Búcsútánc, vagy lehetetlen küldetésre indul Simeone?

Vágólapra másolva!
2023.01.30. 11:40
null
Fotó: AFP
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League, a Serie A, a Bundesliga és a Ligue 1 után a La Ligával zárunk.

Az ATLÉTICO MADRID kétarcú viszonyt ápol mostanában az átigazolásokkal, Diego Simeone és főnökei az elmúlt öt évben jó 250 millió eurót fektettek be új játékosokba az eladásokból befolyt összegen felül, aláírási és ügynöki díjakkal együtt. Voltak bombaigazolások, hatalmas csalódások, tízmillió eurós ráfizetések – de ez már csak egy ilyen szakma. Ugyanakkor volt olyan év, amikor Simeone egymaga csaknem 45 millió eurót keresett, nem számít extrémnek a havi egymillió eurós bruttó bér a játékosoknál, de a tízmillió eurós aláírási pénzek és ügynöki tiszteletdíjak sem.

Tavaly nyáron Nahuel Molina, Samuel Lino, Axel Witsel és Sergio Reguilón érkezett, a játékos- és a bérkeretből leépítették a Renan Lodi, Manu Sánchez, Héctor Herrera, Sime Vrsaljko, Marcos Paulo, Nehuén Pérez, Samuel Lino, Vitolo, Víctor Mollejo, Giuliano Simeone, Luis Suárez, Santiago Arias sort.


A 21 éves brazil-portugál szélső, Marcos Paulo visszatért kölcsönből a Mirandéstől, most szintet lépve a Sao Paulóhoz került. A brazil csatárt, Matheus Cunhát 2021-ben 30 millió euróért vették Berlinből, 54 mérkőzés, 7 gól és 8 gólpassz után most elengedték kölcsönbe a Wolverhamptonhoz, 50 millió euróra rúgó vételi kötelezettséggel – ennek máris eleget tett, ugyanis ehhez elég volt háromszor pályára lépnie. Új szerződése 2027-ig szól. Távozásával évi négymillió eurós bérkeret is felszabadult a költségvetésből, illetve a harmincmillió eurós vételár amortizációja is. A nyáron az összegből 20 milliót a Barcelonának utalnak, Antoine Griezmannért ugyanis csak akkor kell fizetni.

Joao Félixet 127 milliós rekordösszegért vették, plusz aláírási pénz és Jorge Mendes sztárügynök finom kis jutaléka, ezért 131 fellépésen 52 kanadai pont volt a fizetség. Félix és Mendes elégedetlenek voltak a játékos helyével, helyzetével, régóta új csapatot keresnek: az új állomáshely a Chelsea lett, amely 11 millió eurót fizetett a támadó fél évéért, plusz átvállalta a hat hónapra járó 7.5 millió eurós bruttó bért. Az Atleti a kölcsönadás előtt meghosszabbította Félix szerződését, sokak szerint könyvelési okokból is, a The Athletic információi szerint van egy vételi opciója a Chelsea-nek, amely logikusnak tűnik ekkora összegű kölcsöndíj esetén. Mások szerint Félix a nyáron visszatér Madridba, mert Londonban csak kibekkeli a Simeone-korszakból hátralévő fél évet...

A Juventusnál történtek elsodorhatták Rodrigo De Paul Torinóba igazolását, pedig a játékost sem a szurkolók, sem a vezetők nem marasztalják; a Nottingham Forest kölcsönkérte Mario Hermosót, az Everton és a Wolverhampton egyaránt ajánlatot tett a brit sajtó szerint Felipe Monteiróért – a brazil védőnek a nyáron lejár a szerződése, akkor már 34 éves lesz. Ebben az idényben elvétve lépett csak pályára, a vételára 2.5 millió euró.

Fabrizio Romano szerint Felipe Monteirót a leicesteri Caglar Söyüncüvel pótolja majd az Atlético, a törökkel már korábban megegyeztek, hogy a nyártól leigazol hozzájuk – mivel ő is peremember a maga csapatában, itt is elképzelhető a januári váltás. A Barcelonából 3+1 millió euróért érkezett a csatársorba Memphis Depay, és 20 milliós vételi opciót kaptak a katalánok Yannick Carrascóra, de ezzel a télen a jelek szerint nem élnek.


Látványosan nem találja Saúl Níguez a helyét a csapatban Diego Simeone, és látványosan nem találja a helyét mostanában maga a középpályás: a Valencia kölcsönkérte másfél évre (!), de a teljes fizetését nem tudja állni. Saúl Níguez szerződése Madridban 2026-ig szól, és egészen parádés a fizetése: havi egymillió euró bruttóban. Ebből hétmilliót tudna átvállalni a Valencia az első hírek szerint. Az első kérő az egyik korábbi csapata, a Rayo Vallecano volt, de csak addig, amíg meg nem tudták, hogy Saúl Níguez tényleg ilyen sokat keres... A játékos a Mundo Deportivo információi szerint rábólintott a váltásra.


Komoly gond, hogy úgy 28.5 év a keret átlagéletkora, hogy felkerült oda a 19 esztendős Pablo Barrios, a második a korfán a nemsokára 25 esztendős Nahuel Molina, a 26 éves Sergio Reguilón csak kölcsönbe érkezett a Tottenhamtől, a 27 éves Thomas Lemar szerződése a nyáron lejár – és ők a keret négy legifjabb futballistája. A 21 éves dél-koreai karmesterrel, szélsővel, Li Kang Innel új piacok nyílnának meg az Atleti számára, a keretben ő Félix helyét veheti át. A kivásárlási ára 30 millió euró, de húszmillióért elvihető, írja az MD, megemlítve, hogy az angol kérők ellenére Li Kang In maradna a La Ligában. Ugyanakkor a Newcastle United és az Aston Villa anyagilag most tehetősebb...

22 éves a portugál középcsatár, Vitinha, aki jó formában játszik a Bragában, az Európa-ligában egyenesen remekel, a kivásárlási ára 30 millió euró, ám ez is csak formaság.

Ferran Torres viszont a télen aligha fog aláírni az Atléticóhoz.

Huszonöt éves a VfB Stuttgart görög védője, Konsztantinosz Mavropanosz, de inkább lenne „simeonés transzfer” a napok múlva a 35. életévébe lépő rutinos bekk, Nicolás Otamendi leigazolása. A bergamói Giorgio Scalvini sokkal fiatalabb – de az árát az egekig felverik az olasz és angol kérők. Atléticós kiszemelt Stefan de Vrij, akinek a nyáron lejár a szerződése, de talán éppen Skriniar és a PSG miatt nem lehet elhozni őt a télen Milánóból, ahol kétéves, évi 7.6 milliós szerződést ajánlottak neki.

Fabrizio Romano esküszik rá, hogy január közepén az Atlético felvette a kapcsolatot a Manchester Uniteddel Victor Lindelöf ügyében, de azonnal kosarat kaptak.

Francia lapok szerint az Atlético rákérdezett az Olympique Marseille-nél a harmincesztendős szélsővédő, Jonathan Clauss árára, pontosabban a L'Équipe szerint egy borsos vételárral kecsegtető féléves kölcsönben gondolkodik a kérő. A Firenze marokkói középpályása, Szofjan Amrabat hamar beilleszkedne a Simeone-rendszerbe, Saúl Níguez vagy Witsel helyén. A játékos most évi 3 milliót keres, ezt emelnék 6 millió euróra Firenzében a hosszabbítás fejében, ugyanis komoly angliai ajánlatokat kaptak a felek.

Presnel Kimpembe helyzetéről írtunk már, a francia szaksajtó egybehangzó véleménye szerint az ő legkomolyabb kérője az Atlético, és Milan Skriniar érkezése komoly motiváció lenne a váltásra a védő és a PSG számára is...

Meglepetéskiszemelt a teljes bal oldalt bejátszani képes 29 és fél esztendős kolumbiai Deiver Machado (Lens), a megfigyelők ajánlották erre a posztra a mönchengladbachi Rami Benszebainit, aki a nyártól ingyen elvihető. A Marca szerint előre a belpiacról Borja Iglesias, Joselu, Lucas Boyé és Chimy Ávila is szóba jött Depay előtt.

Kiestek a Bajnokok Ligájából, ez a Simeone-korszak mélypontja, ráadásul az Európa-ligába sem tudtak „lecsorogni”, a hazai kupából kiütötte őket a Real Madrid, a bajnokságban utcahosszal vezet előttük a Barcelona. Inog a szék a mester alatt, ilyenkor szokott igazolgatni a vezetőség az edző feje fölött: ez Madridban kizárt, nemcsak Simeone habitusa miatt, hanem azért is, mert az olasz sportigazgató, Andrea Berta már hat éve dolgozik vele, a csapatfőnök Miguel Ángel Gil pedig a 31. évét kezdte meg januárban a csapatnál, és anno egyik első igazolása Simeone megvétele volt...

Maga Simeone sem tudja még, hogy lesz-e folytatás, mint elmondta, a szerződésében vannak elérendő célok. Az eredmények feketén-fehéren mutatják, hogy kopóban a Simeone-mágia, az ellenfelek kiismerték a sarabolós futball ellenszerét, a szurkolókat nem tudják a nehezen élvezhető játékkal elnyert trófeákkal „kárpótolni”.

A The Athletic megszólaltatta a klub egyik alkalmazottját, aki szerint egyáltalán nem jó a hangulat a csapatnál. Nemcsak a sikerek elmaradása miatt: megkopott a mester és a csapat, a klub közötti összhang. Pár hete Miguel Ángel Gil megemlítette, hogy Simeone előtt Luis Enriquét szerette volna a kispadra csábítani, de a szakember akkorra már elkötelezte magát a Romát felvásárló amerikaiak mellett...

Érzésünk, sejtésünk szerint Simeonét már csak a bajnoki cím tartja a kispadon. Két napja van erősíteni, aztán nekiindulni, hogy ő legyen a spanyol futball Mr. Wickje...

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

UD ALMERÍA
Érkezett:
Diego Marino (Gijón, 80 000 euró)
Kölcsönbe: Luis Suárez (Marseille)
Kölcsönből vissza: Arvin Appiah (Tenerife), Javi Robles (Fuenlabrada)
Távozott: Juanjo Nieto (Huesca, ingyen), Javi Robles (Pontevedra, ingyen)
Kölcsönbe: Arvin Appiah (Málaga), Iván Martos (Cartagena)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Ander Herrera (PSG, kölcsön után végleg)
Távozott:
Kölcsönbe: Asier Villalibre (Alavés)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Pablo Barrios (Atlético Madrid B), Memphis Depay (Barcelona, 3 000 000), Matt Doherty (Tottenham, ingyen)
Kölcsönből vissza: Marcos Paulo (Mirandés)
Távozott: Felipe Monteiro (Nottingham, 2 300 000)
Kölcsönbe: Matheus Cunha (Wolverhampton), Marcos Paulo (Sao Paulo), Joao Félix (Chelsea, 11 000 000 euró)

FC BARCELONA
Érkezett:

Távozott: Gerard Piqué (visszavonult), Memphis Depay (Atlético Madrid, 3 000 000), Héctor Bellerín (Sporting CP, 1 000 000)

REAL BETIS
Érkezett:
Abner (Athletico Paranaense, 5 000 000 euró)
Kölcsönbe: Ayoze Pérez (Leicester City)
Kölcsönből vissza: Diego Lainez (Braga)
Távozott: Álex Moreno (Aston Villa, 13 500 000 euró), Víctor Camarasa (Oviedo, ingyen)
Kölcsönbe: Diego Lainez (Tigres), Loren Morón (Las Palmas)

CÁDIZ CF
Érkezett:
Youba Diarra (RB Salzburg, 1 100 000), Chris Ramos (Lugo, 1 500 000)
Kölcsönbe: Gonzalo Escalante (Lazio), Roger Martí (Elche), Sergi Guardiola (Valladolid), Jorge Meré (CF América)
Kölcsönből vissza: Raúl Parra (Mirandés)
Távozott: Lucas Pérez (Deportivo La Coruna, 1 000 000 euró), Álvaro Giménez (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Tomás Alarcón (Real Zaragoza), Awer Mabil (Sparta Praha)
Kölcsönből vissza: Antonio Blanco (Real Madrid)

CELTA VIGO
Érkezett:
Kölcsönbe: Haris Seferovic (Benfica)
Kölcsönből vissza: Alfon González (Racing Santander)
Távozott:
Kölcsönbe: Denis Suárez (Espanyol, 200 000), Alfon González (Murcia)

ELCHE CF
Érkezett:
Lisandro Magallán (Ajax, ingyen)
Kölcsönbe: José Ángel Carmona (Sevilla), Randy Nteka (Rayo Vallecano)
Kölcsönből vissza: Lautaro Blanco (Rosario)
Távozott: Javier Pastore (Qatar SC, ingyen), Federico Fernández (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Roger Martí (Cádiz)
Kölcsönből vissza: Domingos Quina (Watford)

RCD ESPANYOL
Érkezett:
César Montes (Monterrey, 8 000 000 euró), José Gragera (Gijón, 2 800 000), Fernando Pacheco (Almería, 2 200 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz), Denis Suárez (Celta Vigo, 200 000)
Kölcsönből vissza: Miguel Llambrich (Oviedo)
Távozott:
Kölcsönbe: Miguel Llambrich (Cartagena), Pol Lozano (Granada)
Kölcsönből vissza: Benjamin Lecomte (Monaco)

GETAFE CF
Érkezett:
Kölcsönbe: Gonzalo Villar (Roma)
Kölcsönből vissza: Darío Poveda (Ibiza)
Távozott:
Kölcsönbe: Darío Poveda (Cartagena)

GIRONA FC
Érkezett:
Viktor Cihankov (Dinamo Kijev, 5 000 000), Alexander Callens (New York City FC, ingyen)
Távozott: Samu Saiz (Sivasspor, ingyen)
Kölcsönbe: Óscar Urena (Cartagena), Ramón Terrats (Villarreal B), Manu Vallejo (Oviedo)

RCD MALLORCA
Érkezett:
Kölcsönbe: Dennis Hadzikadunic (FK Rosztov), Ludwig Augustinsson (Sevilla), Manu Morlanes (Villarreal)
Kölcsönből vissza: Álex Alegría (Fuenlabrada)
Távozott: Franco Russo (Ludogorec, 900 000 euró), Lago Júnior (Málaga, ingyen), Álex Alegría (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Javi Llabrés (Mirandés)

CA OSASUNA
Érkezett
:
Kölcsönből vissza: Javi Martínez (Albacete)
Távozott: Roberto Torres (Fulad, ingyen), Juan Pérez (Huesca, ingyen), Kike Saverio (Deportivo La Coruna, ingyen), Javi Martínez (Huesca)

REAL MADRID
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Antonio Blanco (Cádiz)
Távozott:
Kölcsönbe: Antonio Blanco (Alavés)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Jon Karrikaburu (Leganés)

SEVILLA FC
Érkezett:
Kike Salas (Sevilla B)
Kölcsönbe: Loic Badé (Rennes), Bryan Gil (Tottenham), Pape Gueye (Marseille)
Kölcsönből vissza: Lucas Ocampos (Ajax), Ludwig Augustinsson (Aston Villa)
Távozott: Isco (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Kasper Dolberg (Nice)
Kölcsönbe: José Ángel Carmona (Elche), Thomas Delaney (Hoffenheim), Ludwig Augustinsson (Mallorca), Kike Salas (Tenerife)

VALENCIA CF
Érkezett:

Távozott:

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Kölcsönbe: Bebé (Real Zaragoza), Randy Nteka (Elche)
Távozott:

VILLARREAL CF
Érkezett:
Filip Jörgensen (Villarreal B)
Kölcsönbe: Álex Millán (Famalicao)
Távozott: Gerónimo Rulli (Ajax, 8 000 000), Álex Millán (Villarreal B)
Kölcsönbe: Arnaut Danjuma (Tottenham, 3 000 000), Manu Morlanes (Mallorca)

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Darwin Machís (Juárez, ingyen), Szelim Amallah (Standard Liege, 1 000 000)
Kölcsönbe: Cyle Larin (FC Bruges), Martin Hongla (Hellas Verona), Jovane Cabral (Sporting CP)
Távozott: Zuhair Feddal (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Juanjo Narváez (Leganés), Sergi Guardiola (Cádiz), Son Veisszman (Granada)

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Dőlt betűvel az őszi átigazolások, vastaggal az elmúlt pár nap átigazolásai.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik