Martino: Ha Messi és Neymar nem tud együtt játszani, az az edző hibája lesz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.26. 14:15
null
Megtartotta első barcelonai sajtótájékoztatóját Gerardo Martino (Fotó: Reuters)
Miután aláírta két évre szóló szerződését, hivatalos barcelonai sajtótájékoztatón mutatták be Gerardo „Tata" Martinót, a spanyol klub új vezetőedzőjét, aki tegnap érkezett meg a katalán nagyvárosba. A szakembernek nincs sok ideje megpihenni a babérjain: hamar a csapat után utazik Oslóba, ahol a Barca szombaton, a norvég Valerenga ellen játszik felkészülési mérkőzést. Az argentin trénert akkor mutatják be a csapatnak, de a találkozón még nem ül le a kispadra.

 

A klub párperces filmmel köszöntötte az új vezetőedzőt, felvillantva benne az általa irányított csapatok néhány emlékezetes mérkőzésének egy-egy pillanatát, edzői reakcióját, a bejátszás barcelonai megérkezésének képeivel záródott.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megkaptam a bizalmat, megtiszteltetés irányítani a futballtörténelem egyik nagy intézményét” – futotta meg azonnal a kötelező tiszteletkört Martino, majd azonnal együttérzéséről és támogatásáról biztosította az elődöt, a betegséggel küzdő, egészségi állapota miatt távozó Tito Vilanovát.

Az argentin szakember elmondta: nagyon várja már, hogy találkozzon a játékosokkal, és megkezdjék a közös munkát. A stílusbeli változásokról a következőt árulta el:

„Azért szerződtettek, hogy folytassam a munkát, amely a klubot tradicionálisan jellemzi, és amelyet a játékosok is magukénak érezhetnek. A klubbal és a játékosokkal közösen gondolkodunk arról, mikor érzik magukat a legkomfortosabban, és hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet belőlük.”

A tréner két segítőt hozott magával a klubhoz, Jorge Pautasso másodedzőként, míg Elvio Paolorosso erőnléti edzőként segíti majd munkáját.

Sandro Rosell (balra) fogadja az új vezetőedzőt
Sandro Rosell (balra) fogadja az új vezetőedzőt

„Az első és legfontosabb, amit edzőként tehetünk, hogy a játékosok »győzelmi éhségét«, motivációs szintjét folyamatosan magasan tartjuk. Mint amilyen az elmúlt években is volt. A második dolog, hogy mielőbb megismerjük egymást a közös munka során.”

A nyár legnagyobb barcelonai kérdőjele az, hogyan érti majd meg egymást a pályán a két csatárklasszis, a négyszeres aranylabdás argentin Lionel Messi, valamint a nyári szerzemény, nagy reményekkel szerződtetett brazil Neymar.

„Nem hiszem, hogy Neymar és Messi ne tudna együtt játszani. Amennyiben mégsem, az az edző hibája lesz.”

Utalt az argentin futball nehéz helyzetére, amely az anyagi kondíciókban nem versenyképes, ami megnehezíti az ottani munkát, majd kitért honfitársára, Messire is.

„Mindketten Rosarióból származunk, de nem ismerjük egymást.”

A kérdésnek az adott apropót, hogy Messi édesapjának bevallottan Martino volt a kedvenc játékosa, és korábban az aranylabdás is csupa szépet és jót mondott róla, így minden valószínűség szerint a háttérben azért kampányoltak az érdekében, de legalábbis ha megkérdezték őket – márpedig ez aligha maradt el – a barcelonai klubvezetők, akkor elmondták a véleményüket. A támadó például így fogadta Martino érkezését: „Micsoda kellemes meglepetés”. A kellemest velük kapcsolatban bárki elfogadja, de hogy mindez mennyire volt számára meglepetés is egyben, azt már talán kevesebben...

A keret további megerősítésével kapcsolatban annyit jegyzett meg:

„Jobban meg kell ismernem a keretet, mert eddig még csak Carles Puyollal tudtam beszélni ma reggel.”

SZAVAZÁS

Ön szerint jó döntést hozott a Barcelona Gerardo Martino kinevezésével?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Martino elárulta, hogy már beszélt Tito Vilanovával, aki sok siket kívánt neki, majd utalt arra: egy csapat életében mindig van jobb és több.

„Minden csapat képes arra, hogy javítson és jobb legyen, ez igaz még egy olyan kiváló együttesre is, mint a Barcelona.”

Az edző kapott kérdést arra vonatkozóan is, hogy civil ruhában, elegáns öltönyben, vagy melegítőben irányít-e majd a kispadról? Pep Guardiola megjelenése legendásan divatos volt, Tito Vilanova inkább a sportos utcai viseletre szavazott, Martino viszont nem veti meg a tréningruhát sem.

„Jó kérdés, keressük a kapcsolatot a kettő között, melyik a kényelmesebb viselet.”

Ennél sokkal fontosabb kérdés volt, hogy milyen győzelmi tervei vannak a szezonban. Nos, a léc nála is változatlanul magasan lesz.

„Ha nem nyerünk trófeákat, akkor sikertelen lesz a szezonunk. Mindenképpen.”

Neymar érkezésével, David Villa távozásával a támadó szekcióban két hely foglaltnak tűnik – melyik edző hagyná ki a kezdőből a Messi, Neymar páros bármelyikét is? –, a harmadik helyre Pedro és Alexis Sánchez pályázik, legalábbis elméletben. Mert Martino szerint több választási lehetősége van, név szerint megemlítette a szintén bevetésre kész Cristian Tellót is, majd hozzátette: „meglátjuk, adott mérkőzésen melyik a legjobb megoldás”.

Az angol Manchester United által kinézett és körüludvarolt, már két ajánlattal megkínált Cesc Fabregasszal kapcsolatban is határozott állást foglalt.

„Gazdasági kérdésekben nem vagyok hivatott dönteni, de ha a klub már két ajánlatot elutasított, akkor a harmadiknál én teszem meg ugyanezt. Itt van velünk, számítok rá.”

A két segítővel érkező Martino elmondta, hogy a szakmai stáb véglegesítése, a feladatok konkretizálása az elkövetkezendő napok feladata lesz. A Real Madrid elleni rangadón való győzelmet nagyon fontosnak tartja, viszont fontosabbnak a szezon végi trófeákat. Szerinte a kettőt „nem lehet összehasonlítani” egymással. Az általa kedvelt négy három hármas szisztémáról, amelyet sokan már megelőlegeztek neki a Barcelonánál is, annyit árult el:

„Megpróbálunk abban a felállásban játszani majd, amely leginkább megfelel a játékosok képességeinek. Így tettem ezt a Newellnél és Paraguaynál is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik