Itt a vége! Rafael Nadal bejelentette visszavonulását!

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.10.10. 11:47
Nadal címeres mezben búcsúzik sportágától (Fotó: AFP)
A 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes spanyol klasszis teniszező közösségi oldalán egy négyperces videóban közölte: a Davis-kupa novemberi mérkőzései után befejezi 23 éve óta tartó profi karrierjét.

 

Nadal a videóban elmondta, profi pályafutása utolsó mérkőzéseit a Davis-kupa november 19–24. közötti döntőjében játssza majd, „hazai pályán”, hiszen a világcsoport fináléját idén Málagában, Spanyolországban rendezik.

„Helló, mindenki! Azért vagyok itt, hogy közöljem: visszavonulok a profi tenisztől. Az elmúlt két év különösképpen nehéz volt, egyszerűen már nem tudok játszani a nélkül, hogy valami ne hátráltatna. Nehéz döntést hoztam meg, ami időbe is került, de ilyen az élet: mindennek van eleje és vége is. Azt hiszem, hogy ez a megfelelő időpont arra, hogy bejelentsem, vége a pályafutásomnak, amely hosszú volt, és sokkal sikeresebb, mint azt valaha is képzeltem volna” – mondta a Twitter-oldalán posztolt videójában a 38 éves mallorcai kiválóság. 

A salakkirály Nadal karrierje során 92 ATP-tornán diadalmaskodott, rekordot jelentő 14 alkalommal nyert a Roland Garroson, legutóbb éppen Párizsban játszott az olimpián és – miután az első fordulóban Fucsovics Mártont búcsúztatta – nagy riválisától, a 24-szeres GS-győztes Novak Djokovicstól kapott ki.

A férfi teniszezők nagy hármasának elsőként visszavonult tagja, Roger Federer az elsők között szólt hozzá Nadal bejegyzéséhez, s mint írta, igazán nagy megtiszteltetés volt, hogy a spanyol pályatársa lehetett.

„Micsoda karrier, Rafa! Mindig is reméltem, hogy ez a nap soha nem jön el. Köszönöm a felejthetetlen emlékeket, és gratulálok a hihetetlen teljesítményedhez, amit a pályán elértél, abban a játékban, amit mindketten imádunk! Igazán nagy megtiszteltetés volt számomra!” – írta a svájci legenda.

Nadal pályafutása során az év végi világbajnokságot leszámítva a jelentősebb tornák közül mindent megnyert, amit lehet: a már említett 14 Garros-diadal mellett kétszer az Australian Opent, és a Wimbledont, továbbá négyszer a US Opent nyerte meg, s összesen 92 tornagyőzelmet aratott az ATP-Touron, 2008-ban Pekingben egyesben, 2016-ban Rio de Janeiróban párosban lett olimpiai bajnok.

Rafael Nadal még 2001-ben, mindössze 14 éves korában lépett a profi teniszezők táborába, s az év májusában egy bemutatómeccsen legyőzte a korábbi GS-tornagyőztes Pat Casht, majd 2001. szeptemberében első világranglista-pontjait is begyűjtötte, s az év végén a 811. helyen jegyezték. A következő év áprilisában jött az első ATP-tornán nyert meccse – két hónappal 16. születésnapja előtt – s az év második felében aratott hat ITF-Future toronán aratott győzelmének köszönhetően a legjobb kétszáz között (199.) zárt a világranglistán. A következő évben aztán jött az első tornagyőzelem az ATP Touron, áprilisban először bekerült a top 100-ba ranglistán, augusztusban pedig már a legjobb 50-ben szerepelt, s az idény végén ő lett az ATP-nél a 2003-as év felfedezettje.

Ugyan a következő évben a világranglistán nem sokat tudott javulni – 2004 elején ért véget pályafutása leghosszabb nyeretlen szériája, sorozatban ötödik elvesztett mérkőzésével nyitott –,  de azért tavasszal így is legyőzte Miamiban az akkori világelső Roger Federert kettejük közös legendájának első mérkőzésén. A salakos szezon elején viszont megsérült, s a nagyrészét ki is hagyta, az év végén azért a Davis-kupát így is megnyerte a sapnyol válogatottal, a döntőben legyőzve a világranglistán második helyen álló Andy Roddickot. A Roland Garroson 2005-ben vehetett részt először, s rögtön első Grand Slam-tornagyőzelmét is begyűjtötte a párizsi salakon, s többek között zsinórtban megnyert 24 meccsének köszönhetően ekkor már a top 10 tagja volt, az évet a második helyen zárta, s végleg megérkezett a világelitba. A rákövetkező években Párizsban a Garros egyeduralkodója lett, 2009-ig nem talált legyőzőre, akkor az élete meccsét játszó az évi döntős svéd Robin Söderling volt az első aki legyőzte az akkor már 11 hónapja világelső spanyolt a francia salakon. A salakkirályt aztán 2015-ig nem tudta legyőzni senki Párizsban, akkor Novak Djokovics múlta felül, aki aztán 2019-ben is nyert ellene Párizsban, ahol végül idén Alexander Zverev lett a harmadik, aki le tudta őt győzni a kedvenc GS-tornáján.

A világranglistán Nadal nyolc különböző alkalommal állt az élen, összesen 209 héten keresztül, először 2008 augusztusában, utoljára pedig 2020 februárjában kezdődött vele a legjobb teniszezők listája. Az ATP Tour adatai szerint pályafutása során 1080 meccsen győzött a Tour főtáblás meccseit számolva, s 227 mérkőzsen szenvedett vereséget, és pályafutása során összesen 134 946 100 dollárt kasszírozott pénzdíjakból – amivel a vonatkozó rangsorban a második áll az őt potom ötven millióval megelőző Novak Djokovics mögött, és néggyel megelőzve Roger Federert.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a Davis-kupa novemberi döntőjéig indul-e felkészülés gyanánt valahol Nadal, jelenleg azonban úgy fest, pályafutásából már csak maximum három egyes és páros mérkőzés van hátra...

RAFA NADAL HIHETETLEN PÁLYAFUTÁSA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik