Honvédos edzőcsere egyetlen forduló után

Vágólapra másolva!
2012.02.23. 08:51
null
George F. Hemingway nem vacakolt, bajt érezvén határozottan új utat választott (Fotó: NS-archív)
Az edzőváltások megszokott velejárói a futballnak (sőt más sportágaknak is), van, ahol ritkábban (északon, nyugaton), s akad, amerre gyakrabban (délen, keleten). Ami az idény két felét illeti, az a jellemző, ha a gyengén sikerült ősz után a szünet előtt rúgnak ki egy trénert, és előfordul olyan is, hogy a tavaszi szezon elején, mondjuk négy balul sikerült mérkőzés láttán fogy el a türelem- Az azonban elég meglepően hat, amikor egy hosszú téli felkészülést követően egyetlen forduló elteltével válnak meg egy korábban stabil állásúnak mondott szakembertől, ráadásul a Honvéd tulajdonosa a sajtó faggatózására is érdekesen reagált. Hogy miként sült el a „húzás", a cikk végén kiderül.

 

A három évvel ezelőtti idény tavaszi nyitó meccsén a dobogós Vasas az első félidőben a játék minden elemében felülmúlta a Honvédot, és a szünet után már nem is kényszerült különösebb erőfeszítésre. Bár Pölöskei Gábor minden tőle telhetőt megtett, azaz kézenfekvő módon alakította át csapatát a cserékkel, a kispestiek nemigen reménykedhettek az eredmény megfordításában. Már csupán szépíteniük sikerült, az angyalföldiek könnyedén nyertek 3–1-re. A vendégjátékosok keserveit fokozta, hogy szurkolóik is jól hallhatóan elpártoltak tőlük...

A vereséget követően a Honvéd tulajdonosa vasárnap egész nap a megfelelő döntésen törte a fejét, majd hétfőn közölte Pölöskei Gáborral: kész, nincs tovább. Egy fordulóval a rajt után, azt követően, hogy a társaság hét héten keresztül a 48 éves szakemberrel közösen készült a sikeres folytatásra.

Pedig George F. Hemingway november 20-án, dolgozószobájának karosszékében hátradőlve a Nemzeti Sport munkatársának arra a kérdésére, hogy téma-e nála az edzőváltás, röviden visszakérdezett: „Mármint a jövő nyáron?" Ez is azt sugallta, hogy 2009 közepéig a hivatalban lévő tréner ül majd a kispadon.

„A kudarcokban neki is megvan a maga része, de az őszi rossz szereplésünk nem írható csupán az ő számlájára. Új edzőként érkezett hozzánk a nyáron, időre van szüksége, hogy maradandót alkosson" – szólt az akkori tulajdonosi értékelés. Ehhez képest 2009. február 23-án délelőtt Pölöskei Gábor úgy távozott a Bozsik-stadionból, hogy többé nem ő irányítja a kispesti fiúkat.

„A mai napon szerződést bontott a Budapest Honvéd FC és Pölöskei Gábor vezetőedző. A klub megköszönte Pölöskei Gábor eddigi odaadó munkáját, és sok sikert kíván neki a jövőben" – írta a klub az eset kapcsán kiadott közleményében.

„Váratlanul ért a döntés – árulta el a főnök irodájából csalódottan távozó szakvezető. – Az ősszel volt egy nagyobb hullámvölgyünk, ha akkor megköszönik a munkámat, kevésbé lepődöm meg. De most így, az első forduló után? Szerintem túl gyors a döntés. A harmadik helyezett otthonában léptünk pályára, és habár a mezőnyben egyenrangú partnerei voltunk a Vasasnak, végül kikaptunk. Utólag nem szerencsés egyetlen játékost sem értékelni, ám elárulhatom, néhányukhoz lett volna egy-két észrevételem."

Pölöskei Gábor szerint alakulata a gyenge védekezése miatt bukott meg, hiszen 16 kör alatt 28 gólt kapott a Honvéd, ami egyenes arányban volt azzal, hogy csupán meglehetősen hátul állt a tabellán. Hiába védekezett taktikusan az együttes, a durva egyéni hibákkal nem tudott mit kezdeni a szakember.

Márpedig a 2006. nyári megjelenése óta az ötödik trénert (korábban Aldo Dolcettit, Supka Attilát, majd a csupán epizódszerephez jutó Vass Lászlót és Borgulya Istvánt is) lecserélő George F. Hemingway az idény előtt egyértelműen a nemzetközi kupaszereplést tűzte ki célul – s a jelek szerint a légiósokkal telezsúfolt gárdának erre egyetlen esélye maradt: a Magyar Kupa megnyerése.

Az edzőváltás kapcsán az NS szerette volna megkérdezni a Bp. Honvéd tulajdonosát is.

– Elnézést, a sajtófőnök úr tájékoztatta a médiumokat, hogy nem kívánok nyilatkozni – reagált a megkeresésre az üzletember.

– Ön is nézze el, ha próbálkozom, ugyanis úgy véljük, olvasóink, különös tekintettel a Bp. Honvéd szurkolóira, érdeklődéssel olvasnák a szavait...
– Minden benne van a közleményben.

– A közlemény elolvasása után számos megválaszolatlan kérdés maradt bennünk.
– A közlemény minden szavát vállalom. Közös megegyezéssel szerződést bontottunk Pölöskei Gáborral, akit természetesen nagyon rendes embernek tartok.

– És milyen edzőnek?
– Kérem, olvassa el a közleményünket, nincs a történtekkel kapcsolatban semmi egyéb mondanivalóm.

– Hemingway úr, szomorú lennék, ha valóban így lenne.
– Kérem, ne legyen szomorú! Keressen magának egy csinos lányt, egyen egy jó vacsorát, az élet tele van örömmel.

– Köszönöm megtisztelő javaslatait, azonban még mindig úgy gondoljuk, hogy olvasóinkat érdekelné, miért most történt a váltás, és persze ki lesz Pölöskei Gábor utóda...
– Nincs mondanivalóm. Ha lesz, ön az első, akivel megosztom.

Két nappal később Kispesten sajtótájékoztatót tartottak, amelyen bemutatták a piros-feketék új szakvezetőjét, Sisa Tibort. „Soha senki sem gyanúsított meg azzal, hogy minimalista lennék: van egy jó csapatunk, most már egy jó edzőnk, valamint egy közepes tulajdonosunk" – kezdte mondandóját George F. Hemingway.

A Honvéd első embere ezután vázolta a céljait: bevallása szerint ha valaki két héttel azelőtt kérdezi erről, a Magyar Kupa-győzelem mellett a bajnokságban a harmadik hely megszerzéséről beszélt volna, az angyalföldiektől elszenvedett 3–1-es vereséget követően viszont már csupán azt tartotta szem előtt, hogy együttese kijusson a nemzetközi porondra.

Aztán elárulta azt is, miért döntött mindjárt a tavaszi első kört követően a menesztés mellett: „Konkrét terveink, elképzeléseink vannak, és ha úgy látom, hogy nem érhetjük el őket, akkor lépnem kell. Most jött el a pillanat. A Vasas elleni találkozót követően úgy ítéltem meg, ilyen felállásban nincs esélyünk elérni a célunkat. Elhihetik, ha novemberben is ezt éreztem volna, már akkor leváltottam volna Pölöskei Gábort."

Minden kommentár nélkül: az edzőcsere előtt a Honvéd a 12. helyen állt, 12 pontra a kupaindulást érő dobogótól, egyúttal 11 egységre és három pozícióra a kiesőzónától. Az idény végére, még eggyel hátrébb csúszva, 21 pontra nőtt a vonatkozó lemaradása, miközben az utolsó előtti csapat hat pontra megközelítette a XIX. kerületieket.

Ugyanakkor az MK-ban – a majd már októberben elküldött Sisa Tiborral – a Kecskemét (6–1-es összesítés), a Siófok (4–3) és a Győr (1–0) testén átverekedve magukat elhódították a trófeát, vagyis a tulajdonosi elvárást teljesítve mégis kijutottak az európai hadszíntérre...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik