CAS: novemberben folytatják Valijeva doppingügyének tárgyalását

Vágólapra másolva!
2023.09.29. 12:16
null
Kamila Valijeva (Fotó: Getty Images)
A svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) háromnapos, zárt ajtók mögött tartott meghallgatás után úgy döntött, novemberben folytatja Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyének tárgyalását.

A CAS illetékes testülete tizenkilenc hónappal a történtek után kedden kezdte meg az ügy tárgyalását, amely a felek kölcsönös fellebbezése nyomán került a független jogi testület elé. A meghallgatáson – az insidethegames.biz beszámolója szerint – Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke megismételte azt a vádat, hogy Valijeva nem számíthat tisztességes tárgyalásra.

„Az elmúlt másfél év negatív tapasztalatai azt mutatják, hogy még az egykor független sportbíróság is nagyon elfogult. Sajnálatos módon ez a folyamat úgy zajlik, hogy a CAS-ra a háttérben leplezetlen politikai nyomás nehezedik” – idézte az orosz sportvezetőt a portál.

Valijeva országa kitiltása miatt az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében szerepelt nemzeti együttesében a tavaly februári, pekingi téli olimpia sportági csapatversenyében, amelyet meg is nyert az orosz válogatott. Viszont az aranyérmet sem ő, sem a csapat tagjai azóta sem kapták meg, az olimpiai medáliaátadási ceremónia elmaradt, mivel az ötkarikás játékok közben – miután az egyéni versenyben negyedik lett – Valijeva doppingvádak kereszttüzébe került, egy megkésve közzétett vizsgálati jelentés szerint megbukott egy korábbi ellenőrző vizsgálaton.

Valijeva, aki 15 éves volt a játékok idején, első nőként teljesített négyfordulatos ugrást a csapatverseny során. Egy nappal később derült ki, hogy a tinédzser trimetazidintesztje pozitív lett a 2021. decemberi orosz nemzeti bajnokságon, vagyis alig néhány héttel a pekingi olimpia előtt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezte Valijevának, hogy a pozitív minta ellenére részt vegyen az egyéni versenyeken, de közölte, hogy a csapatverseny érmét addig nem osztják ki, amíg ügyét nem rendezik.

Az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) fegyelmi bizottsága utóbb saját hatáskörben megállapította, hogy Valijeva olyan szabálysértést követett el, amiért „nem minősíthető vétkesnek vagy gondatlannak”, bár az orosz bajnokságból kizárta. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) ugyanakkor megtámadta a moszkvai döntést, s most a CAS-ra vár, hogy lezárja az ügyet.

Az eljárásban részt vevő felek nem akartak nyilvános meghallgatást, Valijeva és a RUSADA képviselői nem is utaztak el Lausanne-ba, hanem videós kapcsolatban álltak a bírósággal. Ilyen formában szolgált tanúvallomással a háromfős választott bírói testületnek maga a műkorcsolyázó is.

A csütörtöki CAS-bejelentés szerint „a testület elrendelte további dokumentumok benyújtását, és további két napot biztosított a meghallgatásra”. Az elnapolt tárgyalás november 9-én és 10-én folytatódik Lausanne-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik