Peking 2022: két NOB-vezető is megdicsérte Kínát

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.11.10. 15:36
null
Juan Antonio Samaranch Jr. (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két vezetője is dicsérte Kína előkészületeit a februári, pekingi téli olimpiára.

Juan Antonio Samaranch Jr., a 2022-es játékok koordinációs bizottságának elnöke digitális sajtótájékoztatóján örömének adott hangot, amiért Peking figyelembe vette a környezetvédelmi szempontokat, és beváltotta ígéreteit, melyeket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett, így megújuló energiaforrásokat alkalmaz az olimpia helyszínein.

„Kevesebb mint kilencven nappal a rajt előtt Peking rendkívül biztonságos olimpiát garantál még a koronavírus-járvány miatt kihívásokkal teli időszakban is” – jelentette ki Samaranch hangsúlyozva, hogy elkészültek a havas-jeges versenyek létesítményei, az utolsó tesztesemények kellős közepén tartva rendben vannak a szolgáltatások is.

„Sok olimpiai és paralimpiai helyszín megújuló energiával működik, például nap- vagy szélenergiával. Nagyon innovatívak a házigazdák, akik alacsony szén-dioxid-kibocsátású hűtőrendszereket fognak használni a legtöbb jégpályán” – mondta. „Kína betartja azt az ígéretét is, hogy 300 millió embert von be a téli sportokba, immár ennyien űzik a különböző sportágakat az országban.”

Christophe Dubi, a NOB ügyvezető igazgatója arról beszélt újságíróknak, hogy a NOB-ot és sok nemzetközi szövetséget lenyűgözik az arénák és általában Peking felkészülése.

„Örömmel látjuk, hogy számos létesítményt átépítettek a téli sportok számára, amelyek korábban a 2008-as nyári olimpiára készültek” – mondta. Kitért rá, hogy a szervezőbizottság döntése értelmében csak kínai szurkolók lehetnek jelen az olimpiai versenyeken, de hogy milyen mértékű korlátozások lesznek a nézőszámokat illetően, az a vírushelyzet alakulásától függ.

A pekingi téli olimpiát február 4. és 20. között rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik