Roland Garros: Nadal panaszkodik, hogy este meccsel Djokoviccsal

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.05.31. 09:40
null
keddi kínálat legnagyobb érdeklődésre számot tartó meccsét Rafael Nadal (balra) és Novak Djokovics (jobbra) vívja Párizsban (Fotó: Getty Images)
Miután vasárnap késő este Carlos Alcaraz is továbbjutott, álomszerű párosítások alakultak ki a nyolc között Párizsban. Rafael Nadal és Novak Djokovics 59. alkalommal csap össze kedd este, Alexander Zverev pedig Carlos Alcarazzal meccsel előtte délután.

 

A fogadóirodák úgy vélik, a szerb világelső, Novak Djokovics az idén is felülmúlja Rafael Nadalt a Roland Garroson. A két gigász 2020-ban a döntőben csapott össze, akkor Nadal 6:0-s első szett után három játszmában nyert, ám a tavalyi elődöntőben hiába húzta be 6:3-ra az első felvonást, a következő három szett a később a trófeát is elhódító Djokovicsé lett. Azóta nem mérték össze az erejüket, ám az előjelek ezúttal inkább a 20-szoros Grand Slam-győztesnek kedveznek, nem a 21-szeresnek...

Nadal panaszkodik, hogy este játszanak

Bár Rafael Nadalnak nagyon nem tetszik, a Novak Djokovics elleni negyeddöntőt este, várhatóan 20.45-ös kezdéssel játsszák. Ám hiába a 13 győzelem a salakpályás GS-tornán, a spanyol veretes múltja sem elég erős, hogy szembe szálljon a televíziós társaságok kívánságával. Nadal délután szeret játszani, az esti körülmények nem neki kedveznek.

„Nem szeretem az esti meccseket salakon, azt hiszem, ez egyértelmű – idézi Nadalt a Reuters. – Nem szeretek rajta játszani ilyenkor, mert a páratartalom magas, a labda lassabb, és különösen nehezek a körülmények, amikor hűvösebb az idő. Nagy a különbség a nappali és az esti meccsek között.”

Djokovics elmondta, hogy mint topjátékosok, nekik is vannak kívánságaik, de ezeket nem mindig fogadják el.

„A televízió dönti el, hogy nappal vagy este közvetíti a meccsedet. Ehhez alkalmazkodni kell. Persze az ellenféltől is függ, hogy nappal vagy este a jobb, nincs olyan minta, amely mindig érvényes.” (R. P.)

Djokovics játszmavesztés nélkül nyert Rómában, és egyelőre Párizsban is makulátlan a mérlege, ráadásul nagyon meggyőző a teljesítménye. Nadalnak előjött a krónikus lábsérülése, tornagyőzelem nélkül érkezett a francia fővárosba, ahol vasárnap ötjátszmás küzdelemre kényszerítette a kanadai Félix Auger-Aliassime.

„Bármelyik meccsemet is játszom, nem tudom előre, hogy az lesz-e az utolsó itt, a Roland Garroson – mondta negyedik körös sikere utáni sajtótájékoztatóján Rafael Nadal. – Ebben a helyzetben vagyok most, ismét nehéz időszakon jutottam túl a lábsérülésem miatt, szóval bármi történhet a közeljövőben. Csak élvezni szeretnék mindent és küzdeni, ahogyan csak bírok, hogy életben tartsam az álmomat, ami nem más, mint hogy teniszezhessek tovább, és megmérkőzzek a világelsővel a negyeddöntőben. Meglátjuk, mi történik, remélem, képes leszek esélyt adni magamnak, hogy a lehető legmagasabb szinten játsszak.”

A tenisztörténelem egyik legnagyobb rivalizálásának 59. fejezete következik. Jelenleg Djokovics vezet 30–28-ra, az év második Grand Slam-tornáján azonban 7–2 Nadalnak, míg általában salakon 19–8 az állás, ugyancsak az ő javára. Az idei Roland Garroson az adogatójátékok tekintetében a szerb tűnik meggyőzőbbnek, őt háromszor, Nadalt kilencszer brékelték, a spanyol ugyanakkor valamivel eredményesebb a második szervái után. Fogadóként körülbelül hasonló hatékonyságú a két fél, Djokovics 23 bréklabdát értékesített 48 lehetőségből, míg Nadal 26-ot 57-ből. Djokovics számára kedvező fejlemény az is, hogy eddig két és fél órával kevesebb időt töltött el a salakon, mint ősi vetélytársa, igaz, eddig a világranglistás helyezéseket tekintve Nadalnak voltak nehezebb ellenfelei.

Persze kedd késő este minden számolgatás megdőlhet, az viszont biztos: korábban nem rendeztek még olyan teniszmérkőzést, amelyen összesen 41 majortrófea tulajdonosa csatázott volna.

A délutáni program végén is igazi csemegét tekinthetnek meg a tévénézők és a szerencsések, akik ott lesznek a Philippe Chatrier Aréna lelátóin. A tavaly olimpiai és világbajnoki címet szerző Alexander Zverev próbálja megállítani a spanyol tinisztárt, Carlos Alcarazt, ami emberpróbáló feladatnak tetszik. A 19 éves kiválóság vasárnap késő este remek produkcióval söpörte el az útjából az orosz Karen Hacsanovot, így az Albert Ramos elleni küszködés óta már a második találkozóját nyerte meg a végső győzelemre esélyesek magabiztosságával. Zverevben és Alcarazban közös, hogy a második fordulóban mindketten mérkőzéslabdáról fordítottak; az egymás elleni mérlegük egyfelől Zverevnek kedvez, mert tavaly kétszer is felülmúlta ellenfelét kemény pályán, másfelől azonban Alcaraz van helyzeti előnyben. Május 8-án ugyanis alig több mint egy óra alatt 6:3, 6:1-gyel zavarta le a madridi döntőt, de az is igaz, hogy Zverev Sztefanosz Cicipasz elleni elődöntője a finálé kezdete előtt 17 és fél órával fejeződött be, ami nem optimális…

Bárki is győz ezen a két meccsen, az elődöntőben sem unatkozunk majd!

ROLAND GARROS, PÁRIZS (21 256 800 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ (Tv: Eurosport1, Eurosport2)

15.00: A. Zverev (német, 3.)–Alcaraz (spanyol, 6.)
20.45: Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 5.) – élőben az NSO-n!
Szerdán
Ruud (norvég, 8.)–Rune (dán)
Rubljov (orosz, 7.)–Cilic (horvát, 20.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
12.00: Trevisan (olasz)–Fernandez (kanadai, 17.)
13.30: Gauff (amerikai, 18.)–Stephens (amerikai)
Szerdán
Swiatek (lengyel, 1.)–Pegula (amerikai, 11.)
Kugyermetova (orosz, 29.)–Kaszatkina (orosz, 20.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik