Az állampolgársággal elhárult az akadály: Pekingért is harcba szállhat a műkorcsolyapáros (Fotó: hunskate.hu)

Az MTI azt írja, a magyar szövetség (MOKSZ) honlapja szerint a gyerekkora óta Svájcban élő sportoló kedden a Zuglói Anyakönyvi Hivatalban tette le az esküt és vette át Horváth Zsolt kerületi alpolgármestertől a honosításról szóló okiratot.

A távirati iroda emlékeztet, a 24 éves korcsolyázó és Magyar az idei Európa-bajnokságon a 10. helyen végzett, a magyar állampolgárság felvételével pedig minden akadály elhárult az elől, hogy a duó a pekingi kvótáért küzdhessen. A szövetség a beszámolójában emlékeztet arra, hogy párosban 64 évvel ezelőtt szerepelt legutóbb magyar kettős téli játékokon: az 1956-os Cortina d'Ampezzói olimpián Nagy Marianna és Nagy László bronzérmet nyert.

„Attól a perctől, hogy elkezdtük közös pályafutásunkat Márkkal, a szövetség nagyon sokat segített, hogy megkaphassam az állampolgárságot" – idézi az MTI a versenyzőt idéző MOKSZ-t.

A magyar páros általában Oroszországban edz, ám a koronavírus-járvány miatt a nyár eleje óta – kisebb megszakításokkal – a magyar fővárosban tréningezik, Chtchetinina társa családjánál lakik – számolt be a Magyar Távirati Iroda.