Műkorcsolya: megkezdődött Kamila Valijeva doppingügyének tárgyalása

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.09.26. 13:57
null
A 2022-es téli olimpia egyik legszívszorítóbb pillanata volt, amikor Valijeva a kűrje után elsírta magát (Fotó: Getty Images)
Tizenkilenc hónappal a történtek után a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) megkezdődött Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyének tárgyalása, amely a felek kölcsönös fellebbezése nyomán került a független jogi testület elé.

Kamila Valijeva országa kitiltása miatt az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében szerepelt nemzeti együttesében a tavaly februári pekingi téli olimpia sportági csapatversenyében, amelyet meg is nyert az orosz válogatott. Viszont az aranyérmet azóta sem kapták meg, az olimpiai medálátadási ceremónia elmaradt, mivel az ötkarikás játékok közben – miután az egyéni versenyben meglepetésre csak a negyedik lett – Valijeva doppingvádak kereszttüzébe került, egy megkésve közzétett vizsgálati jelentés szerint megbukott egy korábbi ellenőrző vizsgálaton.

Valijeva, aki 15 éves volt a játékok idején, első nőként teljesített négyfordulatos ugrást a csapatverseny során. Egy nappal később derült ki, hogy a tinédzser trimetazidin-tesztje pozitív lett a 2021 decemberi orosz nemzeti bajnokságon, vagyis alig néhány héttel a pekingi olimpia előtt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezte Valijevának, hogy a pozitív minta ellenére részt vegyen az egyéni versenyeken, de közölte, hogy a csapatverseny érmét addig nem osztják ki, amíg ügyét nem rendezik.

VALIJEVÁRA MÁR A RÖVID PROGRAM ALATT IS HATALMAS NYOMÁS NEHEZEDETT, ENNEK ELLENÉRE A LEGMAGASABB PONTSZÁMOT KAPTA

Az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) fegyelmi bizottsága utóbb saját hatáskörben megállapította, hogy Valijeva olyan szabálysértést követett el, amiért „nem minősíthető vétkesnek vagy gondatlannak”, bár az orosz bajnokságból kizárta. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) ugyanakkor megtámadta a moszkvai döntést, s most a CAS-ra vár, hogy lezárja az ügyet.

A KŰRJÉNÉL MÁR NEM TUDTA ELVISELNI A NYOMÁST

A WADA, amely négyéves eltiltást akar, a pekingi eredmények érvénytelenítését szeretné elérni, miáltal megfosztaná az oroszokat a csapatverseny aranyérmétől. Az ISU is azt várja, hogy Valijevát legalább két évre eltiltják a szabálysértés miatt.

A CAS közölte, hogy az eljárásban résztvevő felek nem akartak nyilvános meghallgatást, Valijeva és a RUSADA képviselői nem is utaztak el Lausanne-ba, hanem videós kapcsolatban állnak a bírósággal.

A zárt ajtók mögötti tárgyalást háromnaposra tervezik, azt azonban nem tudni, hogy mikor hirdetik ki az ítéletet. Ez akár újabb hónapokat vehet igénybe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik