Luis Aragonés már a jövő héten bedobná a mély vízbe Bojan Krkicet

Vágólapra másolva!
2008.01.30. 14:09
A spanyol labdarúgó-válogatott utóbbi hónapokban sokat bírált szövetségi kapitánya, Luis Aragonés minden bizonnyal már a jövő héten megrendezésre kerülő, franciák elleni felkészülési mérkőzésre meghívja a keretbe Bojan Krkicet, a Barcelona fiatal tehetségét. A szakember azt már korábban kilátásba helyezte, hogy a nyári Eb-re szívesen elvinné a támadót, az ügyet azonban több ok miatt is felgyorsította az élet.
Az U19-t kihagyva rögtön az U21-ben találta magát, de ott sem sokáig számíthattak rá
Az U19-t kihagyva rögtön az U21-ben találta magát, de ott sem sokáig számíthattak rá
Az U19-t kihagyva rögtön az U21-ben találta magát, de ott sem sokáig számíthattak rá
Az U19-t kihagyva rögtön az U21-ben találta magát, de ott sem sokáig számíthattak rá

„Ő még csak tizenhét esztendős, de fejlődése rendkívüli - mondta Krkicről Aragonés. - Képességei és gólérzékenysége alapján igazán nagy játékos válhat belőle. Már most szeretném őt beválogatni. Az elképzelésem vele kapcsolatban az, hogy csatlakozzon mielőbb a felnőtt kerethez, így azt is megakadályozhatjuk, hogy más válogatottba szerepeljen.”

Amennyiben Krkic már most átesik a válogatottbeli tűzkeresztségen, ő lehet a legfiatalabb spanyol játékos, aki bemutatkozik a felnőtt nemzeti csapatban. Az eddig rekorder Angel Zubieta (Athletic Bilbao) kétszeres spanyol válogatottként tizenhét éves és kilenc hónapos volt, amikor először lépett pályára a spanyol válogatottban. Krkic jelenleg három hónappal „beljebb van” az 1936-ban játszó Zubietánál.

A szövetségi kapitánynak pár hónapja még amiatt voltak fenntartásai Krkiccsel kapcsolatban, hogy nem kap állandó játéklehetőséget és fontos szerepet klubjában. A felnőtt keretbe 2007 nyarán végleg felhozott játékos viszont vitathatatlan képességei mellett a szerencsével sem áll hadilábon.

Csatártársai közül Lionel Messi, Thierry Henry, Ronaldinho és Sameul Eto’o is bajlódott a közelmúltban sérüléssel - utóbbi ráadásul most válogatottbeli kötelezettsége miatt hiányzik -, lehetőséget teremtve ezzel Kricnek arra, hogy kezdőként is bizonyítson. Bojan, ahogyan szülőhazájában hívják, pedig él a lehetőséggel.

Eddig tizenhét bajnokin léphetett pályára, már négy gólnál tart a még mindig csak tizenhét és fél éves játékos. A szezonban pedig a BL- és a Spanyol Kupa-mérkőzéseket is beszámítva már huszonhét találkozón lépett pályára. Gólja és gólpassza van a Spanyol Kupában, asszisztja a BL-ben.

Krkic nem mellékesen a katalánok legfiatalabb felnőtt bajnoki gólszerzőjének vallhatja magát: 2007 októberében a Villarreal kapujába talált be először. Elindítva ezzel egy nemzetközi karriert és lezárva azokat a fiatal éveket, amelyek több mint nyolcszáz gólt - más számítások szerint közel ezret - „hoztak” neki a barcelonai korosztályos csapatokban. Krkic 2007 tavaszán az egyiptomi al-Ahli elleni, 4-0-ra megnyert barátságos mérkőzésen góllal mutatkozott be a gránátvörös-kékek nagycsapatában. Képességeinek megfelelő belépő.

Tehát Aragonés félelmei ezzel kipipáltattak. Ki kell pipálni azonban a szerbeket is, méghozzá nagyon gyorsan, akik érhetően ugyancsak intenzív háttérmunkát folytatnak a játékosért.

A szerbek leszerepeltek a 2006-s vb-n, majd elbukták az Eb-selejtezőket, ők már most a jövő csapatát építik. Krkicnek pedig mindenféle jövő csapatában helye van, így náluk is az lenne. Krkic szerb édesapja révén jöhetne képbe, akit ugyancsak Bojannak kereszteltek el és az 1980-s években a Crvena zvezda játékosa volt.

Az ifjabbik Krkic ugyan Spanyolországban született, ott is nőtt fel és játszott a korosztályos csapatokban, a megváltozott nemzetközi szabályok értelmében ez már nem kizáró ok a felnőtt válogatottbeli szerepléssel kapcsolatban.

Krkic kulcsembere volt a 2007 nyarán Dél-Koreában az U17-s vb-n ezüstérmet szerzett spanyol együttesnek, amely a döntőben Nigériától kapott ki büntetőkkel. Ki tudja, hogyan alakul a finálé menete, ha a Ghána elleni elődöntőt eldöntő, 1-1-nél a 116. percben szépségdíjas gólt szerző Krkicet nem állítja ki a játékvezető a hosszabbítás utolsó másodperceiben egy félpályánál elkövetett, finoman szólva is véleményes szabálytalanságért.

Bojan Krkic mindig is spanyolnak vallotta magát nyilatkozataiban, meg sem fordult a fejében, hogy máshová „szerződjön”. Még ha történetesen édesapja szülőhazájáról is van szó. Persze, a szerbek részéről egy kis háttérmunkát nyilván megér a történet.

A harmadik érv Krkic beválogatása mellett közvetetten Aragonés malmára hajtaná a vizet. Nevezetesen, hogy Raúl száműzetése miatti kritikusok elcsendesednének, ha az új közönségkedvenc beválogatásra kerülne. Képességei alapján okkal-joggal várják tőle, hogy a pályán mutatott játékával is feledtesse a neves madridi elődöt…

Az U17-s csapattal vb-ezüstérmes, Európa-bajnok, előbbi eseményen a torna harmadik legjobb játékosának járó egyéni elismerést is bezsebelhette.

VIDEO - BOJAN KRKIC FELNŐTT BAJNOKI BEMUTATKOZÁSA A BARCELONÁBAN


VIDEO - BOJAN KRKIC A GHÁNA ELLENI U17-S VB-ELŐDÖNTŐBEN


VIDEO - A KIS BOJANITO

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik