Alpesi sí: Guay nyerte a szuper-G-t és a szakági világkupát is

K. Z./MTIK. Z./MTI
Vágólapra másolva!
2010.03.11. 11:21
Címkék
Csütörtökön a jövő évi világbajnokság helyszínén, a németországi Garmisch-Partenkirchenben folytatódott az alpesi sízők világkupa-döntője. Ezúttal a férfiak számára a szuperóriás-műlesikló, a hölgyeknek pedig óriás-műlesikló futamot rendeztek. Előbbieknél a győzelmet a kanadai Eric Guay szerezte meg, aki ezzel a szakági világkupát is megnyerte, míg utóbbiaknál a szlovén Tina Maze győzött, a kristálygömböt azonban a német Kathrin Hölzl szerezte meg.

A férfiaknál ebben a szakágban három versenyzőnek volt még esélye megszerezni a kristálygömböt: az osztrák Walchhofernek, az olimpiai bajnok norvég Svindalnak és a kanadai Guay-nak. Na meg persze az összetett világkupa-győzelemért is továbbtartott a kötélhúzás a svájci Janka és az osztrák Raich között.

Sajátos szerelésben teljesítette a pályát a visszavonuló Mario Büchel (Fotó: Reuters)
Sajátos szerelésben teljesítette a pályát a visszavonuló Mario Büchel (Fotó: Reuters)

Szakadó hóban kezdték meg a versenyt a férfiak, akik közül elsőként a szlovén Jerman teljesítette a pályát. Tőle aztán a másodikként célba érő osztrák Streitberger, majd az ötödikként induló horvát Kostelic vette át a vezetést. Ő aztán hosszú időre „letáborozott" az élen, hiszen amikor a 16-os rajtszámú Guay elindult, még akkor is ő volt az első.

A kanadai – aki szerdán a lesiklásban is harmadik lett – azonban remekül jött, és végül 39 századdal átvette a vezetést. A norvég Svindal hárommal később indult, és a harmadik helyre jött be.

Következett a svájci Janka, aki csak a tizedik idővel ért célba, így igencsak magas labdát adott a rögtön utána következő osztrák Raichnek. Ő ezt le is ütötte, hiszen sikerült megelőznie a svájcit, igaz, ő is csak a hatodik időt érte el.

Az osztrák Michael Walchhofer, aki toronymagasan vezetett a szakági világkupában, nagyot hibázott a pálya végén, és csak a 15. helyen ért célba. Így a kanadai Guay ölébe hullott a győzelem mellett a kristálygömb is.

Utolsóként a liechtensteini Marco Büchel indult, akinek pályafutása utolsó versenye volt a mai, miután ezt követően visszavonul. A versenyző öltönyben, térdnadrágban siklott le a pályán, útközben kezet fogott minden pályamunkással és edzővel, majd a társak és a nézők tapsvihara közepette siklott át a célvonalon. A kiváló síző hosszú karrierje során négy világkupa-versenyt nyert, 2003-ban második lett a szuper-óriásműlesikló szakági vk-pontversenyben, 1999-ben ezüstérmet szerzett óriás-műlesiklásban a vaili világbajnokságon, mindezek mellett hat olimpián szerepelt.

 ALPESISÍ-VK-DÖNTŐ, GARMISCH-PARTENKIRCHEN (NÉMETORSZÁG)
FÉRFI SZUPERÓRIÁS-MŰLESIKLÁS  
1. Erik Guay (kanadai) 1:26.36
2. Ivica Kostelic (horvát) +0.39
3. Aksel Lund Svindal (norvég) +0.63
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA  
1. Carlo Janka (svájci) 1097 pont
2. Benjamin Raich (osztrák) 1059
3. Didier Cuche (svájci)   907
A SZAKÁGI VK VÉGEREDMÉNYE  
1. Erik Guay (kanadai)   331 pont
2. Michael Walchhofer (osztrák)   316
3. Aksel Lund Svindal (norvég)   314

A hölgyek versenyében az első futamot a szakági világkupa éllovasa, a német Hölzl nyerte, de csak három századdal a szlovén Maze előtt. De az osztrák Görgl, valamint két honfitársnője, Rebensburg és Riesch is negyed másodpercen belül végzett hozzá képest.

A szakági világkupában rá veszélyes osztrák Zettel a kilencedik időt érte el 85 század hátránnyal, míg az összetett világkupa éllovasa, Lindsey Vonn az első futam egyetlen kiesője volt, miután nagyot bukott. Így Riesch előtt megint nyitva állt a lehetőség, hogy tovább közelítsen vetélytársnőjéhez.

Ami az osztrák Zettelt illeti, simán átvette a vezetést az olasz Gianesinitől, de sokáig nem örülhetett, mert az őt követő olasz Karbon nála is gyorsabb volt. Tőle az osztrák Fischbacher vette át az első helyet, ráadásul nem is kevéssel, csaknem fél másodperccel.

A francia Barioz és a svéd Pietilä-Holmner is csak a második helyre fért be, ám az összetettért harcoló Maria Riesch pontosan annyit síelt a második futamban, mint Fischbacher, így megőrizte az első futambeli 59 százados előnyét, és átvette a vezetést.

Honfitársnője, az olimpiai bajnok Rebensburg is csak mögé tudott bejönni, így ekkor két német állt az élen. Ráadásul az osztrák Görgl nagyot rontott, így jelentősen visszaesett. A szlovén Maze azonban nem kegyelmezett: ő még egy századdal gyorsabb volt ebben a futamban is, így huszoneggyel vette át a vezetést.

Utolsóként Hölzlnek biztonsági menet is belefért volna a szakági világkupa megnyeréséhez, de ő kockáztatott, azonban így is három századdal kikapott a szlovéntól. A versenyt tehát nem nyerte meg, de a szakági világkupával vigasztalódhatott. Az összetettben Maria Riesch újabb hatvan pontot faragott Vonnal szembeni hátrányából, akinek azonban még így is 165 pont maradt az előnye.

NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS  
1. Tina Maze (szlovén) 2:10.72
2. Kathrin Hölzl (német) +0.03
3. Maria Riesch (német) +0.21
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA  
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1571 pont
2. Maria Riesch (német) 1406
3. Anja Pärson (svéd) 1002
A SZAKÁGI VK VÉGEREDMÉNYE  
1. Kathrin Hölzl (német) 471 pont
2. Kathrin Zettel (osztrák) 394
3. Tina Maze (szlovén) 372

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik