Újabb „galaktikus” Madridban – Jude Bellingham az álmait követve szerződött a Realhoz

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.07.17. 13:25
null
Florentino Pérez elnök a 103 millió euróért vett új szerzeményével, Jude Bellinghamel (Fotók: AFP, Getty Images)
A Borussia Dortmund jól ismert klubmodellje miatt régóta tudni lehetett, hogy a még mindig csak 20 esztendős sztárközéppályás, Jude Bellingham ezen a nyáron egyesületet vált. A kérdés csak az volt, hová szerződik, hiszen minden tehetős sztárcsapatnak ott volt a kívánságlistáján. Végül nem Angliát, hanem álmai klubját, a Real Madridot választotta.
NÉVJEGY: JUDE BELLINGHAM
Született: 2003. június 29., Stourbridge
Állampolgársága: angol
Sportága: labdarúgás
Posztja: középpályás
Klubjai: Birmingham (angol, 2019–2020), Borussia Dortmund (német, 2020–2023), Real Madrid (spanyol, 2023–)
Válogatottsága/góljai: 24/1
Kiemelkedő eredményei: Német Kupa-győztes (2021), az év legjobb játékosa a Bundesligában (2023)

A Real Madrid már jó ideje nem úgy igazol, mint a híres galaktikus érában, ráadásul amikor megpróbálta, akkor sem járt jól – lásd: Eden Hazard és a több mint 100 millió eurós vételár esete...

Cristiano Ronaldo eladása óta Florentino Pérez klubelnök igyekszik (világ)klasszisjelölt fiatalokat szerződtetni, amilyen például Viníciur Júnior, Rodrygo Goes vagy Eduardo Camavinga volt.

Nos, részben Jude Bellingham is ebbe a kategóriába tartozik, hiszen még csak a napokban lett 20 esztendős, előtte vannak a legjobb évei, ugyanakkor már most a világ egyik legjobbja posztján, olyan zseni, akit jóformán mindenki szerződtetni akart, így vételára is igen borsos volt... Valamit, valamiért ugye.

VISSZAVONULTATTÁK A MEZSZÁMÁT 17 ÉVESEN

Jude Bellingham a Birminghamtől jó 10 kilométerre lévő Stourbridge-ben született, apja rendőrként dolgozott, de szenvedélye a labdarúgás volt, szabadidejében amatőr ligában játszott, és fiaival is megszerettette a sportágat. Jude a Birmingham U8-as csapatában kapott először lehetőséget, s rögtön látszott, hogy kortársainál jóval tehetségesebb, mindössze 14 éves volt, amikor a FourFourTwo beválasztotta az 50 legígéretesebb tinédzser közé. Az angol másodosztályban, vagyis a Championshipben szereplő Birmingham felnőttcsapatában 16 évesen és 38 naposan mutatkozott be, a klub történetének legfiatalabban pályára lépő játékosa lett, majd egyhamar kulcsemberré vált.

Bellinghamet néhány hónapnyi játék után már sztárként kezelték a bajnokságban, s tudni lehetett, csak idő kérdése, mikor viszi el egy topklub. De ő úgy döntött, nem Angliában pallérozódik tovább, hanem a tehetséggondozás terén világelit Borussia Dortmundhoz csatlakozik – 17 évesen. Vételára már akkor, 2020-ban meghaladta a 30 millió eurót, amellyel természetesen a Birmingham történetének legnagyobb összegért eladott játékosa lett. Az érte kapott pénz ráadásul hatalmas segítség volt az anyagi gondokkal küzdő, szebb napokat is látott klubnak, így távozásakor vissza is vonultatta a 22-es mezszámát. És hogy miért éppen 22-esben játszott? Ezt a Birmingham fejlesztési igazgatója, Mike Dodds árulta el a TalkSportnak: „Mint általában az összes tizenéves, ő is a tízes mezt szerette volna megkapni középpályásként, de én a huszonkettest javasoltam neki. Nézett rám pislogva, hogy miért. Akkor elmagyaráztam neki, hogyan tudjuk őt a középpálya mélyén vagy a védelem előtt használni, mint egy négyest, be tudjuk tenni nyolcasként, és persze irányítóként, tizesként is, mert alkalmas rá. Ezeket összeadva jön ki a huszonkettő.”

Noha csak 20 éves, már 24-szer játszott az angol válogatottban
Noha csak 20 éves, már 24-szer játszott az angol válogatottban


A BUNDESLIGA LEGJOBBJA ÉS ANGOL VÁLOGATOTT


A tehetséges középpályás tehát Németországba, a Dortmundhoz szerződött, amely nem lacafacázott, 17 évesen bedobta a mély vízbe. Bellingham első Bundesliga-idényében 33-ból 29 (!) bajnokin pályára lépett, játszott csapata mind a tíz Bajnokok Ligája-összecsapásán és hat Német Kupa-mérkőzésen is – utóbbi sorozatot ráadásul megnyerte. Egy idény után nyilvánvalóvá vált, mekkora üzletet csinált vele a BVB, hiszen Bellingham labda nélküli játékban/letámadásban, szerelésben, játékszervezésben, kulcspassz kiosztásában és összekötőjátékban is messze kortársai előtt járt.



2021 nyarán be is került az angolok Eb-keretébe, de a tornán kevés lehetőséget kapott – mindössze háromszor állt be csereként, s az olaszok ellen hazai pályán elveszített döntő alatt is a kispadon ült. Dortmundba visszatérve Bellingham nemhogy kezdő, kirobbanthatatlan kulcsember, sztárjátékos lett, aki a következő két idényben összesen 86 mérkőzésen lépett pályára 20 gólt és 21 gólpasszt jegyezve.

Idén tavasszal – amikor már tudni lehetett, hogy távozik – kis híján a német bajnoki cím is összejött neki a Dortmunddal, de listavezető csapata az utolsó fordulóban nem tudta legyőzni a Mainzot. Egyéni balszerencséje, hogy sérülés miatt pályára sem léphetett, a kispadról nézte végig a kudarcba forduló végkifejletet. Némi szépségtapasz, hogy őt választották meg az idény legjobbjának a Bundesligában.

A Borussia Dortmund középpályását választották a 2022–2023-as idény legjobb játékosának a Bundesligában
A Borussia Dortmund középpályását választották a 2022–2023-as idény legjobb játékosának a Bundesligában


VERSENYFUTÁS A TOPKLUBOK KÖZÖTT

Búslakodni nem volt ideje, sztárklubok álltak sorban érte, a Dortmund pedig kikötötte: 100 millió euró alatt nem hajlandó megválni legnagyobb sztárjától. Az anyagi gondokkal küzdő Barcelona, a hasonló cipőben járó olasz élcsapatok és a százmilliós transzferektől irtózó Bayern München szóba sem jöhetett, de a Liverpool, a Manchester United, a Manchester City, a Chelsea és a Real Madrid beszállt a vetélkedésbe. Bár Bellingham gyerekkora óta Liverpool-szurkoló hírében állt, és a „vörösök” angol sztárjai is győzködték a 2022-es katari világbajnokság alatt, a klub végül úgy döntött, nem költ ennyit középpályásra – helyette megvette 70 millió euróért a magyar válogatott Szoboszlai Dominikot. A Chelsea-t és az MU-t sajtóértesülések szerint maga Bellingham kosarazta ki, de a City és a Real Madrid között óriási verseny bontakozott ki. Végül az a klub nyert, amelyben az angol középpályás karrierje során egyszer mindig is játszani akart...

Álmai csapatában bizonyíthat
Álmai csapatában bizonyíthat


Az nem kérdés, hogy 103 millió euróért Bellinghamet a kezdőcsapatába vásárolta meg a Real Madrid, az viszont egyelőre nem tisztázott, pontosan milyen szerepkörben, a pálya mely részén, milyen felállású középpályán számítanak rá. Merthogy a királyiak középpályája elképesztően erős: ott van a két fiatal francia tehetség, Eduardo Camavinga és Aurélien Tchouaméni, az egyaránt ötszörös BL-győztes Luka Modric és Toni Kroos, a kezdőből másfél éve kirobbanthatatlan uruguayi Federico Valverde, valamint Dani Ceballos, akivel most hosszabbítottak szerződést. És akkor a középpályásként és szélsőként is bevethető, szintén nyáron érkező kettősről, Brahim Díazról és Arda Gülerről még szót sem ejtettünk...

A felsoroltak közül – kivéve, ha Kylian Mbappé még ezen a nyáron Madridba szerződik – jó eséllyel négyen is pályára kerülnek kezdőként a Real Madrid legfontosabb tétmeccsein, de még így is szinte végtelen variációs lehetősége marad Carlo Ancelotti vezetőedzőnek. Bellingham tízesként vagy egy dupla nyolcas felállás bal oldali tagjaként juthat szóhoz, s a támadások során Vinícius Júniorral és Eduardo Camavingával kombinálhat. Mindez persze csak spekuláció, a válaszokat a pályán kapjuk meg, de az biztos, hogy ha a formáját új állomáshelyére is átmenti Bellingham, hamarosan a világ egyik, ha nem a legjobb középpályásaként ünneplik.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július 15-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik