Spanyolország: közbelépett a kormány, vége a nők sztrájkjának

Vágólapra másolva!
2023.09.20. 12:42
null
Fotó: AFP
Címkék
A világbajnok spanyol női labdarúgó-válogatott játékosainak többsége szerdán beszüntette a bojkottot, miután a kormány közbenjárására olyan megállapodás született, amely várhatóan azonnali szerkezeti változásokat eredményez az ország sportági szövetségében.

Csupán két, meg nem nevezett játékos döntött úgy, hogy elhagyja a csapat edzőtáborát, miután a kormánytól garanciát kaptak, hogy nem szankcionálják őket. A többi futballista maradt, annak köszönhetően, hogy reformköveteléseik egy részét teljesítik.

A megállapodás konkrét részletei egyelőre nem derültek ki a hajnal ötig tartó megbeszélés után, amelyben a kormány vezető sporttisztviselője, a játékosok, Montse Tomé szövetségi kapitány és a szövetség illetékesei vettek részt. Víctor Francos, Spanyolország sportért felelős államtitkára annyit mondott, hogy az egyezség elősegíti a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő bérezés fejlődését, illetve strukturális változásokhoz vezet a női futballban. Ugyanakkor azt nem említette, hogy ez bizonyos vezetők menesztésével jár-e. A futballisták követelései között szerepelt, hogy a szövetség ideiglenes elnöke, Pedro Rocha is távozzon a posztjáról a lemondott Luis Rubiales után.

„Azért kérték a tábor elhagyását, mert nem voltak motiváltak, és nem érezték jól magukat. Remélem, ugyanolyan tisztelet övezi őket, mint a többi játékost, akik a maradás mellett döntöttek” – mondta Francos a távozókról, akiknek nevét később a szövetség hozza nyilvánosságra.

A spanyol válogatottnál nyáron a történelmi, első vb-diadal indított el lavinát, ugyanis Rubiales az angolok ellen 1–0-ra megnyert finálé után, a díjátadás közben szájon csókolta Jenni Hermosót. A 33 éves futballista előbb úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg Rubiales spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért. A vb-győztes spanyol válogatott játékosai ezt követően leszögezték: addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales áll a szövetség élén. A nemzetközi szövetség által felfüggesztett elnök szeptember 10-én lemondott a tisztségről.

A bojkott azonban folytatódott, mert Rubiales elnök lemondásán túl további változásokat sürgettek a játékosok, akik felszólították a szövetséget a vezetőség átalakítására, Pedro Rocha megbízott elnök távozását követelték, illetve változásokat a főtitkári poszton, továbbá a kommunikációs és marketingosztályon is. Hétfőn úgy tűnt, sikerült lezárni a vitás kérdéseket, de végül a spanyol kormány közbenjárása kellett a végleges megállapodáshoz.

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal, jövő kedden pedig Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában, amely azért kiemelten fontos, mert a két legjobb csapat a most debütáló sorozatból jut ki a jövő évi, párizsi olimpiára. Az európai csapatoknak ez az egyetlen lehetőségük az ötkarikás részvétel kiharcolására. Az első edzésre szerda délután kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik