A magyar ritmikus gimnasztika történetének első egyéni Eb-érmét nyerte meg Pigniczki Fanni!

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.05.26. 11:47
Pigniczki Fanni a magyar ritmikus gimnasztika első egyéni Eb-érmét nyerte (Fotó: Koncz Márton)
Az MTK Budapestet erősítő Pigniczki Fanni ezüstérmes lett labdával, majd ötödikként zárt a budapesti ritmikusgimnasztika-Európa-bajnokságon, megszerezve nemcsak saját, de Magyarország első egyéni dobogóját is Eb-ken.

Voltak még eldöntendő kérdések a hazai rendezésű, 40. ritmikusgimnasztika-Európa-bajnokságon, még ha nem is a párizsi kvótákat illetően, ott ugyanis csak összetett viadalt rendeznek „egyesben”. A vasárnapi záró napon az egyéni versenyzők szerenkénti döntőit rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában, melyből kettőben volt magyar érdekeltség – Pigniczki Fanni a nyolcadik helyen jutott be mind a labda, mind pedig a szalag döntőjébe. Nem sokon múlott egyébként egy harmadik szerdöntő, a karikáé is az MTK sportolójától, melyben a tavalyi valenciai világbajnokságon a szerdai selejtezőben árva fél tized ponttal maradt el a bejutástól a kilencedik helyen.

Ez utóbbi azonban mit sem számít – a „volt magyar érdekeltség” az eredmények tekintetében nem kifejezés! A karika fináléját követte a labdáé, aztán a buzogányé és a szalagé. A 2023-as vb-n egyéni összetett 11. helyével Magyarországnak párizsi indulási jogot szerző Pigniczki először labdával lépett szőnyegre, a nyolcas fináléban a sorban hatodikként. Szépen gurult a szer, végig a jó irányba, és sosem el-, szépek voltak az elkapások, végig a megfelelő helyre szállt vissza a fel-feldobott labda, és sosem pattant el – a nemzetközi versenyeket tekintve a szerdai selejtezőben elért 33.350 pontja egyéni csúcsot ért Pigniczkinek, ehhez képest a döntős teljesítményeivel már a 35-öt ostromolta. A szombati egyéni összetett 34.700 pontjával jóval magasabbra tette a lécet, vasárnap ehhez újabb másfél tizedet tett hozzá. Ez a második helyet jelentette átmenetileg, ám ekkor még hátravolt két versenyző…

Az ukrán Tajszija Onofrijcsuk sokat rontott, és az egyéni összetett aranyérmese, a bolgár Sztilijana Nikolova is elmaradt honfitársunktól – így először csak az érem színe maradt kérdés, utána pedig az sem!

A 24 éves Pigniczki Fanninak ez volt az első Európa-bajnoki dobogója, és 34.850 pontja abszolút egyéni rekordot jelentett, nemcsak labdás csúcsot ért, hanem a többi szert tekintve sem kapott még ilyen előkelő értékelést. Helyezése nemcsak karrierje, hanem a magyar ritmikusgimnasztika-sportág történetében is egyedülálló, korábban ugyanis még nem szereztünk egyéni Eb-érmet.

Mindez pedig olyan lendületet adott neki, hogy egy kimondottan energikus és látványos szalagbemutatót tartott, mellyel az ötödik helyen végzett.

Buzogányban az izraeli Daniela Munic nyert, a karikaverseny kettős bolgár sikert hozott Borjana Kaleynnel az élen. Labdában a mind a négy szerenkénti döntőbe bejutó olasz Sofia Raffaeli győzött, szalagban a német Darja Varfolomeevé lett az arany.

„A tegnapi labdagyakorlat így hátrébb csúszott, és a mai még jobban sikerült. Ennek nagyon örülök, főleg azért, mert egy alkalommal négyet is tudtam forogni, eddig alapvetően háromra voltam képes edzésen is, viszont a versenyen annyira gyors voltam, hogy a négyes forgás is sikerült, ez plusz három tizedet jelent így, döntőben ez nagyon sokat számít. Örülök, hogy olyat vittem véghez, amit még soha. Sokkal felszabadultabb voltam egész nap, sokkal boldogabb, lehet, hogy a gyereknap hatására is! Emellett éreztem a szurkolók hatását, hogy gyakorlat közben is mennyien támogatnak, ez rengeteget jelentett nekem. Bevonuláskor mindent hallottam, de magam elé figyeltem, így olyan volt, mintha zene szólt volna körülöttem, gyakorlat közben meg egy-két mozdulatnál, ha valamit elkaptam, tapsvihar, üvöltözés tört fel, de valójában a bemutató legvégén tudtam figyelni is rendesen a szurkolókra, ez tudatosította bennem, hogy tényleg jól sikerült a gyakorlatom. Úgy érzem, igen jól haladunk az olimpia felé. Az év kicsit nehezen indult, de folyamatosan jöttünk feljebb és feljebb, és még ennél is van feljebb a Párizs felé vezető úton a következő két hónapban. Én ebből megpróbálom kihozni a legtöbbet, és ez a verseny nagyszerű kontrollpontja volt annak, hol tartunk jelenleg” – mondta Pigniczki Fanni a díjátadót követően, majd elárulta, az ötkarikás játékokig két világkupaversenyre, Milánóba és Kolozsvárra utazik, mielőtt a francia fővárosban szőnyegre lép.
Pigniczki lehet, hogy a gyermeknap hatására volt felszabadultabb

RITMIKUS GIMNASZTIKA
EURÓPA-BAJNOKSÁG (Papp László Budapest Sportaréna)
Szerenkénti döntők: Buzogány. Európa-bajnok: Daniela Munic (Izrael) 33.400 pont, 2. Liliana Lewinska (Lengyelország) 32.950, 3. Borjana Kalejn (Bulgária) 32.900. Karika. Eb: Borjana Kaleyn (Bulgária) 35.250 pont, 2. Sztilijana Nikolova (Bulgária) 34.950, 3. Tajszija Onofrijcsuk (Ukrajna) 34.900. Labda. Eb: Sofia Raffaeli (Olaszország) 35.350 pont, 2. Pigniczki Fanni 34.850, 3. Daniela Munits (Izrael) 34.250. Szalag. Eb: Darja Varfolomeev (Németország) 34.400, 2. Sofia Raffaeli (Olaszország) 33.950, 3. Elvira Krasznobajeva (Bulgária) 33.700, … 5. Pigniczki Fanni 33.150

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik