Real: Puskás csapattársa lesz a klub új tiszteletbeli elnöke

Vágólapra másolva!
2023.07.17. 18:45
null
Pirri (jobbra) elődjével, Amancióval a Pancho Aréna avatásán 2014-ben (Fotó: puskasakademia.hu)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Real Madrid a hivatalos honlapján bejelentette, hogy a Florentino Pérez klubelnök vezette igazgatótanács döntése értelmében José Martínez Sánchez, ismertebb nevén Pirri lesz a fővárosi klub tiszteletbeli elnöke, ha ezt a pártoló tagok gyűlése is jóváhagyja. A Real Madrid élő legendáinak fenntartott pozíció Amancio Amaro februári halála óta betöltetlen volt.

 

José Martínez Sánchez 1945. március 11-én született Spanyolország észak-afrikai enklávéjában, Ceutában. Az ifiként helyi csapatokban pallérozódó labdarúgót 1963-ban szerződtette az akkoriban a másodosztályban vitézkedő Granada, majd egy évvel később – 19 évesen – már a Real Madrid szerződtette, amely 200 millió pesetát sem sajnált a söprögetőként és csatárként is bevethető középső középpályás játékjogáért.

Pirri – mert ez volt az elnyűhetetlen játékos beceneve – 1964. november 8-án egy 4–1-re megnyert El Clásicón debütált a királyi gárdában, ahol pont az eltiltását töltő Puskás Ferenc helyén lépett pályára. A magyar labdarúgás történetének legjobb játékosa két évig volt Pirri csapattársa, s ez idő alatt egy bajnoki címet (1965), valamint egy BEK-győzelmet ünnepelhettek együtt.

Pirri 14 év alatt összesen 417 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Real Madridban, s ezeken a meccseken középpályás létére 123 alkalommal vette be az ellenfél kapuját. Összesen tíz alkalommal nyerte meg meg a spanyol bajnokságot, s az említett BEK-diadal mellett négyszer a Király-kupát is a magasba emelhette. A spanyol labdarúgó-válogatottban 41 meccsen 16 gól volt a mérlege, s pályára lépett az 1966-os, illetve az 1978-as világbajnokságon is.

Visszavonulását követően – utolsó aktív éveit 1980–82 között a mexikói Puebla gárdájában töltötte, ez idő alatt szerezte meg doktori fokozatát az orvosi egyetemen – sportorvosként tért vissza szeretett klubjához, majd 14 évnyi munka után (1996-ban) sportigazgatóként folytatta Florentino Pérez jelenlegi klubelnök 2000-es első megválasztásáig. Ezután évekig eltűnt a nyilvánosságból, de 2009 óta a spanyol közmédia rádiós kommentátoraként kapott szerepet a „Tablero Deportivo” című műsorban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik