Babos Tímeáék szoros végjáték után elbukták a juniorok fináléját

Vágólapra másolva!
2009.06.06. 10:01
Egy hajszállal ugyan, de Babos Tímea és brit társa, Heather Watson vereséget szenvedett a francia nyílt nemzetközi teniszbajnokság junior párosának fináléjában. A román Elena Bogdan, thaiföldi Noppawan Lertcheewakarn duó 3:6, 6:3 után 10:8-ra megnyerte a szuper tie-breaket, és így elhódította a juniorok trófeáját is.
Babos Tímea két ponttal elvesztette a junior párosok döntőjét
Fotó: kisalföld.hu
Babos Tímea két ponttal elvesztette a junior párosok döntőjét
Babos Tímea két ponttal elvesztette a junior párosok döntőjét
Fotó: kisalföld.hu
Babos Tímea két ponttal elvesztette a junior párosok döntőjét

Babos Tímeáék remekül kezdték az időjárás miatt csúszó párizsi döntőt a kettes pályán. Pillanatok alatt övék lett az első három játék, majd a folytatában is jobbak voltak a második kiemelt párosnál, így megérdemelten nyerték meg 6:3-ra az első játszmát.

A másodikban is hasonló volt a játék képe, csak éppen fordított előjellel, akkor Bogdan és Lertcheewakarn kezdett erősen, majd ugyan volt némi bizonytalanságuk a szett végén, ám 6:3-mal egyenlítettek.

A juniorok szabályainak megfelelően következett a szuper tie-break, ahol tíz pontig játszottak a felek. A román, thaiföldi kettős végül minimális különbséggel 10:8-ra nyert, és Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát.

A 72 perces összecsapást egyébként úgy vesztette el Babos és Watson, hogy több pontot nyert, mint ellenfele (61–59).

ROLAND GARROS, PÁRIZS (16 100 000 euró, salak)

DÖNTŐ
Bogdan, Lertcheewakarn (román, thaiföldi, 2.)–Babos, Watson (magyar, brit, 3.) 6:3, 3:6, 10:8



Babos Tímea május 10-én győzelemmel ünnepelte 16. születésnapját, ugyanis élete második felnőttversenyén, a 10 ezer dolláros edinburgh-i viadalon a döntőben 6:4, 6:7, 7:6-ra legyőzte a brit Naomi Broadyt – a döntő szett rövidítésében két mérkőzéslabdát is hárított a magyar játékos –, és az év első magyar női tornagyőzelmét érte el.

Egy hónap sem telt el azóta, és a soproni lány újabb komoly sikert ért el a Roland Garros juniorjai között.

Babos a világ húsz legjobb 18 év alatti játékosa között van, és 16 éves kora ellenére – számtalan korosztályos bajnoki sikere mellett – magyar felnőtt bajnoki címe is van. 2008 júliusában megnyerte a Moszkvában rendezett 16 éven aluliak Európa-bajnokságát, ahol korábban csapatban is ért el dobogós helyezéseket. Tehát nem nevezhető véletlennek sikere, és ha fejlődése töretlen marad, akkor szép eredményekre hivatott.

A példa adott volt az egyesben a nyolcaddöntőig jutó Babos számára: az elmúlt évtizedben több Grand Slam-versenyen is volt végső magyar győztes a juniorok között. Kapros Anikó 2000-ben egyesben és párosban (az ausztrál Christina Wheelerrel) is meghódította Melbourne-t.

A legutóbbi nagy sikerek pedig már jelenlegi legmagasabban jegyzett teniszezőnk nevéhez, Szávay Ágneshez köthetőek. Szávay a juniorok között 2005-ben volt a csúcson. A Roland Garroson egyesben és párosban is megállíthatatlan volt, majd utóbbiban Wimbledonban is elhódította a juniorok serlegét. A két nagy tornán párja sem volt akárki, a fehérorosz Viktorija Azarenka azóta a felnőttek között már a legjobb 10 közé verekedte magát, és párosban épp pénteken veszített Roland Garros-döntőt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik