Tenisz: Marozsán izgalmas mérkőzésen kapott ki a Kiskút Open elődöntőjében

Vágólapra másolva!
2023.03.18. 15:05
null
Marozsán Fábián nem jutott döntőbe Székesfehérváron (Fotó: Koncz Márton)
Rendkívül szoros, fordulatos, döntő szett rövidítésében eldőlő mérkőzésen, az elődöntőben búcsúzott Marozsán Fábián a székesfehérvári ATP-challengertornán, a horvát Nino Serdarusic győzte le, aki az első körben megverte Valkusz Mátét is.

Nehezen találta meg a megfelelő ritmust Marozsán Fábián a hatalmas lendülettel játszó, remekül adogató Nino Serdarusic ellen a Székesfehérváron zajló Kiskút Open elődöntőjében. Pedig a horvát teniszezőnek ezen a héten több mint tíz óra játék van a lábában, jóval hosszabb mérkőzéseket játszott egyesben, mint második számú férfi teniszezőnk, és párosban is a pénteki elődöntőig jutott. A 23 éves magyar játékosnak az sem segített, hogy nem igazán jöttek be az első szervái a szettben, s talán combsérülése miatt, de néhány elérhetőnek tűnő labdára sem mozdult rá az első szettben. Az első fordulóban Valkusz Mátét is búcsúztató Serdarusic így brékkel kezdhette a mérkőzést, s többször is semmire hozta saját adogatásait, míg Marozsánnak időnként az is nehézséget okozott, hogy nyitásaiból sikeres legyen. 5:3-nál a szettben maradás volt a tét a torna első kiemeltjének, de 26 éves riválisa adogatóként befejezte a játszmát.

A második szett sokkal kiegyensúlyozottabban kezdődött, a horvát szervált először, de Marozsán Fábián 40-mindig szorongatta, előbb az előnyt kellett kiharcolnia Serdarusicnak, s csak utána tudta megnyerni a gémet, ami ígéretesnek tűnt a hazai közönség előtt játszó fiatal teniszező szempontjából. Végre jöttek az erős adogatásai is, s a hálónál is eredményes volt – ez a taktika kicsit már az első játszmában is megzavarta ellenfelét – így megfordult a játék képe, a horvát adogatóként és fogadóként is egyre jobban szenvedett. Hiába erőltette hatalmas szerváit, még kettős hiba is becsúszott neki, Marozsán azonban jó darabig nem tudta bréklabdára váltani a kínálkozó lehetőségeket, sőt, egy nagyon kiélezett játék következett, amelyen el is mehetett volna a mérkőzés – ismét Serdarusic kerülhetett volna lépéselőnybe, szerencsére erre azonban nem került sor.

Egy kerettel eltalált labda horvát oldalon, majd egy újabb kettős hiba, és néhány remek tenyeres a magyartól végül két esélyt is adott Palágyi Miklós tanítványának, hogy elvegye ellenfele adogatását, ám ekkor még nem tudott vele élni. Háromszor volt egyenlő a gém, s a szoros játékokat, lendületes labdameneteket látva olyan érzése lehetett az embernek, hogy aki a szettben brékeli a másikat, az meg is nyeri a játszmát. Marozsán ismét feljött a hálóhoz, s ezzel ellenfele már sokadjára nem tudott mit kezdeni, így harmadik bréklabdáját végre értékesíteni tudta.

Hiába adott viszont ez hatalmas erőt a combhajlító izmával küzdő magyarnak, Serdarusic nem omlott össze, és visszajött a meccsbe. A hosszú, okosan felépített labdamenetekben, az alapvonaljátékban inkább a horvát teljesítménye tűnt kiegyensúlyozottabbnak, de időnként ő is megtörte a ritmust rövidítésekkel, s a szerencse is mellé szegődött. Semmire hozott adogatójáték következett mindkét oldalon, így lett 4:4 az állás. Bátor játékot játszott mindkét teniszező, így látványos megoldások születtek időként, viszont több hiba is becsúszott, a challengertorna szintjéhez mérten is hihetetlen izgalmas mérkőzésen jöhetett a rövidítés a második játszma végén. Marozsán azonnal mini brékelőnyhöz jutott, s hiába volt szüksége második adogatásokra szerváinál, a horvátnak megremegett a keze, így 3–0-ra ellépett tőle a budapesti születésű teniszező – Serdarusic 4–0-nál tudott csak labdamenetet nyerni, utána viszont a magyar játékos egyik előnyét elszórakozta. 6–4-nél így is szettlabdához jutott, saját adogatásból azonban nem tudta még lezárni a játszmát, ehhez az kellett végül, hogy Serdarusic a hálóba küldje Marozsán ritörnjét.

Csodálatos ejtéssel szerzett ponttal kezdte a döntő játszmát Marozsán Fábián, s hozta is adogatását, azonban két gyorsan elpörgő gém után dupla bréklabdához jutott a horvát, s mindjárt az elsőt értékesítette is, így 3:1-es előnyért szerválhatott, ami meg is lett neki, a magyar innentől kezdve futhatott az eredmény után. 4:2-nél növelhette volna előnyét Serdarusic, Marozsán azonban ásszal hárított, majd előnyhöz jutott, s a következő labdamenetet is megnyerte, így nem veszítette el másodszor is szerváját, pedig hatalmas lépést tehetett volna a döntő felé ellenfele. A bíró Serdarusic adogatásánál az egyik labdamenetben hibásan látta kint a labdát, újra kellett játszani a pontot, de a horvát így is pontot tudott csinálni belőle. Megzavarhatta azonban kicsit a közjáték, s Marozsán két bréklabdához jutott, az elsőt értékesítette is, visszajött tehát a hátrányból, amit a közönség vastapssal jutalmazott.

Utána viszont a frászt hozta a szurkolókra, mert elengedte riválisát semmi-30-ra, s hiába egyenlített miután ellenfele kerettel találta el a labdát, ismét megadta a lehetőséget a 26 éves játékosnak, hogy elvegye adogatását. Kiélezett gém volt ez 4:4-nél, többször is visszaállt egyenlőre az eredményjelző, végül mégis hozta szerváját Marozsán. Serdarusicnak tehát a meccsben maradásért kellett adogatni, s több, mint két óra játék után brutális szervákkal rukkolt ki. A harmadikat azonban túlütötte a vonalon, s a második nyitását le tudta támadni a hazai teniszező, ebből pontot is szerzett, azonban a horvát hatalmas ásszal lezárva a játékot, ismét kiegyenlített. Egyre jobban megjött egyébként a magyar szurkolók hangereje, a horvát maréknyi hozzátartozója, akik elkísérték őt Székesfehérvárra, egyre kevésbé tudtak versenyre kelni a hangorkánnal, amely minden egyes magyar pontot kísért. 6:6 után megint jöhetett a tie break, s Serdarusic jutott előnyhöz 3–1-nél, s 6–3-nál három meccslabdához jutott, ismét brutális szervát ütött, de az elsőt Marozsán így is hárítani tudta. A másodiknál kiütötte első adogatását a horvát, a másodikat viszont rosszul ütötte vissza a magyar, túl hosszú lett, így az elődöntő jelentette a végállomást az utolsó versenyben lévő teniszezőnknek a székesfehérvári ATP-challengertornán.

„Szenvedés volt a meccs, szó szerint, az elejétől kezdve. Próbáltam küzdeni az utolsó pontig, de nem volt jó a játékom, a szerváim sem igazán, lassan mozogtam, fáradt voltam – értékelte a mérkőzés után Marozsán Fábián. – Végig futottam az eredmény után, nem igazán éreztem magam fölényben a mérkőzés egyetlen pontján sem.”

Bár ismét kötésben teniszezett, a sérülése nem zavarta már annyira, de azt érezte, hogy rövid időn belül a 9. mérkőzését játszotta.

„Normális, hogy valamikor kijön a fáradtság, végül is ahhoz képest egész jól bírtam a meccset. Ha csak egy kicsivel jobban megy ma a verseny, akkor a döntő játszmát megnyerhettem volna 6:4-re, vagy 7:5-re, amikor Serdarusicnak a meccsben maradásért kellett adogatnia. Azt is sajnálom, hogy az első szett könnyebben ment el, de nem találtam a ritmust, sokat hibáztam. Így is kiharcoltam egy szoros mérkőzést, ez most így sikerült” – mondta.

Világranglista-163. teniszezőnk azért nem lehet csalódott, hiszen előzetesen múlt heti tornagyőzelme után azt tűzte ki célul, hogy a Kiskút Openen is elődöntőbe jusson, ami sikerült is neki. Az előrejelzés szerint ezzel az eredménnyel 35 helyet ugrik előre a világranglistán, a 128. helyre jöhet fel hétfőtől, amely hatalmas karriercsúcs a 23 éves játékosnak, akinek eddigi legjobb helyezése a 160. volt.

Vasárnap, s talán hétfőn is pihenő vár rá, majd a Nemzeti Edzésközpontban készül jövő héten, hogy apróbb hiányosságokat helyre rakjanak a játékában. Jövő szombaton pedig tovább utazik Gironába, egy újabb challengertornára, hogy még közelebb kerüljön a top százhoz.

ATP-CHALLENGERTORNA, SZÉKESFEHÉRVÁR (36 000 euró, salak)
Serdarusic (horvát)–Marozsán (1.) 6:3, 6:7 (5–7), 7:6 (7–4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik