Elina Szvitolina első ukrán hölgyként elődöntős a US Openen (Fotó: AFP)

 

Hiába ütött több nyerőt (24, illetve 16), sokkal több ki nem kényszerített hibát is vétett (35, ill. 13), továbbá négyszer is elveszítette az adogatását, így még egy évet legalább várnia kell élete első US Open-elődöntőjére Konta Johannának, igaz, a brit színekben versenyző 27 éves játékos már azzal is eddigi legjobb eredményét érte el New Yorkban, hogy eljutott a legjobb nyolcig.

A magyar szülők gyermekeként Sydneyben született teniszező Elina Szvitolina elleni elődöntőjében a két játszma kísértetiesen hasonlóan alakult, 2:2 után mindkét szettben sorozatban három gémet az aktuális fogadó nyert meg, és mindkétszer az ukrán került 4:3-as előnybe. A második felvonásban Szvitolina már 5:3-nál is eljutott két meccslabdáig, de végül adogatóként, 5:4-nél fejezte be a mérkőzést.

A találkozó 1 óra 40 percig tartott.

Szvitolina egymást követő második Grand Slam-tornáján jutott el a legjobb négyig, és ő az első ukrán nő, aki a US Openen elődöntőt játszhat. Az esti – magyar idő szerint éjszakai – programban derül ki, hogy Serena Williams vagy Vang Csiang ellen.

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Szvitolina (ukrán, 5.)–Konta (brit, 16.) 6:4, 6:4
KÉSŐBB
Szerda, 1.00:
S. Williams (amerikai, 8.)–Vang Csiang (Wang Qiang, kínai, 18.)
A SZERDAI PROGRAMBAN
Bencic (svájci, 13.)–Vekic (horvát, 23.)
Andreescu (kanadai, 15.)–Mertens (belga, 25.)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Klein Ron