. Egy rövid légzéstechnikai oktatás után kipróbálhatják a statikus apneaversenyt, vagyis kiderül: a frissen szerzett tudás birtokában mennyi ideig bírják a víz alatt egy levegővel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik