US Open: Gauff véget vetett Wozniacki menetelésének

Vágólapra másolva!
2023.09.04. 00:09
null
Gauff megint negyeddöntős a hazai Grand Slam-tornáján (Fotó: Getty Images)
Lassan a második hetébe fordul az év utolsó Grand Slam-tenisztornája, a New Yorkban zajló US Open, amelynek a leginkább várt vasárnapi nyolcaddöntőjében véget ért a korábbi világelső, a dán Caroline Wozniacki nagy menetelése: a hazaiak kedvence a még mindig csak 19 éves Cori Gauff döntő játszmában győzött ellene, így egymás után másodszor is negyeddöntős.

Nem született meglepetés a nap leginkább várt mérkőzésén: ugyan a második gyermeke születése után augusztus elején visszatérő dán Caroline Wozniacki hamar brékelőnybe került az első játszmában, a hatodik kiemelt Cori Gauff a negyedik játékban visszabrékelt, majd a nyolcadikban semmire vette el a dán szervajátékát, s végül harmadik játszmalabdáját kihasználva 6:3-ra vitte az első szettet 40 perc alatt.

A második felvonásban mindketten stabilizálták adogatójátékukat – igaz, a 33 éves Wozniacki Gauff minden szervagémjénél legalább egyszer fogadóelőnyig jutott. Az ifjú amerikai az első öt bréklabdát még hárítani tudta a játszmában, 4:3-as hátrányban hatodikat már nem, ez pedig elég volt a dánnak, aki újabb adogatását semmire hozva 6:3-mal egyenlített, jöhetett a döntő szett.

Ebben aztán az előzőekhez képest váratlan fordulat állt be, Wozniacki mindössze egyetlen játékot tudott nyerni, az elsőt, amikor elvette Gauff adogatását, utána viszont mintha elfogyott volna az ereje, adogatóként már csupán öt labdamenetet tudott megnyerni, ám nagyobb baj, hogy fogadóként is. Ez pedig azt jelentette, hogy Gauff sorozatban hat játékot nyerve 34 perc alatt hozta a döntő játszmát, s ezzel a 2 óra 2 percig tartó mérkőzést is, és egymás után másodszor bejutott a legjobb nyolc közé a US Openen.

A férfiaknál az év eleji Australian Openen berobbanó Ben Shelton legyőzte honfitársát, a 14. kiemelt Tommy Pault, és hazai GS-tornáján is negyeddöntős szereplésnek örülhet. A statisztikák kedvelőinek: Shelton a meccs során ütött egy 238.4 kilométeres óránkénti sebességű ászt, amely az idei US Open leggyorsabb adogatása...

 


 

Sheltonra a negyeddöntőben újabb házicsata vár: a 10. kiemelt Frances Tiafoe lesz az ellenfele, aki három sima szettben búcsúztatta a második fordulóban Fucsovics Mártont kiejtő, szabadkártyával induló japán származású ausztrált, Rinky Hijikatát.

TENISZ
US OPEN (65 millió dollár, kemény pálya)
NYOLCADDÖNTŐ
FÉRFI EGYES
Tiafoe (amerikai, 10.)–Hijikata (ausztrál) 6:4, 6:1, 6:4
Shelton (amerikai)–Paul (amerikai) 6:4, 6:3, 4:6, 6:4

NŐI EGYES
Gauff (amerikai, 6.)–Wozniacki (dán) 6:3, 3:6, 6:1
Cirstea (román, 30.)–Bencic (svájci, 15.) 6:3, 6:3
Muchová (cseh, 10.)–Vang Hszin-jü (kínai) 6:3, 5:7, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik