Barcelona: 613 millió eurót kell fizetnie a klubnak 2028-ig – sajtóhír

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 12:29
Komoly nehézségekkel nézhet szembe Joan Laporta és Xavi (Fotó: Getty Images)
A spanyol Diari ARA értesülései szerint a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Barcelonának 1300 millió eurót kell visszafizetnie a hitelekből 2032 előtt, ebből ráadásul 613 milliót még 2028 előtt.

 

Xavi Hernández 2024 elején jelentette be, hogy feláll a Barcelona kispadjáról. Áprilisban azonban Joan Laportával közös sajtótájékoztatón közölte, mégis marad a katalán csapat élén. A napokbna jött az újabb csavar, több madridi és katalán lap is arról írt, hogy Xavi mégis távozhat az idény végén. A Diari ARA cikke is ezzel a kérdéskörrel kezd, Xavit „Schrödinger edzőjének” nevezi, mivel teljesen bizonytalan a jövője. 

Ezt követően a cikk a Barcelona anyagi helyzetét járja körbe. A spanyol adóhivatal ugyanis vizsgálja Joan Laporta klubelnök garanciáját, továbbá a klub számos pénzügyi kötelezettséggel és kihívással néz szembe. A Diari ARA szerint a Barcelonának 2028. június 30-ig 613.5 millió eurót kell visszafizetnie az Espa Barca finanszírozására, melyből 491 millió euró bankhitel is beletartozik.

A portál hozzáteszi, hogy a megkérdezett pénzügyi szakértők véleménye szerint valószínűtlen, hogy a Barcelona ezeket újabb hitelek nélkül teljesíteni tudja. A legvalószínűbb megoldás a refinanszírozás lehet. Segíthet a katalánoknak, hogy a piaci feltételek most kedvezőbbek, mint a finanszírozási megállapodás aláírásakor, de így is szükség lesz költségcsökkentésre és a játékosok értékesítésére.

A törlesztési ütemterv szerint a Barcelona 2028 és 2032 között összesen közel 1.4 milliárd eurót kell kifizetnie. A klub helyzetét segíti, hogy a Camp Nou az előrejelzések szerint 2026 nyarára teljesen megújul, és várhatóan évi 346 millió eurós bevételt hoz, melyből 100 millió euró a Barcának, a fennmaradó összeg pedig a befektetési alapnak jut. Emiatt is fontos a klub számára egy új, 2038-ig szóló szerződés aláírása a Nike sportruházat- és sportszergyártó céggel.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik