WA-gála: Csin Haj-jang és Kaylee McKeown az év úszója

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.10.23. 19:50
null
Fényjátékon a jövő évi budapesti rövid pályás világbajnokság emblémája (Fotó: Árvai Károly)
A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics hétfő este Budapesten tartotta meg díjátadó gáláját, mégpedig a világszövetség leendő, fővárosunkban épülő központjának helyén, az egykori Váci úti gyárépületben, a Duna Aréna közelében – az esztendő legjobb úszója a kínai Csin Haj-jang és az ausztrál Kaylee McKeown lett.

Hétfő este ünnepelni hívta a World Aquatics (WA) az úszóvilág képviselőit: a rendezvényen díjazták az év legjobbjait, valamint bemutatták a szervezett leendő, budapesti központjának terveit és a 2024-es, budapesti rövid pályás világbajnokság hivatalos logóját.

Az év úszója a nőknél az ausztrál Kaylee McKeown, a férfiaknál a kínai Csin Haj-jang lett – a többi sportág legjobbjait a 2024-es dohai világbajnokságon hirdetik ki.

McKeown a júliusi fukuokai világbajnokságon ugyanabban az úszásnemben (háton) mindhárom távon, vagyis 50, 100 és 200 méteren is aranyérmet szerzett, mindezek után pedig a három állomásból álló világkupa-sorozatban is remekül teljesített, hiszen Berlinben, Athénban és Budapesten is megnyerte a három hátúszó-számot, ráadásul a Duna Arénában előbb ötven, majd száz háton is világrekordot úszott.

Csin Haj-jang szintén három aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon: a kínai klasszis a három mellúszó-számban diadalmaskodott, ezzel a férfiak mezőnyében történelmet írt – Japánban kétszázon világcsúccsal győzött. És akárcsak McKeown, a vk-sorozatban is tarolt, hiszen mindhárom viadalon megnyerte a három mellúszó-számot.

Kaylee McKeown és Csin Haj-jang a World Aquatics díjával (Fotó: Árvai Károly)
Kaylee McKeown és Csin Haj-jang a World Aquatics díjával (Fotó: Árvai Károly)

A díjak átadása után a WA képviselői bemutatták a szervezet budapesti székházának terveit: az elképzelések szerint az új központ 2026 végére készül el, de a nemzetközi szövetség úgy tervezi, hogy már 2024 második felében részben hazánkba költözik.

A tervek szerint az új WA-központ nemcsak irodákból áll majd, abban helyet kap egy edzőközpont is, ahol a két edzőmedence mellett felépítenek egy 27 méter magas óriás-toronyugró tornyot is, emellett a létesítményben szobákat is kialakítanak, ahol a WA hazánkban tanuló ösztöndíjasait helyezik majd el.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, Magyarország az elmúlt tizenöt évben rengeteg energiát fektetett a különböző nagy sportesemények megrendezésébe, ezek közül kiemelte a 2017-es és 2022-es vizes világbajnokságot, az augusztusi atlétikai világbajnokságot és a Formula–1-es Magyar Nagydíjat, amelynek hazánk 1986 óta a házigazdája – mindeközben több sportágban is kiépült egy komoly infrastrukturális képesség és versenyrendezői tudás.

A budapesti WA-központ után egy budapesti úszóesemény került a középpontba a gálán: jövő decemberben a Duna Aréna ad majd otthont az úszók rövid pályás világbajnokságának – Magyarország a vb-vel egy egyedülálló sorozatot zár majd le, hiszen a sportág történetében még egyetlen város sem rendezett ötvenes világbajnokságot és rövid pályás vb-t, junior vb-t, valamint világkupa-viadalt. A magyar szervezők ráadásul mindezt öt éven belül valósították meg.

A gálán egy drónshow keretében bemutatták a 2024-es budapesti rövid pályás vb logóját, azon a Lánchíd és a WA logója is látható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik