A magyar csapat (balról jobbra): Tóth Tamás, Kovács Zsófia, Bicsák Bence és Bragmayer Zsanett (Fotó: MTI)

A sportág történetében volt már világbajnoki bronzérmes magyar vegyes váltó, amelynek tagja lehetett a most Tokióban is szereplő, befutóemberként pályára lépő Tóth Tamás.

A 2014-es hamburgi viadal óta azonban még jobban felértékelődött a nemzetközi mezőnyben a vegyes váltó szerepe, pláne, hogy 2021-ben az olimpiai programban is bemutatkozhatott, erősítendő a triatlonsportot az ötkarikás porondon.

A papírformának – amit az egyéni versenyek eredményei tovább erősítettek – megfelelően brit siker született szombat hajnalban, a Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Georgia-Taylor Brown és Alex Yee alkotta csapat hatalmas versenyben verte meg az amerikai és a francia válogatottat.

A magyaroknál a női egyéni versenyben 12. helyen záró Bragmayer Zsanett kezdett, aki a 11. helyen hozta csapatunkat, az egyéniben minden idők legjobb magyar szereplését nyújtó, olimpiai 7. helyezett Bicsák Bence az úszás során visszaesett a 15. helyre, de tizedikként tudta Kovács Zsófiát indítani, aki remekelt az első felvonásban, a hetedik helyre jött fel, s a 10. helyen adta át helyét a befutónak, a budaörsi Tóth Tamásnak. A szám nyolc évvel ezelőtti világbajnoki bronzérmese pedig a 16 csapatot felvonultató viadalon a 11. helyen hozta be a magyar váltót.

Hogy miként látták a többek között az új-zélandi csapatot is megelőző magyarok a szereplésüket?

Boldogan értékeltek az M4 Sportnak, pláne azután, hogy az elmúlt napokban a szennyezett öböl miatt Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia is gyomorproblémákkal bajlódott.

„Korántsem volt ideális a pihenőidőszak az egyéni verseny után, akadtak nehézségek, köszönöm az orvosi stábnak, hogy a gyomorrontás után összeraktak. Az előzményekhez képest jól teljesítettem, egy pici talán maradt bennem, de azt hiszem, ott jöttünk be, ahol lennünk kellett” – mondta Bragmayer Zsanett.

Kovács Zsófia lekörözés miatt az egyéni viadalt nem tudta befejezni, így ő talán duplán is örült ennek a szereplésnek.

„Nagyon csalódott voltam az egyéni verseny után, de ezeket az érzéseket félre kellett raknom, össze kellett szednem magam, és most szívvel-lélekkel küzdöttem a csapatért. Azt hiszem, büszkék lehetünk erre az eredményre” – tette hozzá Kovács.

A BEFUTÓ

OLIMPIA
TRIATLON, CSAPATVERSENY
1. Nagy-Britannia 1:23:41
2. Egyesült Államok 1:23:55
3. Franciaország 1:24:04
4. Hollandia 1:24:34
5. Belgium 1:24:36
6. Németország 1:24:40
...11. Magyarország (Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás) 1:26:43