Sílövő-vb: Johannes Thingnes Bö 18. aranyérmét nyerte meg

MTI/T. Z.MTI/T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.02.11. 19:40
IBU World Championships Biathlon Nove Mesto na Morave - Pursuit Men
Nem ritka pillanat. Johannes Thingnes Bö újabb aranyéremnek örülhetett (Fotó: Getty Images)
Címét megvédve Johannes Thingnes Bö nyerte meg vasárnap a férfiak 12.5 kilométeres üldözéses versenyét a csehországi Nove Mestóban zajló sílövő-világbajnokságon.

 

A szombati sprintverseny alapján várható volt a norvég dominancia, mert a versenyzők magukkal hozták a kialakult különbségeket, márpedig egy napja a tavalyihoz hasonlóan hármas norvég siker született. A legnagyobb favorit Johannes Thingnes Bö a két fekvő lövészet során háromszor is célt tévesztett, így a 150 méteres büntető körök miatt kissé leszakadt honfitársaitól, de a mezőny legjobbjának számító sífutásával és a harmadik, immár álló lövészetnél nyújtott hibátlan produkciójával utolérte a sprintben bronzérmes Vetle Sjaastad Christiansent és testvérét, Tarjei Bőt.

Az utolsó lövészetet hárman majdnem egyszerre kezdték, Johannes Thingnes Bö hibátlanul célzott, riválisai viszont többet is hibáztak, így az ezüstérem a szombati győztesé, Sturla Holm Laegreidé lett, Christiansennek pedig ismét a bronzérem jutott. Az első öt helyen kizárólag norvégok végeztek, korábban csak 1999-ben fordult elő ebben a számban, hogy csakis azonos nemzetbeliek állhattak a dobogóra, akkor a németek taroltak.

Az ötszörös olimpiai bajnok Bö pályafutása 18. vb-aranyát nyerte, így már csak kettő választja el a sportág legeredményesebb alakjától, az ugyancsak norvég Ole Einar Björndalentől. A nyolcadik egyéni diadalával pedig már csak hárommal van elmaradva honfitársától és a francia Martin Fourcade-tól.

A vb kedden a nők 15 kilométeres egyéni versenyével folytatódik.

SÍLÖVŐ-VB
Férfi üldözéses verseny, 12.5 km
1. Johannes Thingnes Bö (norvég) 32:36:9 perc (3 büntető kör)
2. Sturla Holm Laegreid (norvég) 28:7 mp hátrány (2)
3. Vetle Sjaastad Christiansen (norvég) 38:5 mp hátrány (3)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik