Mourinho: 50 év, 50 érdekesség

Vágólapra másolva!
2013.01.26. 13:55
Ötvenedik születésnapja alkalmából ötven érdekességgel adózunk az európai klubfutball elmúlt évtizedének legmegosztóbb edzőzsenije előtt. Isten éltessen, José!

1. José Mário dos Santos Félix Mourinho 1963. január 26-án látta meg a napvilágot a portugáliai Setúbal városában. A kölyök Josét megörökítő képet Iker Casillas facebook-oldalának köszönhetjük.1. José Mário dos Santos Félix Mourinho 1963. január 26-án látta meg a napvilágot a portugáliai Setúbal városában. A kölyök Josét megörökítő képet Iker Casillas facebook-oldalának köszönhetjük.

A kisgyermek José
A kisgyermek José

2. Ahogy sok zseniális elme a történelemben, úgy José sem emelkedett ki gimnazista diákként a kortársai közül, bár a krónikák szerint matematikából tehetséges volt.

3. Hírességek, akikkel egy napon született: Wayne Gretzky (jégkorongozó), Sebastian Giovinco (a Juventus labdarúgója), Frank Costello (hírhedt maffiafőnök), Vince Carter (NBA-játékos), Eddie Van Halen (a Van Halen zenekar alapítója és gitárosa)

4. Josét édesanyja a gimnáziumot követően egy gazdasági főiskolára küldte, ám nem tetszett neki, már az első nap otthagyta. Ezután Testnevelési Egyetemre ment, de közben a portugál másodosztályban futballozott.

5. Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő, tartja a mondás, és ez Mourinho esetében sincs másként. Felesége, Matilde Angolában született, a családjával később költözött Mou szülővárosába. Tinédzserként, 17 évesen jöttek össze, 1989-ben fogadtak örök hűséget egymásnak, két gyermekük született.

Matilde (becenevén: Tami) és José (Fotó: Tumblr)
Matilde (becenevén: Tami) és José (Fotó: Tumblr)

6. Névőrzők: José és Matilde első gyermekét Matilde-nak, öccsét pedig José-nak keresztelték a szülők.

7. Játékosként messze nem futott be olyan sikeres karriert, mint edzőként, 25 évesen több pénzt keresett középiskolai testnevelői állásából, mint a labdarúgásból.

8. Felesége ki nem állhatja a futballt, és mindazt, ami a labdarúgást körülveszi.

9. „Egy jó srác és egy nagyon jó labdarúgóedző” – így mutatná be magát Mourinho egy őt még hírből sem ismerő embernek.

10. Magánemberként ki nem állhatja az ismertséget, és el is mondta, hogy miért: „Ha tehetném, a mérkőzések után kikapcsolnám az emberekben azt, hogy ismernek. Utálom, hogy nem lehetek egy átlagos apuka, aki a fia meccsén a többi átlagos apukával beszélget.”

11. Számos trófeája közül, amelyeket az elmúlt 10 évben hódított el, az Internazionale együttesével aratott BL-siker hatott rá a legmélyebben érzelmileg. Elmondása szerint azért, mert már a Bayern München elleni finálé előtt tudta, hogy szeptembertől a döntő helyszínén, Madridban folytatja.

Massimo Moratti, az Inter elnöke a mai napig rajong Mourinhóért (Fotó: Action Images)
Massimo Moratti, az Inter elnöke a mai napig rajong Mourinhóért (Fotó: Action Images)

12. Annak ellenére, hogy nem egy autóbolond, Mourinho garázsában több négykerekű gépcsoda is pihen, a teljesség igénye nélkül a legfinomabb darabok: Audi A7, BMW X6, Porsche 911, Ferrari 612 Scaglietti, Aston Martin Rapide.

13. Egy interjúban megkérdezték tőle, melyik játékosát (Real Madrid) választaná elsőként gyermekei bébiszitterének. A válasz: Michael Essient. Hogy miért? Mert José állítása szerint felelősségteljes, vicces és mindig mosolyog. És kire bízná utoljára a gyermekeit a madridiak keretből? Szerinte Adán, a madridiak – újabban első számú – cserekapusa olyan dolgokat mutatna és tanítana fiának és lányának, amiket bőven ráérnek majd 18 éves koruk után megismerni.

14. Mourinho római katolikus vallású és mélyen hívő ember. Egyedül Istentől fél, mert hisz a hatalmában és az igazságosságában.

15. Pályafutása legédesebb veresége: Barcelona–Inter 1–0 (Bajnokok Ligája-elődöntő, 2010; odavágó: Inter–Barcelona 3–1)

16. A Special One születése: Mourinho első Chelsea-menedzserként adott sajtótájékoztatóján nem értette, az angol újságírók miért kételkednek benne és kérdezgetik tőle, vajon készen áll-e egy meghatározó PL-csapat irányítására, hiszen BL-győztesként érkezett Londonba. „Nem vagyok arrogáns, Európa bajnoka vagyok, ettől pedig különleges.” E pillanattól kezdve pedig José Mourinho volt a „Special One”.

17. José nem csak magának ad becenevet, olykor a szurkolóktól is kap. A „PodeMous” név már Madridban ragadt rá, a spanyol „podemos” igéből alakult ki, jelentése: „képesek vagyunk rá”. Az u-betű Mourinhót jelöli – a madridisták a portugál mester érkezésével képesnek érezték a csapatot arra, hogy megdöntse az ősi rivális Barcelona évek óta tartó egyeduralmát.

18. Felesége, Matilde filozófia szakon végzett Lisszaboni Katolikus Egyetemen.

19. Bár nem divatmániás, Mourinho kedvenc ruhamárkája az Armani (az olasz ruhatervező műhelyében készült a Chelsea-nél töltött éveiben hordott legendás szürke szövetkabátja is), emellett kedveli Ermenegildo Zegna és Hugo Boss öltönyeit.

20. Persze, ha az élet úgy hozza, örömmel teszi tönkre.

21. A sportos vonalban az Adidas a kedvence, ez a márka a személyes szponzora is. „Rengeteget Adidas-terméket vásároltam életem során, most ők fizetnek nekem” – mondta egyszer.

22. Hipszter Mourinho: Mikor 2010-ben Milánóból Madridba költözött, hirtelen elfelejtette az inget, a zakót és a nyakkendőt, áttért a kényelmes (melegítős) viseletre. Mou a tőle megszokott önbizalommal adott választ a stílusváltás miértjére: „Amikor elkezdtem öltönyt viselni a meccseken, nem sok menedzser tette, de most, tíz évvel később szinte mindenki. Ezért fogtam magam és áttértem a lazább vonalra. Úgy érzem, sokan fognak követni.”

23. Borosta. José meccsnapon soha nem borotválkozik, nehogy megvágja az arcát és sebes arccal álljon nézők milliói és újságírók százai elé. Nem kockáztat. Pedig szeret.

(Fotó: zimbio.com)
(Fotó: zimbio.com)

24. Stílustanácsok Josétól: egy szép óra az egyetlen ékszer, amit egy férfi viselhet magán, és minden férfi szekrényében kell lennie legalább egy fehér ingnek. Felírtuk!

25. 2011-ben a világhírű Rolling Stone magazin az év rocksztárjának választotta.

A történelmi címlap Noel Gallagher kezében (Fotó: rollingstone.es)
A történelmi címlap Noel Gallagher kezében (Fotó: rollingstone.es)

26. Az ezerarcú Mou nagy troll tud lenni, ha akar, de az elmúlt években szinte az összes mémet az arcára rajzolták már az érzelmei.

(Forrás: 9gag.com)
(Forrás: 9gag.com)

27. Tavaly, ugyanezen a napon Iker Casillas és Sergio Ramos lepték meg Josét egy mutatós tortával a csapat nevében, idén pedig – a képzeletbeli határt az utóbbi időben egyre többször átlépő madridi lap, a Marca állítása szerint – egy ultimátummal kedveskedtek a főnöknek. Bár azóta Florentino Pérez és maguk a játékosok is tagadták az egészet. Íme, a tavalyi meglepi:

28. Mourinho inkább tekinti a futballt egzakt tudománynak, mint művészetnek.

29. Taktikai mágnestábla: az edzők közül egyedülálló módon egy Mourinho nevével fémjelzett és jogvédett edzői szoftverből is okosodhatnak a labdarúgással foglalkozók és elsajátíthatják José edzésmódszereit.

30. A varázslatos tizenöt percek embere. Mourinho egyik legnagyobb edzői erénye aktuális csapatára egy meccs félidei szünetében gyakorolt hatása. Szinte csodákat tud tenni játékosaival abban a rövidke 15 percben. Persze mindig van kivétel.

31. Csak a győzelemhez ragaszkodik. 2005-ben, amikor megnyerte a Premier League-et a Chelsea-vel, a bajnokavatáson egyszerűen a szurkolók közé hajította a nyakába akasztott aranyérmet. Ezután rögtön kapott egy másikat, de az is repült a drukkereknek.

32. 2007-ben Mourinho megakadályozta az angol hatóságokat, hogy a család Gullit névre hallgató kutyáját fél évre karanténba zárják. A Mourinhót feljelentő állatorvos szerint a Chelsea legendás hollandjáról elnevezett yorkshire terrier nem kapta meg a kötelező oltásokat és illegálisan tartózkodott a szigetországban. A kutyust a család többi tagja menekítette egy magánrepülőn Portugáliába, Mou-t bilincsben vitték el, de megúszta egy rendőrségi figyelmeztetéssel.

A szurkolók hittek Gullit ártatlanságában (Fotó: WAATP)
A szurkolók hittek Gullit ártatlanságában (Fotó: WAATP)

33. Szeret a középpontban lenni, mégis távol él tőle: Madridban egy külvárosi házban él, Olaszországban a Comói-tónál bérelt házat, két év alatt szinte alig látták Milánó belvárosában. Barcelonai időszakában is a külterületeken élt, egyedül Londonban keresett központi házat magának. Ez is hűen tükrözi bipoláris személyiségét – amekkora provokátor a futball világában, annyira visszafogott és mintaszerű családember a magánéletben.

34. Ha (a közeli) jövőben mozifilm formájában dolgoznák fel Mourinho életét, felesége azt szeretné, ha George Clooney alakítaná szeretett férjét.

35. Mourinho madridi háztartásának vezetését két brazil asszonyra bízta, mert a dél-amerikai ország konyhája áll a legközelebb a szívéhez.

36. Amikor 1997-ben Louis van Gaal váltotta Bobby Robsont a Barcelona kispadján, őszintesége és karaktere miatt megtartotta magának a portugált. „Ő az egyetlen, aki azt mondja, amit nem akarok hallani” – mondta egyszer tanítványáról, aki 2010-ben ellenfélként legyőzte a Bajnokok Ligája fináléjában.

37. Mourinho kezdetben – és Joan Gaspart, korábbi barcelonai klubelnök bevallása szerint – havonta 10 ezer pesetát keresett fordítóként a Barcelonánál. 17 évvel később, az ősi rivális Real Madrid szakvezetőjeként már több mint 1 millió eurót keres egy hónapban.

38. A dublőr. Ahogy oly sok hírességnek, Mourinhónak is van egy kiköpött hasonmása, akit egyszer egy fogadóiroda fogadói megtévesztésére is felhasznált. Az ál-Mourinhót 2011 májusában küldték el a Wembley Stadionban rendezett BL-döntőre, hogy ezzel is összezavarják a Mourinho angliai visszatérésére fogadókat.

39. Kedvenc étele a Foie gras d'oie (libamáj).

40. Kedvenc zeneszáma Bryan Adamstől a This Time című dal.

41. A Mourinho név jelentése: a kis mór.

42. 2005-ben, amikor a Chelsea a Bayern München ellen játszott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, Mourinho el volt tiltva a kispadtól, de a legendák szerint ez nem akadályozta meg a portugált abban, hogy a meccs előtt és a félidőben az öltözőbe lopózzon. A londoni kékek 4–2-re nyerték meg azt a meccset, Mou-t állítólag egy szennyestartóban csempészték ki a Stamford Bridge-ről.

43. Nem a kötöttségek embere, mégis kiváló kapcsolatot ápol volt játékosaival. Ki ne emlékezne Mourinho és Materazzi könnyes búcsújára, vagy ki ne tudná, hogy szinte minden exjátékosa elmondta róla, hogy ő a világ legjobb edzője. Mou pár hónapja korábbi interes játékosával, a brazil Maiconnal futott össze egy Man. City–Real Madrid BL-meccsen, s egy jót röhögtek. A Chelsea élére pár nappal korábban kinevezett Rafa Benítezen...

44. Mourinho amellett, hogy egy elképesztő futballzseni, még hat nyelven is beszél: dolgozott a Barcelonánál, így nem meglepő, hogy a spanyol mellett a katalán nyelvet is jól ismeri, emellett angolul, franciául, olaszul és portugálul is perfekt.

45. Dr. Mourinho – 2009-ben a Liszaboni Műszaki Egyetem díszdoktorrá avatta.

46. Lehet, hogy egy önelégült és arrogáns fickó, de olykor cukipofa is tud lenni. Kérdezzék meg csak annak az angol lurkónak a fülcimpáját!

47. Futballista családban nevelkedett: Mourinho édesapja is futballista volt, játszott a Setúbal és a Belenenses színeiben, egyszeres portugál válogatott. Edzőként 1970-től 1996-ig dolgozott. Mourinho keresztapja egy helyi futballklub tulajdonosa volt.

48. A kedvenc zenéjét már ismerjük, de olykor maga a zseni is dalra fakad. Van balladája is, de az utóbbi időben – Karanka másodedzővel együtt – a gengszter rap iránt is mutat némi érdeklődést.

49. Még a kabátja is sztár. A Chelsea múzeumának egyik eldugott sarkában van kiállítva José Mourinho híres szürke szövetkabátja, amelyet gyakran viselt, amikor a londoni kékek edzője volt. A kabáttól egy jótékonysági árverés kedvéért szabadult meg, 20 ezer eurót kapott érte egy gyermekrákkal foglalkozó alapítvány a gyűjtőtől, aki később felajánlotta a Chelsea múzeumának a „Special One” kedvenc ruhadarabját.

50. Egy Mourinhóról készült összeállításból egyszerűen nem hiányozhatnak a balhék, beszólások, ugratások, verbális leszámolások. Korábban már összegyűjtöttük a portugál legemlékezetesebb szócsatáit, áldozzunk hát ennek egy külön pontot az ötvenből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik