Aksel Lund Svindal karrierje harmadik világbajnoki aranyát szerezte

Vágólapra másolva!
2009.02.09. 18:35
Heroikus küzdelemben Aksel Lund Svindal diadalmaskodott férfi szuper-kombinációban a Val d’Isere-ben zajló alpesi sí világbajnokságon, megszerezve ezzel karrierje harmadik vb-címét. Mögötte meglepetésre az esélytelenebb francia, Julien Lizeroux, és a Kostelic helyett bizonyítani igyekvő Natko Zrncic-Dim végzett.
Svindal mintaszerű síeléssel szerezte meg karrierje harmadik vb-aranyát
Fotó: Reuters
Svindal mintaszerű síeléssel szerezte meg karrierje harmadik vb-aranyát
Svindal mintaszerű síeléssel szerezte meg karrierje harmadik vb-aranyát
Fotó: Reuters
Svindal mintaszerű síeléssel szerezte meg karrierje harmadik vb-aranyát

PORTRÉ

  • Név: Aksel Lund Svindal
  • Ország: Norvégia, Lörenskog
  • Született: 1982. december 26.
  • Junior vb: 1x vb (kombináció Tarvisio 2002); 1x-ezüstérmes (SzuperG Tarvisio 2002); 2x- bronzérmes (lesiklás, szlalom Tarvisio 2002)
  • Felnőtt vb: 3x vb (szuper-kombináció, 2009 Val d’Isére; lesiklás és óriás-műlesiklás Åre 2007 ), 1x - ezüstérmes (kombináció, 2005 Bormio), 1x bronzérmes (szuper-óriás, 2009 Val d’Isére)
  • Olimpia: 5. helyezés (Szuper-G), 6. helyezés (óriás- műlesiklás)
  • Világkupa címek: összetett vk-győzelem (2006–07); SzuperG vk-győzelem (2005–06); Óriás-műlesikló vk-győzelem (2006–07), Kombináció vk-győzelem (2006–07)
  • Világkupa futamok: 191, győzelmek: 11 (4x Szuper-G, 3x lesiklás, 3x óriás-műlesiklás, 1x szuper kombináció) dobogók: 20 (7x óriás- műlesiklás, 6x Szuper-G, 3x lesiklás, 4x (szuper) kombináció)
Kicsit megrövidített pálya, kiváló látási körülmények fogadták a versenyzőket két nappal a férfi lesiklás után. A „testpilot” Stefan Tanei volt, aki vérbeli lesikló, így hozzá kellett mérni a többi versenyző eredményét. Meglepetésre már a kettes rajtszámmal induló teljesen ismeretlen, FIS-Race futamokon eredményes szlalomosként számon tartott szlovák Jaroslav Babusijak átvette a vezetést, innen lehetett tudni, hogy nem volt jó menete az olasznak.

A további indulók közűl Ted Ligety (utólag diszkvalifikálták), Niklas Rainer (14.), Romed Baumann (9.) egymástól vették át az első helyet. John Kucera menete meg sem közelítette a pár nappal ezelőtti eredményét (mindössze 30. lett), így kijelenthető, hogy vagy ünnepelt, vagy kifutott eredmény volt a lesikló-világbajnoki címe. Az igazi lesiklók eddig nem jöttek jól, Christof Innerhofer (8.) és Peter Fill (16.) is sok hibát elkövetett, azonban Innerhofer 1 századdal megelőzte az élen álló Baumannt.

A horvát Natko Zrncic-Dim, aki eddig magas rajtszámokkal kénytelen volt indulni vk-versenyeken, bebizonyította, hogy hatalmas tehetség: hibátlan versenyzéssel vette át a vezetést

Aksel Lund Svindal hatalmas időt repesztett, már az első ellenőrző pontnál nagy előnyt szedett össze, amit fokozatosan növelt, így gyakorlatilag átírta az eredményjelző-táblát a norvég: 1:30.99-et repesztett.

A legnagyobb esélyes, az osztrák Benjamin Raich következett, aki talán a hatalmas nyomás miatt, talán a már a vb előtt kritizált formája miatt, kaput tévesztett és kiesett.

„Őszintén szólva túl szűk ívet választottam, és vége lett a versenyemnek. Előzetesen kiszámoltam, mit kell elérnem mindenképpen lesiklásban, hogy nyugodtan le is érjek a célba, de sajnos nem sikerült ma semmi.” – nyilatkozott a csalódott a négy éve Bormióban világbajnok tiroli, akinek még az óriás-műlesiklás és a szlalom maradt hátra bizonyításra.

Bode Miller volt a következő, aki nagyon megközelítette Svindalt, és bejött a második helyre 4 század hátránnyal. Mivel papíron sokkal jobb szlalomos a norvégnál, így jó esélyekkel várhatta a második futamot. A szlalomspecialista Jean-Baptiste Grange negyedik helyre síelte magát, így hatalmas lépést tett a győzelem felé vezető úton, ugyanis 1,1-es hátránya Svindalhoz képest soványkának tűnt.

Röviden kijelenthető, hogy a pálya inkább a műlesiklóknak kedvezett, mint a lesiklóknak, mivel közelebb állt amolyan óriás-műlesiklás – Szuper-G egyveleghez.

A szlalom előtt Erik Fischer, Carlo Janka, valamint John Kucera úgy döntött, hogy nem folytatja a versenyt. Julien Lizeroux a vártnál is kiválóbban teljesített (49.98) az amerikai edző tűzte pályán, két másodpercet vert az addig vezető orosz Horosilovra.

„Tisztában voltam azzal, hogy csak rizikós menettel lehet esélyem komoly eredményre. Ennyi francia előtt ez az ezüstérem számomra felér több arannyal. Aksel Lund mögött végezni egy versenyen nagy fegyvertény, ugyanis ő egy elsőrangó síelő. Szlalomban is mindent bele fogok adni” – mondta Julien Lizeroux.

A lesikló-specialisták a papírforma szerint nem szállhattak versenybe a franciával. Peter Fill közel 1 másodperces elmaradása magához képest még dicséretre méltó volt, a jobb szlalomosok közül Marcel Hirscher kaput tévesztett, Sandro Viletta pedig sok hibával ért csak le a harmadik helyre.

Lizeroux futamának erősségét az mutatta, hogy előbb Zurbriggen, majd Myhre is leadták előnyüket, holott a svájci még csak nem is hibázott. Romed Baumann sem tudott enyhíteni az osztrák férfi szakág vesszőfutásán, 2.5 másodpercet kapott. Továbbra sincs érmük a „sógoroknak” ezen a vb-n.

A pályafelújítás után Zrncic-Dim érkezett, s ugyan a francia ellen neki sem volt esélye (a középső részen döbbenetes fölényben volt Lizeroux), ám Zurbriggen elé bejött a második helyre. Ahogy várható volt, Jerman a legjobb 10 közé se került.

Tombolt a hazai publikum, indult a csillaghullással felérő tűzijáték. Előbb Grange, aki a felső részen még tartotta honfitársát, ám 1.72-es előnynél rálépett a botra, s általános megdöbbenésre kiesett a versenyből. Theaux követte, aki tudását meghazudtolva szeretett volna lejutni, mindössze pár kapuig bírta a tempót.

Bode Miller már-már legendás egyéniség, ám versenyzés közben képtelen a racionális gondolkodásra: csak a győzelem érdekli. Lizeroux tempójában akart lemenni, ez a pálya feléig sikerült is neki, ahol előbb hatalmasat mentett, ezt követően azonban nem volt visszaút, sokadjára adott el közel három másodperces előnyt, holott egy könnyed szlalom elég lett volna az üdvözülésre.

Utoljára Svindal esett neki a pályának, s megmutatta az amerikainak, hogyan kellett volna azt teljesítenie. Egy pontot leszámítva, amikor hatalmas bravúrral menteni tudott, minden gond nélkül leért, és végül 9 tizedet megőrzött tetemes előnyéből.

1993-at követően (akkor Lassa Kjus diadalmaskodott Moriokában) másodszor nyert norvég vb-t kombinációban. Svindal mai sikerével háromszoros világbajnoknak mondhatja magát, ezzel beérte a skandináv legendát.

„Ez volt a legjobb szlalom, amit életemben produkáltam. Tudtam, hogy teli gázzal nyomnom kell, mert Julien nagyon gyors volt. Jövőre olimpia lesz, ott is szeretnék kombinációban indulni, s mostantól mindent annak rendelek alá” – mondta Aksel Lund Svindal.

A másik két dobogón végzett versenyző pályafutásuk legnagyobb sikereit ünnepelhette. Lizeroux pár hete nyerte első VK-versenyét Kitzbüchelben. Zrncic-Dim szintén Kitz’-ben, illetve egy éve Val d’Isere-ben állhatott VK-dobogón kombinációban.

„Ez hihetetlen! Még mindig nem hiszem el, és nem tudom, mit mondjak. Természetesen mindent megtettem, hiszen tudtam, hogy szerencsés esetben jó lehetek akár a dobogóra is, de ez olyan siker, amire gondolni sem mertem volna. A mai este a féktelen ünnepé lesz, azt hiszem, mindannyian holtrészegek leszünk. Ivica is felépülhet hétvégére, így folytatódhat a horvát álom” – mondta Natko Zrincic-Dim.

A keddi pihenőnap utáni folytatásban szerdán csapatversenyt rendeznek koedukált csapatoknak.

ALPESISÍ-VILÁGBAJNOKSÁG, VAL D’ISERE

FÉRFIAK, SZUPER KOMBINÁCIÓ
Világbajnok: Aksel Lund Svindal (Norvégia) 2:23.00, 2. Julien Lizeroux (Franciaország) 2:23.90, 3. Natko Zrncic-Dim (Horvátország) 2:24.58, 4. Zurbriggen (Svájc) 2:24.59, 5. Fill (Olaszrszág) 2:24.96, 6. Viletta (Svájc) 2:25.07, 6. Viletta (Svájc) és Mermillod Blondin (Franciaország) 2:25.07
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik