Mi áll Szávay Ágnes 2008-as gyengélkedésének hátterében?

Vágólapra másolva!
2008.10.31. 12:08
Üstökösként robbant be a teniszvilágba a soltvadkerti Szávay Ágnes, akinek azonban a 2008-as év finoman szólva sem sikerült a legjobban. A Nemzeti Sport Online arról kérdezte olvasóit, hogy szerintük mi állhat a magyar teniszező gyengélkedésének hátterében.
Fotó: NS-archív
Fotó: NS-archív
Egyik váratlan kiesés a másik után, érthetetlenül gyenge játék (az a fájóan lélektelen budapesti vereség a hazai közönség előtt…), olimpiai kudarc, és ha nincs a döntős szereplés a februári párizsi WTA-tornán, meg a legjobb 16 közé jutás Wimbledonban, teljes katasztrófaként is értékelhettük volna Szávay Ágnes 2008-as évét.

Olyan teniszezők győzték le a „nemzet Ágikáját”, akiknek korábban a nevét sem hallottuk, a magyar óriásölő viszont jószerével el sem jutott odáig, hogy igazán rangos ellenfelekkel csaphasson össze – valószínűleg szerencséjére. Az év derekán már alig ütötte meg az ingerküszöböt, hogy Soltvadkert büszkesége éppen hány dollárt keresett az újabb első fordulós zakóval, és a nyáron rendezett sajtótájékoztatón már elég volt néhány szendvics – azok sem fogytak el.

Ráadásul a korábbi kedvenc kissé el is idegenített magától mindenkit, aki úgy érezte, hogy hiba van a kréta körül. A váratlan vereségekért hol a média volt a hibás, hol a bénítóan nagy elvárások, hol a túlságosan harapós ellenfelek. Ági önbizalma is elszállt (hiába ment neki állítólag minden edzésen fantasztikusan a tenisz), az eredmény pedig ismert.

Tornagyőzelem nélkül zárta az esztendőt, huszonöt versenye közül tizenkétszer az első fordulóban búcsúzott, a négy Grand Slam-tornán pedig egyaránt olyan ellenfél ejtette ki, aki épp a legjobb nyolcvanban sem volt a világranglistán. Tavasszal még csakcsak volt néhány jó meccse, de július óta képtelen volt egymás után két találkozót megnyerni, a második körös US Open-búcsú utáni szereplését pedig már szenvedésnek nevezni is jótékony eufemizmus.

A nemzetközi rangsor sajátosságainak hála így sem esett nagyon vissza a világranglistán (első vereségei után volt már 13. is, az évet pedig a 28. helyen zárja).

A mélyrepülésben több tényező is szerepet játszott, a Szávayt körülvevő nagy felhajtás, a sajtó, a menedzsment, a görcsösség, az edzéssel kapcsolatos problémák – a témával foglalkozó két oldalas elemzést a Nemzeti Sport pénteki számában olvashatják.

Honlapunk látogatói is véleményt nyilvánítottak a magyar hölgy gyengébb szereplése kapcsán, és a válaszadók 32%-a szerint Szávay nem tudta feldolgozni a hirtelen jött sikert. A többi válaszlehetőség (a kiismert játékstílus, a sajtó, a magánélet illetve minden más) egyaránt 17% körül zárt, és ez is jelzi azt, hogy összetett problémáról van szó.

Szavazás

Ön szerint mi az oka Szávay Ágnes 2008-ban mutatott rossz teljesítményének?

Szavazatok száma: 1945

Nem tudta feldolgozni a hirtelen jött sikert
32 % (627)
Az ellenfelek kiismerték a játékát
17 % (323)
A magánéletben lehetett problémája, ami kihatott a játékára is
16 % (314)
A sajtó tehet az egészről
17 % (326)
Más
18 % (355)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik