Téli olimpia: a tékvandósból lett tongai sífutó a homokban készült

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.10. 12:28
null
Pita Taufatofua Pjongcsangban sem akárhogy vitte hazája zászlaját (Fotó: AFP)
Pita Taufatofua tékvandósként képviselte hazáját, Tongát a 2016-os nyári olimpián, Brazíliában. Bár a sportszereplés nem tartott számára sokáig Rióban, a megnyitóünnepségen ő vihette hazája zászlaját, és ezt nem is akárhogy tette. Ám azzal talán még ennél is nagyobb meglepetést okozott, amikor bejelentette: sportágat vált és részt szeretne venni a 2018-as téli olimpián. Nos, ez sikerült, s ennek kapcsán beszélt a nem éppen hétköznapi felkészüléséről.

Ami a riói szereplését illeti, Pita Taufatofua a +80 kilogrammos súlycsoportban az iráni Szajjad Mardanival csapott össze az első körben, és alulmaradt, így nem sokáig tartott számára az olimpia.

Viszont már ezt megelőzően, a megnyitóünnepségen sikerült világhírnévre szert tennie. Bevonulóruhája ugyanis nagy meglepetést okozott, azzal viszont, amit néhány hónappal később jelentett be, ezt is sikerült túlszárnyalni. A tékvandós ugyanis eltökélte, hogy részt vesz a 2018-as téli olimpián Pjongcsangban, ráadásul olyan sportágban, amit addig ki sem próbált. Nem sokkal később teljesítette első sífutóedzését, és bár nehezen, de sikerült kvalifikálnia magát az olimpiára.

Nemrégiben a grandstandcentral.com készített interjút vele, melyben többek között elárulta, hogyan készült a versenyekre egy olyan országban, ahol alig megy 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

„Fadarabokat erősítettem a lábaimra, és ezeken futottam a homokban, hogy megpróbáljam megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Elég nehéz volt” – árulta el Taufatofua.

A tongai sportolónak már az is rengeteget jelent, hogy részt vehet a téli játékokon, így nem az eredmény az elsődleges számára.

„Az emberek elkövetik azt a hibát, hogy az érmekre koncentrálnak – vélekedik. – A sportolók is beleesnek ebbe a hibába, és egész életüket egy érem megszerzésének szentelik, míg nem látják azt a sok küzdelmet és viszontagságot, amelyen mindegyik olimpikon keresztül megy. Mindenkinek van egy útja, mindez hozzátartozik az út szépségéhez, és inkább az ebben velünk tartó személyekre kell összpontosítanunk.”

Természetesen Taufatofua nem kerülhette el a kérdést, hogy a rióihoz hasonló öltözéket választ-e a pjongcsangi zászlóvivéshez. Bár ebben az interjúban még azt mondta, hogy a hideg időjárás miatt nem tervezi ezt, végül mégsem így tett, előidézve ezzel a megnyitóünnepség egyik legemlékezetesebb pillanatát.

 

BBC Sport on Twitter

From Rio to Pyeongchang... The climate may change, but Pita Taufatofua remains the same! #bbcolympics #openingceremony #winterolympics



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik