Bragmaywer (középen) olimpiai indulást érő helyen áll a ranglistán (Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország)

A férfiaknál Bicsák Bence és Tóth Tamás, míg a nőknél Bragmayer Zsanett, valamint Kovács Zsófia végzett olimpiai részvételt érő helyen a magyarok közül. Miután a kvóta nem névre szól, az utazók névsorát a magyar szövetség erősíti meg szerdai elnökségi ülésén.

Korábbi tájékoztatás alapján azonban meglepetés nem várható, így minden bizonnyal azok indulhatnak majd Tokióban, akik kvótás helyen végeztek.

A négy triatlonos közül a 25 éves Bicsák és a 27 éves Bragmayer még nem szerepelt olimpián. A 33 éves Kovács Londonban (51. helyen zárt) és Rióban (24.) is indult, utóbbin a 32 éves Tóthtal (33.) együtt. Rióban ugyancsak négy magyar triatlonos szerepelhetett, akkor Faldum Gábor (20.) és Vanek Margit (45.) állt még rajthoz.

Tóth Tamásnak a kvalifikációs időszak végéig küzdenie kellett tokiói részvételt érő pozíciója megtartásáért. Az MTI-nek elmondta: megterhelő volt számára az utóbbi bő egy hónap, hiszen a legutóbbi öt hétvégén négy versenyen indult. A sort Jokohamában kezdte, majd Lisszabonban, Leedsben, valamint most vasárnap a mexikói Huatulcóban állt rajthoz.

„A versenyek felemásan sikerültek, és a sok utazgatás is kivett belőlem, de ami a leginkább fárasztott, az a ranglistás matekozás volt. A futamok alatt ugyanis nemcsak arra kellett koncentrálnom, hogy a legjobb teljesítményemet hozzam, hanem arra is, ha a pontszámításnál figyelembe vett legjobb tizenkét eredményemnél már nem tudok előrébb végezni, vagy közvetlen riválisaim kiestek, akkor taktikusabb kiállnom, feladni az adott viadalt, hogy a lábaim frissességét megőrizzem a következő hétre” – közölte. Hozzátette: szerencsés volt abból a szempontból, hogy azok a triatlonosok, akik a ranglistán veszélyesek voltak a pozíciójára, nem tudtak javítani, illetve olykor ők is kiestek. Ez pedig mind az ő malmára hajtotta a vizet.

„Amint hazaérkezem Mexikóból, három nap pihenőm lesz, mert utána vár rám a közvetlen olimpiai felkészülés, a rajtig hátralévő idő pedig szűkös. Terveztünk egy mini alapozást, melynek során elsősorban a futásomat és az úszásomat gyorsítjuk, majd két héttel az olimpia előtt a többiekkel együtt Japán felé vesszük az irányt, ahol próbálunk akklimatizálódni. Számunkra nem az időeltolódás jelenti majd a legnagyobb kihívást, hanem a magas hőmérséklet és páratartalom, ahhoz igyekszünk minél jobban hozzászokni” – mondta.

(MTI)