Rp úszó-vb: Hosszú és Verrasztó Evelyn is döntős 200 gyorson

KOVÁCS ERIKA (DOHA)/NSOKOVÁCS ERIKA (DOHA)/NSO
Vágólapra másolva!
2014.12.07. 09:25
Dohában, a rövid pályás úszó-világbajnokságon vasárnap délelőtt összesen 12 magyar versenyző állt rajtkőre, ám végül csak Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn örülhetett.

A vasárnap reggel a női 4x50 méteres gyorsváltóval indult, a hollandok pedig láthatóan kialudták magukat, rögtön egy világcsúccsal lepték meg a közönséget. Mellettük Franciaország, az Egyesült Államok, Olaszország, Dánia, Kína, Japán, valamint Brazília lesz ott a délutáni döntőben.

Az első magyar érdekeltségű számra sem kellett sokáig várni, 200 háton Bernek Péter és Balog Gábor is vízbe ugrott, ám végül egyikük sem tudta biztosítani a helyét a fináléban. Bernek a 12., Balog pedig a 14. helyen zárt.

„Sajnos én is kezdem rosszul érezni magam, valószínűleg Kozma Dominiktól kaptam el a kórt. Ám egyáltalán nem szeretném erre fogni ezt a délelőtti teljesítményt, még akkor sem, ha szinte egyáltalán nem kaptam levegőt a vízben. Itt az újabb cél előttem, a kétszáz hátat is fel kell hoznom a négyszáz gyors szintjére” – értékelt Bernek Péter.

„Egyéni csúcs, persze, hogy örülök. És ez akkor is igaz, ha bőven van még mit javítanom – cél a kazanyi világbajnokság júliusban, ennek érdekében nem is igen állok le, inkább edzésben maradok, hogy januártól ne a nulláról kelljen elkezdenem a munkát" – mondta Balog Gábor.

A 200 hát után jött a női 200 mell, Gyurinovics Fanni pedig egyéni csúccsal a 31. helyen végzett a szám selejtezőjében.

„Ez is egyéni rekord. Az edzőm, Kovácshegyi Ferenc azt mondta, ha 2:30 alatt úszom le a kétszáz mellet, kapok tőle valamit. Azt még nem tudom, mit, majd elárulja, hiszen teljesítettem ezt a kérését. Ha az úszásom elemzésekor azt mondja, technikailag is megcsináltam mindent, akkor leszek igazán boldog" – mondta Gyurinovics Fanni.

A folytatásban újabb két magyar csobbant a vízbe, férfi 200 pillangón Biczó Bence és Verrasztó Dávid harcolt a döntős helyért – sikertelenül. Biczó a 12., Verrasztó pedig a 18. pozícióban zárt.

„Idén ez a legjobbam rövid pályán, ráadásul délelőtt értem el, nem olyan rossz ez. Kár, hogy az utolsó napon rendezték a kétszáz pillangót, ezt tényleg sajnálom” – mondta Biczó.

„Lehetett volna ez talán kicsit jobb is. Elég erős volt a tempó már így, délelőtt is, mindegy, nem kesergek” – értékelt Verrasztó.

Kilenc óra magasságban aztán jött a délelőtt egyik legjobban várt eseménye magyar szempontból, a női 200 gyors. A végére maradt az izgalom, ugyanis csak a kilencedik futamban láthattunk magyarokat, akkor viszont kettőt is. Hosszú Katinka a harmadik helyen végzett összesítésben, Verrasztó Evelyntől pedig most nem pártolt el a szerencse, így nyolcadikként ő is ott lesz a délutáni fináléban.

„Ez reggeli úszás, annak jó volt, meglátjuk, mi lesz este, a döntőben. A végén Shane mutogatta, hogy rövidek voltak a tempóim, ezen változtatni kell” – mondta Hosszú.

„A cél az volt, hogy a harmadik számomban is döntőbe kerüljek, ez sikerült. Oké, a nyolcadik helyen, de jobb, mintha a kilencedik lettem volna, nem? Meglátjuk, mennyi van még ebben az úszásban, én nagyon igyekezni fogok” – mondta Verrasztó Evelyn.

A Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Holoda Péter, Kozma Dominik összeállítású férfi 4x100-as vegyes váltó már nem volt ilyen szerencsés, ők a 10. helyen végeztek, így az esti szereplés elmarad.

A női 4x100-as vegyes váltók versenye magyarok nélkül zajlott, Dánia, Japán, Ausztrália, Svédország, Olaszország, Finnország, Németország, valamint Oroszország kvalifikálta magát a döntőbe. Kisebb meglepetése az amerikaiak eredménye csak a 9. helyre volt jó.

A vb utolsó selejtezőjében, férfi 1500 gyorson a betegséggel küzdő Dudás Dániel a 14. helyen zárt.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
PROGRAM

2014. december 7., vasárnap

Döntők, 16.00 órától
Női 4x50 m gyorsváltó, férfi 100 m gyors, női 50 m hát (Hosszú Katinka), férfi 200 m hát, női 200 m mell, férfi 100 m vegyes, női 100 m pillangó, férfi 50 m mell, női 50 m gyors, férfi 200 m pillangó, férfi 1500 m gyors (Gyurta Gergely), női 200 m gyors (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), férfi 4x100 m vegyes váltó, női 4x100 m vegyes váltó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik